Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Problem z wgraniem full flasha do motoroli v300

Maciek279 20 Jun 2007 14:43 1314 14
    Maciek279
    Level 16  
    Witam
    mam problem z motorolą v300. do motoroli mam tylko smartclipa z s-card. trafiła do mnie bo ciągle się resetowała po włączeniu jak wyświetlało "włóż kartę sim". a przy wchodzeniu w bl był tylko biały ekran. więc chciałem wgrać wszystko od nowa czyli bl i fula. ale przy zapisywaniu bl wywaliło "clip communication failed" i teraz się nie włącza a przy wchodzeniu w bl nic się nie podświetla ale komp wykrywa telefon ze wszedł w bl. czasami bez problemu udaje się zrobić naprawę pds robię ją po tp:
    Clip serial: xxxxxxxx, version: 3.17, initializing... OK
    Connect phone to Smart-Clip before proceeding
    Searching for phone... found S Blank Neptune LTE, getting test interface... interface not found
    Switching to flash mode... OK
    Reading phone boot version... 0.FF
    Reading flash id... Intel - 28F128L18B
    Reading flash id/2... Intel - 28F128L18T, OK
    Phone group: V30x,V40x,V50x,V52x,V60x
    Hardware IMEI: 3536xxxxxxxxxxx
    Security area saved to "PDS for S Blank Neptune LTE 3536xxxxxxxxxxx (38).mbk"
    Login request... OK
    Writing flash section 4 of 4... 100% (8.38 Kb/sec)
    Restarting phone... OK
    Searching for phone... found S Blank Neptune LTE
    Repair PDS request... OK
    Performing PDS repair... OK
    Please write a corresponding Full_flash file to phone to complete repair

ale przy próbie wgrania fula wywala:
    SmartMoto 2.23
    S-Card: xxxxxxxxx Smart-Clip dongle, v 1.24, assigned Smart-Clip: xxxxxxxxx Europe, initializing... OK
    Clip serial: xxxxxxxxx, version: 3.17, initializing... OK
    Searching for phone... found S Blank Neptune LTE, getting test interface... interface not found
    Reading phone boot version... 0.FF
    clip communication failed
    Reading flash id... Intel - 28F128L18B
    Reading flash id/2... Intel - 28F128L18T, OK
    Phone group: V30x,V40x,V50x,V52x,V60x
    Hardware IMEI: 3536xxxxxxxxxxx
    Security area saved to "PDS for S Blank Neptune LTE 3536xxxxxxxxxxx (39).mbk"
    Writing flash section 1 of 2: boot... 1%

no i koniec nie da się wgrać zatrzymuje się na 1 of 2:boot... 1% albo czasami przejdzie na 2 of 2:boot... i od razu wywali clip communication failed albo teraz np. wywala na:
    Reading security area... 49%

Reading phone boot version... 0.FF to chyba oznacza że bl trzeba wgrać jakoś. wcześniej był 07.d0

co ja robię żle?? czy to może coś z hw nie tak??
    z góry dzięki za pomoc
    sim
    Level 28  
    Zaznacz może 'Overwrite boot area'
    albo wgranie samego boota,
    może być nawet tp potrzebny - jedną taką miałem.
    Maciek279
    Level 16  
    sim[/b] tak robię to z zaznaczonym "Overwrite boot area" a jeśli chodzi o samego boota to gdzie mogę znaleźć?? mam dostęp do supportu smartclipa tylko w katalogu v300 nie ma samego boota tylko albo full albo same langi :cry:
    a co do tp to napisałem że robię po tp i naprawe pds i flash po tp i nie idzie.
    smartclipa mam od niedawna więc jeszcze nie wiem jak go dokłanie obsługiwać. ale trochę motek juz przerobiłem nim.

Dodano po 1 [godziny] 8 [minuty]:

posiada ktoś bootloadera do tej motki najlepiej 07.d0 pod smartclipa?? bo znalazłem od v3 załadowałem i poszło tylko w programie nadal widzi 0.FF od jakich modeli może być bl do tej motki??
    Maciek279
    Level 16  
    kurcze nikt nie wie co to może być?? problem nadal nie rozwiązany. jeśli nie uda mi się zrobić smartclipem to będę robił tym darmowym sposobem: http://matrax.net/forum/showthread.php?t=41141 tylko dlaczego mam nim robić skoro mam smartclipa?? no ale coż. tylko że plikownia nie działa chwilowo. ma ktoś może pliki potrzebne do postawienia v300 które są na tej stronie??
    Maciek279
    Level 16  
    rraaddoo dzięki za zainteresowanie. zaraz pobieram i będę próbował wgrywać. tylko system mi wysypało i musiałem od nowa postawić wszystko. wieczorem dam znać co i jak.
    Maciek279
    Level 16  
    rraaddoo monster z tej strony co podałeś postawił mojego fona tylko później chciałem wgrać nowsza wersje flasha smart-clipem no i znowu uwaliłem fona :cry: tylko że teraz MultiFlashFlex wykrywa go jako S Blank Neptune LTE no i niestety nie daje się ponownie wgrać ten monster. teraz potrzebuje pliku TRIPLETS_G_0B.08.8F9R_RFO_RFDI_image żeby postawić tą motke a niestety na matrax-ie plikownia chwilowo nie działa :cry: czy ktoś podzieli się ze mną tym plikiem??
    Maciek279
    Level 16  
    rraaddoo dzięki za pomoc. udało mi się dojść do tego że jak próbuje wejść w bl no to wyświetlacz jest biały i bl jest ok bo smart-clip wykrywa że jest 07.d0. tylko teraz jak próbuje włączyć to tylko mignie podświetlanie i się wyłączy. wgrywałem już kilka flashy i nic żaden nie działa. masz może jakiś sprawdzony którym Ty stawiasz te motki??

teraz co mam wgrywać?? full flashe czy monsterami to próbować postawić??
    rraaddoo
    Level 16  
    powiem ci że ja pd smarta mam przeważnie same langi a fulle wgrywam wlasnie z tych linków które ci podalem i na 99% stawiem wszystkie fony . jak juz nic nie pomaga to idę do kolesia na victorka i on mi postawi

pozdr

Dodano po 5 [minuty]:

a czym wgrywales te pliczki ????

ja to robię RSD lite 2.4 i wszystko zawsze mi hula

pzdr
    Maciek279
    Level 16  
    ja wgrywam przez MultiFlashFlex z PST. no i pierwszym razem jak udało się postawić to też tym wgrywałem. tylko teraz jest problem. wgrywam tego samego monstera co wcześniej ale fon nie włącza się tylko mruga podświetlanie. ale bl jest ok bo jak wejdę w niego to się nie resetuje. i MFF wykrywa go jako S Flash Neptune LTE
    rraaddoo
    Level 16  
    wgraj ten plik rsd zobaczymy czy jest jakas róznica

pozdrhttps://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=2949444#2949444
    Maciek279
    Level 16  
    niestety fon nadal tylko mrugnie podświetlaniem i się wyłącza. a bl działa bo cały czas po wejściu ekran na biało świeci. teraz potrzebuje monstera
    - TRIPLETS_G_0B.09.58R albo
    - TRIPLETS_G_0B.09.55R
    bo znalazłem że tylko na tych wersjach fon będzie chodził ok i nie będzie na nich mrugał.
    Maciek279
    Level 16  
    nie mogę robić tego smartem bo jeśli coś próbuje robić smartem to wywala komunikat clip communication failed i automatycznie uwala bl bo jest wtedy wykrywany jako 0.FF i już nie mruga podświetlanie i po próbie wejścia w bl nie świeci wyświetlacz na biało. zaraz będę pobierał z tej strony http://v300.troublemaker.pl/soft.php?33883 bo wczoraj przekroczyłem limit i już nie mogłem.

kto robił według tej metody?? http://matrax.net/forum/showthread.php?t=41141 bo mam wszystkie potrzebne pliki tylko nie bardzo mogę wszystko zrozumieć bo u mnie nie idzie tak jak w opisie?? czy ktoś pomoże na gg??

temat zamykam bo motke postawiłem tym sposobem z matraxa i jak na razie śmiga.