Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Przetwornica napięcia problem, grzeje się buz11

kusmier222 23 Jun 2007 00:29 1703 5
  • #1
    kusmier222
    Level 12  
    Witam, zrobiłem tą przetwornice:
    http://www.elektroda.net/samochod/przetw_12_na_24.html
    i strasznie grzeje mi się tranzystor 3, nawet bez podłączonego obciążenia. Co dziwne grzeje się tylko ten jeden tranzystor, nic więcej. Napięcie wyjściowe jest takie jak powinno być. Jak wymontuje kondensator C10 to napięcie oczywiście trochę sada, a tranzystor przestał się grzać. Jak wymontuje Diody to samo. Wsadziłem nawet zamiast tych diod zwykłe impulsowe 1N4148, bo podobno tez nawet szybkie są, napięcie jest niższe, a jak przy włączonej wtedy na chwilkę zetknę diodę tą co ma być równolegle z diodą 1N4148 wsadzoną w jej miejsce, to tranzystor pisknie i zaczyna się strasznie grzać, nawet jak tej diody tam nie trzymam. Próbowałem zamieniać kondensatory C9 i C10 miejscami, czy któryś nie jest walnięty i dalej grzeje się tylko ten jeden tranzystor, układy 40106 tez zamieniałem miejscami. Gdzie mam dalej szukać? Sprawdzałem poprawność płytki i zwarcia i wszystko jest OK. Aha tranzystor też wymieniałem.
  • #2
    sadamb
    Level 21  
    Prawdopodobnie generator sie robi, ale to by napiecie wyjsciowe latalo.
  • #3
    kusmier222
    Level 12  
    długo nie sprawdzałem czy to napięcie jest cały czas czy lata, bo by mi sie ten tranzystor zjarał. Czyli co, wymienić układ 4093?? czy co;p
  • #4
    User removed account
    Level 1  
  • #5
    kusmier222
    Level 12  
    zmienilem, doszedlerm do 100k i 150n i dalej jest to samo;/ nawet bez tych elementów przetwornica ,,działa", tranzystor sie strtasznie grzeje
  • #6
    User removed account
    Level 1