kolego
manekinen i
remzibi przestańcie już proszę narzekać i płakać nad tematem usunięcia postu, jak dzieci. No stało się, może i nie dobrze ale widać, że przez pomyłkę, skoro moderator nie usuwa waszych dalszych wypowiedzi. Które wy widzę trkatujecie jak jakieś tajne konspiracyjne informacje z czasów stanu wojennego.
tymaczasem kolega pisze:
manekinen wrote: Dopisze jeszcze coś na temat nieszczęsnego ATTiny13. W ogóle ATtiny13 i bascom to jest tragiczne połączenie. Jeśli program ma tylko migać diodami, to ok. Ale napisać coś bardziej złożonego, to niestety nie w bascomie. A tym bardziej jeśli użyjemy jakiejś bascomowej instrukcji do obsługi 1wire lub podbnej - od razu mamy połowe pamięci flash w plecy :/
moim zdaniem to zamiast narzekać na biednego Bascoma i wylewać krokodyle łzy to należy się wziąć za asembler lub C i zrobić samemu obsługę 1wire na tym procku jeśli taka potrzebna. Czy ktoś zmusza cię do używania w tym celu Bascoma ???? czy może sam czujesz się zmuszany ??? ....
po drugie, zamiast narzekać na nieszczęsnego Bascoma może warto jednak lepiej go poznać a dopiero potem ew się wypłakiwać w rękaw elektrody n/t jego okrucieństwa i beznadziei
bo właśnie w tym nieszczęsnym usuniętym poście kolega
manekinen napisał:
manekinen wrote:
Sam jeszcze dzisiaj miałem taki problem. Wydawało się to bardzo dziwne. A oto rozwiązanie problemu, gdyby jeszcze ktoś na taki problem trafił - a trafi - zapewniam
BASCOM - oto źródło problemu. Wystarczy skonfigurować każdy pin osobno:
Kod:
Config Portb.0 = Output
Config Portb.1 = Output
Config Portb.2 = Output
itp
I będzie działać, nie ma bata
więc nie żebym się czepiał , może poprostu się kolega pomylił ale po takiej poprawce jaką kolega zaproponował i napisał, że teraz będzie działać, nie ma bata - to na pewno nie pomoże i wcale nie rozwiąże tego problemu, ponieważ w Bascomie trzeba by to napisać tak:
Config Pinb.0 = Output
Config Pinb.1 = Output
Config Pinb.2 = Output
itp
a to jest mała różnica.
o proszę a poniżej kolega
remzibi też z zaciekłością jak to się mówi "przygadał kocioł garnkowi" odpowiedział koledze
lelekx na jego skąd innąd słuszne uwagi.
remzibi wrote:
z calym szacunkiem - bez jaj
instrukcja :
config portb=&111111
jest rownowazna instrukcji :
config portb=&00111111
jak i :
config portb=output
jak i
config portb.x=output (x od 0 do 8 )
i instrukcji
LDI r16,&b00111111
!out DDRB, r16
w powyzszym nie bierzemy po uwage bitow 6 i 7 bo ich fizycznie nie ma
Poprosze o nastepna podpowiedz . A koledze lelekx gratuluje wnikliwosci i spostrzegawczosci w analizie zagadnienia , bez urazy ale nie wcisne klawisza "pomogl" .
a tymczasem plótł bzdury jak widać bo
config
portb.x=output (x od 0 do
8 )
wcale nie jest równoważne !!!
LDI r16,&b00111111
out DDRB, r16
bo jak pisałem wcześniej powinno być
config
pinb.x=output (x od 0 do
7 )
Wielu nie doczyta jak konfigurować porty w Bascomie a potem zdziwienie albo oburzenie na Bascoma. Tak czy inaczej - reasumując, zamiast płakać nad bascomem weźcie się za naukę i programowanie w innych językach skoro ten sprawia wam aż takie kłopoty i po sprawie.
dodam jeszcze tylko, że ja odkąd piszę coś czasem w Bascomie a też jeszcze się go uczę - to zwykle na początku inicjalizacji programu na szybko ustawiam wszystkie porty jako np wejścia za pomocą
config portb = output
config portc = output
itd
ale później, gdy już definiuję poszczególne piny do odpowiedniego wykorzystania to piszę:
config pinb.x = output
config pinb.x = input
itd
dla każdego świadomie wykorzystanego pinu.
Jeśli natomiast nie mieści mi się przez te dodatkowe linijki cały kod w procku to wymieniam go ramach projektowania na taki z większą pamięcią byle spełniał moje wymagania lub co ważne, jeśli nie mogę zmienić procka na większy bo ma np za duże gabaryty fizyczne czyli np nie wchodzi w grę zamiana ATtiny13 na Atmega8 to poprostu staram się napisać soft do ATtiny13 w asemblerze - to wszystko
pozdrawiam