Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

ELEMIS 6870 DW MEGA (znika obraz)

lenny67 25 Cze 2007 11:06 2443 9
  • #1 25 Cze 2007 11:06
    lenny67
    Poziom 16  

    Witam.Model 28 calii bez dvd,na płycie (tureckiej) oznaczenie 02TA062E.
    Obraz i głos jest przez 2-3 godziny ,a następnie znika sam obraz ,wysokie jest,po rozjaśnieniu S2 jasny ekran z powrotami.Jak pokręce S2 tam i z powrotem to znowu jest obraz.Czasem wystarczy załączyć txt lub przełączyć na AV i też znika obraz (czarne tło bez OSD).Jak ustawię S2 na ciemniej (pokrętło w lewo) to obraz nie zniknie, ale jest różowy i niewyraźny (w trybie nie da się ustawić balansu bieli!).Jak ustawię S2 w prawo, obraz jest prawidłowy,balans bieli też ale po czasie znika obraz.Wystarczy ,że kręce S2 w lewo i w prawo to obraz znika-pojawia się i znów znika.Jest tylko w pewnym zakresie ustawienia potencjometru S2.Oczywiście transformator wymieniłem na orginalny i to samo.Płytka RGB podstawiona,napięcia zasilania prawidłowe.Proszę o pomoc bo w postach do tego modelu i do PT-92
    nie ma takiej usterki.

    Dodano po 1 [minuty]:

    Kineskop też podstawiłem i jest tak samo!!

    0 9
  • #3 27 Cze 2007 11:05
    lenny67
    Poziom 16  

    O.k. podstawię wszystkie części od 5 nóżki scalaka RGB(TDA6107) aż do videoprocesora i pionu (TDA8351) z blankingu (BLK).

    0
  • #4 04 Lip 2007 00:23
    lenny67
    Poziom 16  

    Po wymianie kilku elementów z toru BLK ,obraz przestał znikać po czasie.Chociaż po ok.7 godzinach pracy-znikał jeszcze po przełączeniu na AV,ale z anteny już nie znika,Chyba tak to zostawię.

    0
  • #5 04 Lip 2007 04:20
    KW
    Poziom 21  

    Za kilka tygodni znów zacznie znikać.

    0
  • #6 04 Lip 2007 21:27
    lenny67
    Poziom 16  

    Z kąd wiesz "KW" ? Miałeś już taką usterkę czy po prostu "jasnowidztwo"?

    0
  • #7 04 Lip 2007 22:41
    KW
    Poziom 21  

    Mam na stole takiego telestara z tą usterką. 10 miesięcy temu był u mnie na co innego, ale to zjawisko się zaczynało robić. Jego przyczyną główną, ale nie jedyną jest słaba emisja kineskopu.

    0
  • #8 05 Lip 2007 11:08
    lenny67
    Poziom 16  

    U mnie kineskop odpada - podstawiłem nowy ,zdrowy i było to samo,chociaż z początku wyglądało to właśnie na kineskop!

    0
  • #9 06 Sie 2007 20:07
    lenny67
    Poziom 16  

    Obecnie obraz z anteny nie znika ,ale kiedy podłączymy tuner sat.Cyfry + to po godzinie znika obraz i jest czarne tło.Gdzie szukać usterki?

    0
  • #10 07 Sie 2007 23:21
    Tady1
    Poziom 25  

    A może sprawdzisz stan pinu "blanking" procesora w czasie odtwarzania przez EURO przy obrazie i przy ekranie czarnym. Wiedzielibyśmy wówczas, czy to nie procesor blokuje wizję. A co z fonią przez EURO, dobra cały czas?
    {Pytam dla formalności, bo myślę, że Fonia jest dobra} :?:

    0