Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

drukarka na lpt podlaczana do com

Copti 31 Aug 2002 13:00 4944 27
    Copti
    Level 14  
    czy ktos z grupowiczow posiada schemat przejsciowki, ktora pozwalalaby podlaczyc drukarke (zamiast do portu rownleglego) do portu szeregowego
    Pozdrawiam
    Michal
    MarioB
    Level 16  
    Nie wiem czy zdajesz sobie sprawę, że to nie jest tylko kwestia innego połączenia drutów, ale również nieco innej transmisji. Drukarki często mają oprócz portu równoległego również port szeregowy przez który można ją podłączyć.
    Copti
    Level 14  
    zdaje sobie sprawe, 2 dni temu byla taka przejsciowka na allegro i dlatego mnie zainteresowala - do tego stopnia ze w sterowniku od drukarki sprawdzilem czy jest do wyboru cos poza usb i lpt i odziwo znajduje sie tam wlasnie do wyboru rowniez com1/2...

Pozdrawiam
    Michal
    Copti
    Level 14  
    przjesciowka o ktorej pisze podlaczana byla do komputera do coma 1/2, a do tej przejsciowki podlaczalo sie drukarke ktora byla podlaczana przez port rownolegly (czyli drukarka nie musiala posiadac w sobie obslugi portow szeregowych)

Pozdrawiam
    Michal
    Bestyjek
    Level 17  
    Ale jesli drukarka posiada sterowniki tylko do obsługi portu równoległego to raczej nic z tego nie wyjdzie, chyba że do samej przejściówki jest dołączane oprogramowanie emulujące port równoległy na comie.
    Copti
    Level 14  
    byc moze :) ale moja takowe wlasnie posiada :), a jestem tym bardzo zainteresowany, poniewaz w laptopie nie mam lpt, a nie chce kupowac z tego powodu nowej drukarki na usb
    Świr
    Level 34  
    Niektóre drukarki mają uniwersalne złącza pod LPT i COM. Ale wymaga to podłączenia innym kablem!!!
    Copti
    Level 14  
    w takim razie prosilbym o schemat takiego kabelka :)

Pozdrawiam
    Michal
    marc.o
    Level 14  
    Poza tym sterowaniae drukarka odbywa sie po 3 portach (po 17 liniach
    sygnałowych), wiec nie da sie tego tak prosto na com'a przerobic. Moim
    zdaniem niezbędne jest do tego jakieś oprogramowanie.
    marc.o
    Level 14  
    To moze zapytaj sprzedajacego, czy taka przejsciowak ma jakies wlasne sterowniki - to powino duzo wyjasnic.
    Świr
    Level 34  
    :arrow: Copti niestety takiego schematu nie posiadam, ale widziałem w sklepie kompowym takowy za 10zł oczywiście na COM.
    Copti
    Level 14  
    pytalem sprzedajacego jeszcze w czasie aukcji, twierdzil ze nie ma zadnych sterownikow, zacytuje maila nawet a co :lol:

---------------------------------------------------------------------------------

> Czy moze powiedziec pan o tej przejsciowce cos wiecej? Czy ona
    > pozwala podlaczyc np. drukarke do portu com1/2 (rs232) ??

Tak pozwala . Mozna oddalic drukarke (szybkosc do wyboru bodaj
    2400 bodow) nawet do 50 m od komputera, fajna sprawa.Zlacze z
    jednej strony to DB 25 (via adapter do DB9 pasuje) z drugiej LPT
    wtyk do gniazda w drukarce.

> a jak to sie ma ze sterownikami od drukarki?? wszak rs232 to com,
    > a port
    > drukakarki to lpt, i w sterownikach od drukarki widzialem
    > wylacznie lpt1,2,3
    > do wyboru a nigdy rs232
    >

Ba .. kiedys uzywalem tego w unixie , a tam to bylo dosc latwo
    skonfigurowac ..
    Z windowsem nie mam doswiadczenia ... Cena zachceca do experymentow :)

---------------------------------------------------------------------------------

gdy pisalem maila do tego pana ;) to nawet nie bylem swiadom tego, ze mam do wyboru com1/2 w sterach od druakrki :)

Pozdrawiam
    Michal
    marc.o
    Level 14  
    Świr wrote:
    :arrow: Copti niestety takiego schematu nie posiadam, ale widziałem w sklepie kompowym takowy za 10zł oczywiście na COM.

Za tyle to mogles widziec przejsciowe pomiedzy portem szeregowym
    9-o pinowym i 25-o pinowym :D. W przejsciowce com <-> lpt musi byc
    co najmniej jeden scalak (a jak go zasilic), chyba, ze w kablu do drukarki
    od samego poczaqtku przewidziano linie na transmisje szeregowa, ktore
    przy pracy rownoleglej sa traktowane np: jako masa.
    Świr
    Level 34  
    marc.o wrote:

Za tyle to mogles widziec przejsciowe pomiedzy portem szeregowym
    9-o pinowym i 25-o pinowym :D. W przejsciowce com <-> lpt musi byc
    co najmniej jeden scalak (a jak go zasilic), chyba, ze w kablu do drukarki
    od samego poczaqtku przewidziano linie na transmisje szeregowa, ktore
    przy pracy rownoleglej sa traktowane np: jako masa.

Nie wiem co to było bo się nie interesowałem, ale z tego co widziałem to z jednej strony miał COM, a z drugiej taką wtyczkę jak w drukarce.
    A może to drukarka ma w sobie jakiegoś scalaczka???
    Bestyjek
    Level 17  
    COM i LPT to się różnią tym że w jednym jest transmisja szeregowa a w drugim równoległa 8 bitów i żeby jeszcze uzyskać łączność dwukieronkową (wszystkie nowe drukarki) to bez scalaczka się raczej nie obejdzie (multiplexer/demultiplexer + rejestry buforujące) :) , a żeby jeszcze ster. drukarki wiedział jak ma przesyłać dane (bitrate, znaki sterujące itp.) to przydałby się dodatkowo sofcik.
    Copti
    Level 14  
    hmmmm ;)

jak zatem wytlumaczyc to co zacytowalem wyzej ;)?? podobno to dziala :lol:
    elektryk
    Level 42  
    TAKIE URZADZENIE ISTNIEJE
    kiedys nawet produkowala je firma polska MEFA zbudowane bylo na 8031
    Kiedys takze w Elektronice praktycznej byl opis magicznej kosci ktora zamieniala te standarty (byl to zaprogramowany PIC ktory kosztowal bo jakas firma napisala program i sprzedawala zaprogramowene procesory)
    Jesli chodzi o techniczna kwestie to taki scalak musialby odbierac dane a RS nastepnie ustawiac bity danych do drukarki i STROBE potem czekac na ACK lub BUSY i odpowiedni sygnalizowac to systemowi sygnalami DTR itp. Driver tu nie bylby konieczny zeby wysylac dane np z DOSa ale najerne drukarki obsluguja transmisje w 2 strony wiec pod windowsem moga byc klopoty.
    A tak wogole to PO CO CI DRUKARKA na porcie szeregowym?
    Copti
    Level 14  
    potrzebuje podlaczyc drukarke do laptopa, a on niestety nie ma juz lpt :(, kosztem usb, ale nie za bardzo usmiecha mi sie kupowac z tego powodu nowa drukarke (moja ma tylko port rownolegly), wiec myslalem nad innym rozwiazaniem, np. podlaczeniem do coma

Pozdrawiam
    Michal
    elektryk
    Level 42  
    EEE jest masz USB to kup przejsciowke USB-LPT dziala na 100% sam urzywam takiej cena ok 100PL w sklepie do win98 sa sterowniki a win2k widzi jako Uniwersal USB printer ??? ALe dziala bez zarzutu (sa czasem problemy z zakluceniami w wydruku pojawiaja sie rozne chaszcze przypadkowo,mysle ze to moze byc wina mojej drukarka HP-DJ600)
    Copti
    Level 14  
    ale ja chce przejsciowke ;PPP rownie dobrze za 199 moge kupic nowa drukarke z usb :)

Pozdrawiam
    Michal
    elektryk
    Level 42  
    Zeby miec pelna komunikacje z drukarka to zapomnij
    Copti
    Level 14  
    zeby tylko drukowala :)

Pozdrawiam
    Michal
    manfed
    Level 17  
    ja posiadam takowa przejściówkę ale ma zasilacz i troche elktroniki
    działą na stylusie 1000 , w kompie wszystkie wydruki kierowane na com1
    9600,n,8, nic w samej drukarce ustawiac nie trzeba
    Anonymous
    Anonymous  
    Copti
    Level 14  
    drukarka Hewletta Packarda

Pozdrawiam
    Michal
    DariuszM
    Level 15  
    Bezpośrednie łączenie portów LPT z COM grozi USZKODZENIEM obydwu portów! - odmienna technologia buforowania portów COM i LPT i inne (niekompatybilne) poziomy logiczne (RS232 +-12V). Nie radzę eksperymentowania w tym zakresie! Natomiast istotnie, istnieją konwertery zamieniające sygnały transmisji szeregowej (COM) na równległą LPT (i odwrotnie) - kwestia użycia odpowiedniej elektroniki (np. wspomniany już 8031 czy też z rodziny 8051 itp. albo konwencjonalne układy logiczne). Bez elektroniki się nie obejdzie - sterowniki są potrzebne na etapie wysyłania danych do portu COM/LPT pod Windows czyli nie ma potrzeby używania dodatkowego oprogramowania do konwersji transmisji szeregowej na równoległą - wszystko załatwia elektronika (rejestry przesuwne, bufory, generator prędkości transmisji danych (BAUD Rate) - włącznie z sygnałami komunikacji drukarki z komputerem ACK, BUSY, STROBE, READY oraz konwersją poziomów logicznych itd.) chyba, że ktoś chce zbudować to na mikroprocesorze i napisać oprogramowanie do niego. Dowolność wyboru - ale to nie ma nic wspólnego z samą drukarką i sterownikami do niej - za to odpowiada wyłącznie Windows/DOS - to co po stronie portu, to już nie podlega obróbce programowej (oczywiście przez komputer wewnątrz drukarki - to tak) lecz nie na zewnątrz portu, czyli nie przez konwerter. Ale jak elektronika no to i cena. Za taką cenę to istotnie tylko kable i wtyczki można zmontować.
    Pozdrawiam
    itscopy
    Level 12  
    Ale jesli drukarka posiada sterowniki tylko do obsługi portu równoległego to raczej nic z tego nie wyjdzie, chyba że do samej przejściówki jest dołączane oprogramowanie emulujące port równoległy na comie.