Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wzmacniacz LM3886 + TDA7318 by BYRRT :)

byrrt 21 Jun 2007 00:16 32124 88
  • Wzmacniacz LM3886 + TDA7318 by BYRRT :)
    Witam!

Jakieś pół roku temu naczytałem się tematów o wzmacniaczach własnej konstrukcji. Projekt jest całkowicie moją konstrukcją, pomijając końcówkę mocy, do której płytkę zamówiłem z AVT (kit AVT-2180). Prace nad wzmacniaczem zacząłem od wykonania stosownej obudowy, a właściwie przerobienie obudowy od starego CD :). Nie będę opisywać dokładnie co i jak, bo było by tego za dużo.. Wiele wyjaśniają fotki. Tak w skrócie:

Zasilacz:
    - podwójny (Standby oraz główny +/- ~35V)
    - trafo 150VA toroid 2x24V oraz 10VA 12V do druku
    - kondensatory 4x10000uF/50V (być może przesada, ale co tam...)
    - załączanie gł. trafa poprzez PTC, sterowanie poziomem 0-5V (włącza go procesor)

Końcówka mocy:
    - aplikacja LM3886 i kit AVT w jednym :), ogólnie starałem się dobrać elementy tak, aby grało jak najlepiej, nawinąłem też zalecane przez AVT cewki na rezystorach, po kilku testach usunąłem elementy odpowiedzialne za mute przy LM3886 – różnie ono działało.. Finalnie zastosowałem przekaźniki na wyjściu, wszystkie kondki w torze audio MKT
    - radiator aluminiowy widoczny na zdjęciu chłodzony dodatkowo wentylatorami

Przedwzmacniacz:
    - TDA7318 w podstawowej aplikacji, kondki od basów zamiast 100nF na 220nF, tak to o ile się nie mylę bez zmian, kondki w torze audio niestety są elektrolityczne, nie mogłem od ręki dostać MKT o takich pojemnościach i naczytałem się gdzieś, że różnica jest niezauważalna.. Być może :),
    - selektor wejść z układu TDA7318 – wykorzystałem tylko 2 wejścia – więcej nie potrzebowałem,
    - wyjście na subwoofer (zsumowany sygnał L+R z wyjść tylnych TDA)
    - procesor ATMega16, program pisany w Bascom AVR, obsługa klawiatury, I2C, 1Wire, RC5, PWM i inne..
    - zegar czasu rzeczywistego DS1307 wraz z bateryjką, oprócz RTC scalaczek ma też pamięć i w niej przechowywane są aktualne nastawy (tak, aby wzmacniacz pamiętał je po zaniku zasilania), nie korzystałem z pamięci EEPROM ATMegi, bo ta ma jakąś tam żywotność.. Takie rozwiązanie jest chyba bardziej niezawodne.

Wzmacniacz słuchawkowy:
    - po prostu TDA7050 w podstawowej aplikacji, plus ew. jakieś kondensatory na wejściu itp.,
    - potencjometr miniaturowy Alps do regulacji wzmocnienia
    - gniazdo słuchawkowe oraz potencjometr były oryginalnie w CD, z którego wzięta jest obudowa,

Płytka z przekaźnikami:
    - dwa przekaźniki do włączania wyjść głośnikowych sterowane sygnałem TTL,
    - tranzystor sterujący do wentylatorów

Sterowanie:
    Proste menu na wyświetlaczu, prawo/lewo zmiana wartości, góra/dół przejście do następnej pozycji, regulacja głośności od 0 do 63 (-78,75dB – 0dB), balans od –31 do +31 (-38,75dB-0—38,75dB), wysokie oraz niskie tony od –7 do +7, wzmocnienie wejść AUX1 i AUX2 (0-+18,75dB)
    Osobne menu do nastawiania daty i czasu (pokazywanej w czasie standby oraz w menu gł. – tylko godziny)
    Pełna obsługa z pilota, niedostępne jest tylko menu nastawiania czasu i daty (celowo), pilot posiada 4 przyciski nawigacyjne tak samo jak na obudowie wzmacniacza a po przyciśnięciu przycisku shift posiadają one dodatkowe opcje, np. przełączanie wejść oraz skok głośności zamiast o 1 to o 5.., funkcja mute,

Kilka uwag:
    - przewody połączeniowe audio to kabel mikrofonowy wydaje mi się dość dobrej jakości,
    - początkowo sterowanie wentylatorami odbywało się poprzez PWM – działało ok., ale kluczowanie było słyszalne w głośnikach, finalnie wentylatory działają na 100% lub wcale. Załączają się powyżej 45 stopni C oraz wyłączają przy 39, przy 70 stopniach wzmacniacz się wyłączy, ale nie wydaje mi się aby było możliwe uzyskanie takiej temperatury.. W testach zaraz po przekroczeniu 45 - gdy włączały się wentylatory - temp już nie rosła a wręcz spadała..,
    - chłodzenie działa nawet, gdy wzmacniacz jest w standby o ile temp jest wyższa od zadanej,
    - gdy temp jest wyższa od 70 stopni wzmacniacz nie daje się włączyć (komunikat o wysokiej temp i powrót do standby),
    - pomiar temperatury poprzez czujnik DS18B20,
    - wyświetlacz VFD 2x16 Noritake zgodny z HD4480,
    - w trybie standby jasność wyświetlacza jest zmniejszana,

Wrażenia końcowe:
    Wzmacniacz gra ładnie, czysto, ma jak dla mnie wystarczająco głęboki i miękki bas oraz dobre średnie i wysokie tony. Pewne rozczarowanie przyniósł mi wzmacniacz słuchawkowy, bo jakość jego dźwięku nie powala.. Być może jest to jakiś błąd konstrukcyjny, ale szczerze mówiąc i tak z tego wyjścia nie będę korzystać więc nic z tym nie zamierzam zrobić :). Nie posiadam żadnych schematów do wzmacniacza, bo ich nigdy nie było – płytkę projektowałem z głowy w Eagle.. Co do finalnego kosztorysu to trudno powiedzieć – na pewno nie było to opłacalne jeżeli patrzeć w kategoriach tego, co gotowego za taką kasę można by kupić :) ale przecież nie o to chodzi.. Tak dodając w głowie myślę, że około 400zł, ale jest to bardzo luźna wartość :). Wzmacniacz budowałem od stycznia 2007 roku a więc jakieś pół roku.

Zapraszam do oglądania fotek i komentowania :)

Wzmacniacz LM3886 + TDA7318 by BYRRT :)Wzmacniacz LM3886 + TDA7318 by BYRRT :)Wzmacniacz LM3886 + TDA7318 by BYRRT :)Wzmacniacz LM3886 + TDA7318 by BYRRT :)Wzmacniacz LM3886 + TDA7318 by BYRRT :)
    Wzmacniacz LM3886 + TDA7318 by BYRRT :)Wzmacniacz LM3886 + TDA7318 by BYRRT :)Wzmacniacz LM3886 + TDA7318 by BYRRT :)Wzmacniacz LM3886 + TDA7318 by BYRRT :)Wzmacniacz LM3886 + TDA7318 by BYRRT :)

Wzmacniacz LM3886 + TDA7318 by BYRRT :)

Cool? Ranking DIY
    About Author
    byrrt
    Level 21  
    Zajmuję się projektowaniem i wykonywaniem cyfrowych oraz analogowych układów elektronicznych. Pracuję w firmie projektowo produkcyjnej. Mam doświadczenie w naprawie precyzyjnych mechanizmów i elektroniki. Wykonuje urządzenia od A do Z od zarysu przez projekt, prototyp i programowanie do dokumentacji po-wykonawczej włącznie.
    Has specialization in: układy cyfrowe i mikroprocesorowe
    byrrt wrote 718 posts with rating 831, helped 2 times. Live in city Bydgoszcz. Been with us since 2002 year.
    gedeon
    Level 13  
    Witam.
    Ja wiem czy za te +/- 400pln coś dobrego idzie dostać?
    Co do samej konstrukcji to jest naprawdę świetna.Dopracowana,wygłaskana etc. prezentuje się świetnie,naprawdę fabryka :) Nie będę komentował tego co w środku bo aż tak się nie znam,żeby mi to było dane oceniać,ale ogólnie 5/5 ode mnie za sam fakt spłodzenia tego wzmaka
    Anonymous
    Anonymous  
    parafka
    Level 20  
    Pomysł ze szpachlowaniem niepotrzebnych otworów genialny. Wezmę to pod uwagę przy następnych projektach.
    Ciekawy jestem czy po podkręceniu na max słychać szum?
    Miałem chęć na tego tda7318 ale wybrałem pga2311
    :arrow: ocena bdb
    Lazer
    Level 24  
    Pięknie zrobione i aż się prosi aby w to pudełko wsadzić YAMMPika i to wszystko ladnie zgrać :) Co do oceny 10/10
    thebeast
    Level 16  
    Urzekły mnie ścieżki w tych płytkahc :)) Jaką metodą robisz płytki? Bardzo starannie i profesjonalnie!!!
    dymek
    Level 27  
    pięknie to zrobiło na mnie wrażenie wygląda jak firmowy wzmak a nawet lepiej bo w żadnym polskim wzmacniaczu nie widziałem nigdy takich bajerów i takiego porządku co do końcówki to klasa średnia ale gdyby tam siedział jakiś powiedzmy symasym albo mosfet niezły to już by można było powiedzieć HI-end ci powstał :D bardzo fajna konstrukcja 11/10

Chroost
    Level 13  
    Jak dla mnie rewelacja. Sam kiedyś robiłem wzmacniacz, ale oczywiście nie dorównywał nawet temu. Widać, że konstrukcja jest solidnie wykonana od samego początku do końca. Ciekawią mnie dwie rzeczy, czy rozplanowywałeś połączenia masy przed projektowaniem płytek w jakiś sposób i gdzie udało Ci się kupić ten wyświetlacz VFD i za ile? Według mnie, zasłużone 10/10 za efekt końcowy i wykonanie w środku. Przydałby się też schemat.
    jacekk102
    Level 11  
    Czy mogę prosić o opis (przynajmniej skrótowy) jak została wykonana płyta przednia - bo wygląda super !
    mdm150
    Level 27  
    No normalnie niewiem co powiedzieć. :D
    To chyba najlepiej wykonany wzmacniacz jaki widziałem. Wygląda jak by był z fabryki, a może i lepiej. Mógł byś zapodać schemat tego wzmacniacza +soft?
    damiankop
    Level 22  
    mdm150 wrote:
    Mógł byś zapodać schemat tego wzmacniacza +soft?

Genialna sprawa:!:
    Ze świeczką szukać takiego projektu na elce.

A ze schematy i soft to byłbym w stanie nawet zapłacic :D
    ferdu
    Level 13  
    6/6 nic dodac, nic ujac.

mozesz zamiescic schematy bo napewno zjadzie sie sporo osob zainteresowanych zrobieniem czegos podobnego ;]
    mlody91
    Level 20  
    Cudo! Nic dodać nic ująć. Jeszcze nie widziałem takiego wzmacniacza na elce. jak dla mnie to 15/10 ;)

PS: Masz może projekty płytek do tego, no i schematy też by się przydały :)
    Gigantor
    Level 19  
    Piękna konstrukcja. Sam wiesz najlepiej, na co zasługujesz. Nie dam oceny 5/5, bo taką można dostać za diodowego mrygacza w kartonie, a ty jednak zrobiłeś nieco więcej.
    Widać, że starałeś się zrobić wszystko idealnie. Nie będę wymieniał, co mi się w niej podoba, szybciej będzie, do czego mam zastrzeżenia. A trudno coś znaleźć.
    1. Bardzo dobrze, ale nie perfekcyjnie wyszpachlowany przedni panel. Widać to w ostrym świetle na jednym z pierwszych zdjęć.
    2. Brak gniazda sieciowego na obudowie. Przewód przymocowany "na sztywno" czasami przeszkadza.
    3. Regulacja głośności przyciskami, o wiele wygodniejszy byłby enkoder/impulsator. A elegancka gałka byłaby wisienką na torcie.
    4. Nie rozumiem koncepcji: mały radiator + wentylator. Nie lepiej dać większy radiator i cieszyć się ciszą ?

Moja wypowiedź to nie czepialstwo. Inaczej ocenia się tuningowanego "malucha", inaczej lowridera :)
    Anonymous
    Anonymous  
    Tranzystor_1992
    Level 16  
    Fajna konstrukcja, ale zamiast tego wzmacniacza słuchawkowego na TDA, mogłeś zrobić prosty wzmacniacz słuchawkowy klasy A Single-Ended na IRF540... Skoro robi się już coś porządnego to warto wbudować w takie coś przynajmniej porządny wzmacniacz słuchawkowy...

Pozdrawiam
    Hrabia322
    Level 16  
    Gigantor wrote:

4. Nie rozumiem koncepcji: mały radiator + wentylator. Nie lepiej dać większy radiator i cieszyć się ciszą ?

Nie rozumiem o co ci chodzi z tym chłodzeniem proste im wyższa temperatura to dopiero w tedy się włącza wentylator a zresztą i tak muzyka je ZAGŁUSZY wiec.... trzeba czytać ze zrozumieniem.....
    Gigantor
    Level 19  
    Hrabia322 wrote:
    Gigantor wrote:

Nie rozumiem o co ci chodzi z tym chłodzeniem proste im wyższa temperatura to dopiero w tedy się włącza wentylator a zresztą i tak muzyka je ZAGŁUSZY wiec.... trzeba czytać ze zrozumieniem.....

Ale mnie zaskoczyłeś. Nie lepiej dać większy radiator i nie dopuścić by temperatura wzrosła zbyt mocno? Rozumiem, że twoim zdaniem nie warto dbać o jakiekolwiek szumy we wzmacniaczu, bo muzyka i tak je zagłuszy.
    Potrafię czytać ze zrozumieniem, za to mam wątpliwości, czy ty potrafisz pisać.
    januss73
    Level 32  
    Hrabia322 wrote:
    Gigantor wrote:

Jak widzę radiator wcale nie jest za mały, temperatura załączania mogła być spokojnie wyższa. Z drugiej strony wiadomo jak temperatura wpływa na żywotność kondensatorów więc tak też jest nie głupio.

Jestem pewien, że wentylator byłby zupełnie zbędny, gdybyś zrobił grawitacyjnie wentylowaną obudowę. Przypuszczam, że zde zdecydowałeś się na wiatraki, bo w domowych warunkach ładne wykonanie otworów wentylacyjnych graniczy z cudem, więc doskonale cię rozumiem.
    Bardzo eleganckie wykonanie. (mam na myśli wnętrze) Sam chciałbym mieć na tyle cierpliwości co ty, bo głównie ta jest niezbędna, aby środek tak wyglądał. Oczywiście pomyśleć też trzeba.

Pochwał było dużo więc teraz może trochę krytyki.

- oczywiście to twoja decyzja i szanuję ją, jednak zadając sobie tak wiele trudu mogłeś też zadać sobie nieco więcej i zrobić dyskretny koniec mocy zamiast scalaka do hiendowego telewizora bądź miniwieży. Z drugiej strony decydując się na us wybrałeś chyba optymalnie. 3886 jest chyba najlepszy, jeśli chodzi o wzmacnianie całego pasma. Wyżej są już tylko STK.

-Zrobiłeś wiele gadzetów, co pewnie też kosztowało wiele wysiłku, a mnie brakuje tu jednego bardzo ważnego magicznego przycisku "direct" . Przydał by się chociażby po to, aby ocenić w jakim stopniu ten tda zmienia sygnał, wprowadza szumy no i po to aby posłuchać muzyki ze świadomością, że dźwięk zmieniony został tylko w stopniu niezbędnym.

gratuluje i pozdrawiam
    janusz
    ZonX
    Level 22  
    Kontrukcja jak mało ktora podoba mi sie. Od poczatku przemyslana, bardzo ładnie wykonane obwody drukowane, niemalze profesjonalnie.

Powiedz jak latales dziury w obudowie, t.j. jaka szpachle zastosowales, z utwardzaczem czy cos podobnego, jaki podklad i farbe nalozyles. Pistoletem czy sprayem, ile warstw?

I ostatnia sprawa, moglbys zamiescic wzor plytki przedwzmacniacza wraz z wsadem?
    tgaudio
    Level 14  
    Witam, konstrukcja porzadna i dopracowana ;) aż miło popatrzeć.
    Ja robiłem coś podobnego na swoją pracę inz. ale były wzmacniacze na HEXFET'ach IRF i dodatkowo oprócz TDA7440D przetworniki C/A Cirrus Logic wiec wejscia coaxialne i optyczne też były ;). Gdyby ktoś chciał zajrzeć to zapraszam:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic732697.html

Odnośnie pisku spowodowanego PWM w głosnikach- wystarczyłoby zastosowanć oddzielne zasilanie, dodać kilka dławików i CO NAJWAŻNIEJSZE dołaczyć szeregowo do wentylatora kondensator ok 470uF by przebieg PWM sie wygłądził na wejściu wentylatora.

Pozdrawiam :)
    dowodca_armii
    Level 30  
    Wzmacniacz REWELACJA - wszystko mi sie podoba. Bardzo ladny porzadek wewnatrz. I tak dostajesz ode mnie 7/6 miomo iz brakuje to zabezpieczenia antyzwarciowego i przed DC na wyjsciu a takze soft startu.
    Szopler
    Level 21  
    Czy masz na wejściu LM3886 kondy ?
    I na wyjściu TDA7318 też masz kondy?

Jak tak to wywal te na wyjściu TDA7318 - będziesz miał ładniejszy bas.

Ja tak zrobiłem w swoim wzmaku z 2x TDA7294 + TDA7318.
    [http://audiomania.info/forum/viewtopic.php?p=61797]
    Daniel_T
    Level 11  
    Podziwiam właśnie to cudo, wszystko przemyślane, płytki pierwsza klasa, chińczycy nawet Tobie do pięt nie dorastają:)
    Sam już robiłem kilka wzmacniaczy ale zawsze brakowało mi weny żeby to tak ładnie i starannie dokończyć i wykończyć, dlatego gratuluję uporu i wyniku pracy, bo widać że było jej dużo.

Pozdrawiam.
    ALTON
    Level 38  
    dowodca_armii rusz głową - Po co montował byś zabezpieczenie DC przy kostce LM?

Brakuje softstartu mówisz.. najpierw przeczytaj tekst autora i zobacz na zdjęcia a potem napisz koemntarz.
    januss73
    Level 32  
    ALTON wrote:
    dowodca_armii rusz głową - Po co montował byś zabezpieczenie DC przy kostce LM?

Alton. Jakby ci ta kość spaliła głośnik wiedziałbyś po co. Ta kość zabezpiecza głównie siebie, nie głośniki. Poza tym na uwagi, czasem (nie w tym przypadku) niedorzeczne, też można odpowiedzieć nieco kulturalniej.
    ALTON
    Level 38  
    januss73 masz rację. Brzydko mi się napisało - odruchowo. Natomiast powracając do DC. Kostka LM jest praktycznie nie do zniszczenia ponieważ ma w sobie szereg protektorów które temu zapobiegają. Układy scalone w 95% jak się już ubją to po prostu wybuchają co nie grozi pojawieniem sie DC na wyjściu (z racji wyrwania struktury kostki). Pozatym pytanie numer 2. Dlaczego LM miał by się uszkodzić?
    byrrt
    Level 21  
    Szczerze to nie spodziewałem się tylu odpowiedzi, ale postaram się odpisać chociaż na część z nich.. :)

dj-MatyAS wrote:
    Dlaczego trafo przy gniazdach wejściowych,a płytka z procesorem tak daleko od wejść?Gdybyś zamienił miejscami było by o wiele mniej długości "anten" w postaci kabelków połączeniowych...

Przyznaje Ci całkowitą rację.. Trochę to źle pomyślałem.. Najpierw zamontowałem trafo, wentylatory a potem inaczej już się tego rozłożyć nie dało..

parafka wrote:
    Ciekawy jestem czy po podkręceniu na max słychać szum?

Na pełnym (63) wzmocnieniu trochę je słychać, ale nie na tyle żeby przeszkadzały - głośniejszy jest szum wzmacniany z mojej karty SB Live 5.1 :)

thebeast wrote:
    Jaką metodą robisz płytki??

Oczywiście termotransferu (papier kredowy).

morswin89 wrote:
    Mozesz powiedziec czym i w jaki sposob zabezpieczales plytki??

Po wytrawieniu, powierceniu i polutowaniu oczyszczałem obwody izopropanolem i lakierowałem preparatem "UniPlast". Inni producenci nazywają to zazwyczaj "plastic" :)

Chroost wrote:
    Ciekawią mnie dwie rzeczy, czy rozplanowywałeś połączenia masy przed projektowaniem płytek w jakiś sposób i gdzie udało Ci się kupić ten wyświetlacz VFD i za ile?

Tak, masy były planowane i nigdzie się nie zapętlają. Schodzą się w zasilaczu, ekrany przewodów połączone są z jednej strony. Wyświetlacz kupiłem na allegro, z resztą nie jeden, bo ostatnio był ich wysyp.. O ile się nie mylę za ok. 30zł..

jacekk102 wrote:
    Czy mogę prosić o opis (przynajmniej skrótowy) jak została wykonana płyta przednia - bo wygląda super !

Na początek zakleiłem większe otwory laminatem (chodzi o to, że na takiej powierzchni sama szpachla mogłaby tylko robić problemy. Oczyściłem, odtłuściłem, zmatowiłem wyszpachlowałem (szpachelką samochodową - pierwszą lepszą z utwardzaczem). Jest przy tym masa roboty i naprawdę trzeba mieć cierpliwość do takich prac (mi trochę jej zabrakło, co niestety widać pod pewnym kątem). Na całość konieczna była szpachla natryskowa (dość droga - 500ml o ile pamiętam ok. 35zł). Na koniec przyszła farba w kilku warstwach.. Farba i szpachla w spray'u.

mdm150 wrote:
    Mógł byś zapodać schemat tego wzmacniacza +soft?

Schematów nie mam, jedyne co mogę zaoferować to wzory płytek (Eagle lub PDF). Wsad do procka również umieszczę.. Bascom to fajny kompilator, ale strasznie pamięciożerny - program zajmuje 97% z 16kB!!!

Odnośnie wypowiedzi Gigantor - cenie bardzo krytykę tym bardziej, że zdaje sobie sprawę, że jest właściwa :) Autentycznie pierwszy raz miałem styczność ze szpachlą i może dlatego efekty nie są idealne.. Ciężko jest też szlifować plastik i szpachle, bo plastik ściera się szybciej i zostają "górki".. Impulsator fakt może byłby lepszy, ale i tak przycisków nie będę raczej używał tylko pilota.. Nie chciałem przekombinować, poza tym nie tak łatwo by było zamocować tą gałkę.. Tak to tylko pozaklejałem niechciane otwory.. Radiator chyba nie jest taki mały, wentylatory przy normalnym słuchaniu muzyki się nie włączają - pracują tylko wtedy, gdy "daje się po garach".

januss73 - faktycznie ciężko było mi wyciąć lub wywiercić odpowiednie otwory do wentylacji, dlatego też zastosowałem wentylatory.. Poza tym chciałem aby było trochę ciekawię ;)

tgaudio wrote:
    Odnośnie pisku spowodowanego PWM w głosnikach- wystarczyłoby zastosowanć oddzielne zasilanie, dodać kilka dławików i CO NAJWAŻNIEJSZE dołaczyć szeregowo do wentylatora kondensator ok 470uF by przebieg PWM sie wygłądził na wejściu wentylatora.

Z tym oddzielnym zasilaniem właśnie jest problem.. Do uzyskania wszystkich napięć połączyłem szeregowo stabilizatory 12 9 i 5V, dlatego. Z 9V zasilany jest TDA a z 12 m.in. wentylatory. Kondensator dałem, jest też dioda blokująca przy wentylatorach.. Słychać wyraźne buczenie (lub, gdy podwyższę częstotliwość PWM - pisk).. Mniejsza o to - tak też jest dobrze ;)

dowodca_armii wrote:
    ...brakuje to zabezpieczenia antyzwarciowego i przed DC na wyjsciu a takze soft startu.

Zabezpieczenia faktycznie nie ma, ale mam nadzieję, że nigdy takowego bym nie potrzebował :) Softstart jako taki dla trafa 150VA jest zbędny.. Dla złagodzenia udaru wstawiony jest pozystor wyciągnięty z zasilacza ATX ;)

Na koniec dziękuję za wszystkie miłe opinie i wszystkie cenne uwagi :)