Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

California Acces 9600

25 Paź 2003 22:02 1537 4
  • Poziom 12  
    Witam wszystkich userów.

    Mam problem z laptopem California Acces CA9600.

    Ekran nic nie wyświetla. Tzn po włączeniu komputera przez moment ledwo widać napisy (tak słabo ze ciężko je odczytać) a po chwili jest juz calkiem czarny. Matryca nie jest zbita. Jak odłączam taśme to zaczyna cała migać różnymi pasami lub cała wyświetla żółty ekran, wiec podejrzewam ze jest sprawna.

    Na monitorze komputerowym wszystko sie wyświetla prawidłowo.

    Nie wiem od czego zacząć sprawdzanie i tu liczę na waszą pomoc. Z góry wielkie dzieki za zainteresowanie tematem
  • Poziom 32  
    Na 90% masz spalone podświetlanie. Sprawdź czy z przetwornicy do świetlówki idzie napięcie jeżeli nie to uszkodzony jest inverter a jeżeli napięcie jest to świetlówka. O ile inverter można przy odrobinie doświadczenia naprawić a w ostateczności wymienić na nowy to ze świetlówką nie będzie tak łatwo. Najłatwiej będzie kupić jakiś uszkodzony skaner ze świecącą lampą i zrobić transplantację ;).
  • Poziom 12  
    ZApomniałem dodać że świetlówka jest sprawna. CZekam na inne podpowiedzi i propozycje. dzięki
  • Poziom 32  
    Jak podświetlanie sprawne to pewnie masz zimne luty na którymś złączu albo pękniętą tasiemkę łączącą matrycę z kartą graficzną.
  • Poziom 12  
    Taśmy wszystkie sprawne. Sprawdzalem. Niewiem jak poszukac zimnych lutow. nie wiem gdzie mogą one wogole być a szukać po kolei wszystkie punkty lutownicze to chyba nie ma sensu. Luty na złączach wszyskie ok.