logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Opel vectra układ podtrzymania otwierania elektrycznych szyb

rondzio 20 Cze 2007 14:33 3367 6
REKLAMA
  • #1 4002809
    rondzio
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Posiadam elektryczne szyby w oplu vectrze i przestało mi działać podtrzymanie otwierania po wyłączeniu zapłonu. Odpoiedzialny jest za to układ pokazany na zdjęciu. Czy posiada ktoś może wykaz wszystkich elementów użytych w tym module, część z nich jest bez oznaczenia...

Opel vectra układ podtrzymania otwierania elektrycznych szyb
  • REKLAMA
  • #2 4002827
    Błażej
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 3619
    Ten element to dioda 1N4148 w wersji do druku. czarny pasek to oznaczenie elektrody.
  • REKLAMA
  • #3 4002853
    goldwinger
    Ocena: 2093
    Błażej ale której elektrody? może paść takie pytanie.
    Pewno się kolega przejęzyczył chodzi oczywiście o katodę
  • REKLAMA
  • #4 4051802
    rondzio
    Poziom 13  
    Nie chodzi mi o rozpoznawanie elementów (co jest co, bo to wiem). Chodziłoby mi o wykaz elementów jakie są użyte w tym module (ich typ, parametry). Po sprawdzeniu teoretycznie wszystkie półprzewodniki są dobre, ale nadal nie działa podnoszenie szyb tak jak powinno
  • #5 4052424
    Błażej
    Ocena: 3619
    Chłopie! Zmieniłeś radykalnie treść swojego posta. W pierwotnej wersji pytałeś TYLKO o zaznaczony element. Więc dostałeś odpowiedź. Przykro nam, że nie jesteśmy telepatami i nie wiemy, co autor ma na myśli jeśli tego WYRAŹNIE nie wyartykułuje.
  • REKLAMA
  • #6 4053432
    GreG$
    Poziom 13  
    Ocena: 6
    co to znaczy ??
    rondzio napisał:
    podtrzymanie otwierania po wyłączeniu zapłonu.

czy działają Ci szyby w jakiekolwiek innej sytuacji?
    skąd wiesz, że ten układ jest za to odpowiedzialny?
    (nie miałem zdrowia, żeby go rozkminiać - ale nie sądzę, ze to jest przyczyna)

na tej płytce jest jakaś logika związana z otwarciem drzwi, dosunięciem szyby po zamknięciu (nie pamiętam dokładnie)
  • #7 4054350
    rondzio
    Poziom 13  
    GreG$ napisał:
    co to znaczy ??
    rondzio napisał:
    podtrzymanie otwierania po wyłączeniu zapłonu.

Chodzi mi o to, że w oplu sterowanie elektrycznymi szybami działa po wyłączeniu zapłonu do czasu otwarcia i zamknięcia drzwi lub przez ok 12 minut po wyłączeniu zapłonu. Analizując połączenie tego układu w instalacji wywnioskowałem, że ten układ będzie odpiweidzialny za podtrzymanie sterowania elektrycznymi szybami po wyłączeniu zapłonu. Sterowanie po wyłączeniu zapłonu działało mi do pewnego czasu. Gdy przestało delikatnie podświetlały się diody we włącznikach do podnoszenia szyb. Po naciśnięciu któregokolwiek przycisku diody gasły (efekt jakby brakowało masy), ale teraz już nie "żarzą się". Odłączyłem wszystkie podnośniki od wiązki i efekt był taki sam, więc wydaje mi się, że wina leży po stronie sterowania. Na innym forum (opla) wyczytałem m.in. że ten układ jest odpowiedzialny za sterowanie po wyłączeniu zapłonu, stąd moje pytanie o elementy.

@Błażej Sorki faktycznie początkowo było inne zdjęcie, ale treści posta nie zmieniałem tylko link do zdjęcia zmieniłem...

@GreG$ Do tej płytki dochdzi sygnał z czujników drzwiowych właśnie dlatego aby wyłączyć sterowanie szybami po otwarciu i zamknięciu drzwi...

Podsumowanie tematu

✨ W oplu Vectra występuje problem z układem podtrzymania sterowania elektrycznymi szybami po wyłączeniu zapłonu. Układ ten odpowiada za możliwość podnoszenia szyb przez określony czas (około 12 minut) lub do momentu otwarcia i zamknięcia drzwi. Po pewnym czasie funkcja ta przestała działać, a diody podświetlające przyciski szyb gasną po ich naciśnięciu, co sugeruje brak masy w układzie sterowania. Analiza instalacji wskazuje, że moduł przedstawiony na zdjęciu jest odpowiedzialny za tę funkcję. Jeden z elementów to dioda 1N4148 w wersji do montażu powierzchniowego, oznaczona czarnym paskiem przy katodzie. Autor poszukuje pełnej listy elementów użytych w module wraz z ich typami i parametrami, gdyż półprzewodniki sprawdzono i są sprawne, a problem nadal występuje. Dyskusja wskazuje, że na płytce znajduje się logika związana z otwarciem drzwi i dosunięciem szyby po zamknięciu, jednak nie jest pewne, czy moduł jest bezpośrednią przyczyną awarii.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA