Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zmierzyć prędkość strzały

galka 22 Jun 2007 16:55 2073 4
Optex
    galka
    Level 12  
    Mam pytanie jak zbudować coś co będzie mogło zmierzyć prędkość strzały takiej z łuku?? Wydaje mi się że należy wziąć ustawić dwa czujniki ruchy w jakiejś odległości od siebie np:0.5m i gdy strzała przetnie wiązkę pierwszego to włączy się coś w rodzaju stopera a gdy przetnie wiązkę drugiego to wyłączy ten niby stoper i podzieli odległość między czujnikami przez wynik. Jeżeli ktoś już to robił poprosiłbym o schemat jeżeli nie czy ktoś mógłby mi powiedzieć gdzie mogę znaleźć dobre informacje na temat zasady działania czujników na podczerwień (bo wydaje mi się że to będzie najlepszy do tego projektu) z góry dziękuje
  • Optex
    adamjur1
    Level 41  
    Jeżeli zapewnisz powtarzalny lot strzały to możesz kombinować tak jak próbujesz.
    Dla pewniejszego działania musiałbyś wykonac rodzaj bariery podczerwieni ( a raczej dwóch) ale profesjoalne z systemów alarmowych działają tak aby ignorować takie szybkie małe przedmioty.
    MOże wyposażyć strzałę w metalowy grot i puszczać między dwoma nastrojonymi obwodami indukcyjnymi, strała powodowałby ichrozstrojenie.
    Cżestotliwośc musiałaby być dośc wysoka - w granicach megaherców bo i strzała jest szybka....
    Pozdr.J.
  • Optex
    galka
    Level 12  
    jeszcze się zastanawiam bo strzała będzie pewnie leciał z prędkością ok. 100km/h więc przy odległości np.0.5m to będą wartości mniej więcej mniejsze od 4/100sekundy i czy całe urządzenie nie będzie miało opóźnienia bo wtedy wynik będzie błędny. Ma ktoś może informacjami o obwodach indukcyjnych bo z z tego jestem kiebski (strzała ma metalowy grot)
    galka
    Level 12  
    dobrze zamykam ten temat