Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    michow
    Level 16  
    Mam pytanie dotyczace podlaczenia komputera (plyta AT) w samochodzie jak mozna zbudowac stosowny zasilacz czy ktos spotkal sie juz z takim pomyslem ?? Przetwornica 12/230 V raczej odpada za wielkie koszty :(
    przemek.tomala
    Level 22  
    podłączyć cd-rom nie jest trudno, no bo wystarczy dwa stabilizatory, no ale tu potrzeba więckrzą obciążalność, dowiedz się ile taki zestawik potrzebuje do pracy, może by wystarczyło np, 3 stabilizatory na 12 V, 3 na 5 V, i tak się pobawić, może ktoś ma inny sposób, lepszy, bo ten taki jakiś trochę głupi
    MACIEK_M
    Level 29  
    Komputer z monitorem, czy tylko sama płyta? Jeśli zestwaw,to podpiąłbym stary UPS ( ok 100 zł ) pod gniazdo zapalniczki, zamiast wewnetrznej baterii i po kłopocie. Jest to chyba najprostsze rozwiązanie.
    Pozdrawiam
    przemek.tomala
    Level 22  
    jakiś prostu UPS był w edw opisany (11 2002) a w nim jest prosty scheamt przetwornicy, spróbuj z tym, no bo monitora stabilizatorkami nie uruchomisz...
    michow
    Level 16  
    Cd rom to juz mam podlaczony. W samochodzie ma chodzic sama plyta i hdd to wszystko podpiete pod wyswietlacz 2x16 znakow, winamp w autostarcie z zaladowana lista a w przyszlosci lcd i gierki. Pomysl ze starym UPSem juz przerabialem UPS sie grzal i ciagnol duzo pradu z aku aktualnie w UPSie cos zaniemoglo smierdzi mu z trafo, wydaje mi sie ze ups nie jest najlepszym pomyslem po co podnosic napiecie do 230 ze stalego robic je zmiennym a potem zmieniac na stale i obnizac do max 12 v nie ma jakiegos innego pomyslu czy plyta glowna wymaga tylko 5 i 12 v nie wydaje mi sie i czy potrzebuje duzej stabilizacji np jak wlacze kierunkowskaz pojdzie spadek napiecia i komp sie zresetuje boje sie takiej sytuacji
    tomekvfr
    Level 12  
    A może by dodatkowo jakiś akumulatorek, np motocyklowy czy jakiś z mniejszych podłączyć do stabilizacji płyty?
    przemek.tomala
    Level 22  
    Jak włączysz kierunek, nie powinno nic się stać, bo na włączonym silniku, na aku jest prawie 14V. Płyty potrzebują 5, 12 -5, -12., 3,3 V (Nie zawsze wszystkie potrzebne, ale najczęściej...), jeżeli stara płyta to ja chyba bym spróbował stabilizatorami paroma
    bolek
    Level 35  
    zamiast kombinować nie lepiej kupić jakis przenosny odwtarzacz MP3 za złotych 200-300?. podejrzewam że chodzi właśnie o odtwarzanie mptrójek
    michow
    Level 16  
    bolek jak juz pisalem w przyszlosci lcd i gierki gdybym chcial mp3 player i w przyszlosci gameboya to bym nie pytal na forum tylko poszedl do sklepu :)
    noicoztego
    Level 12  
    sam chciałem coś takiego zrobić ale jak już zrobiłem to okazoło się że już nie mam auta :D , mniejszy problem z dodatnimi napięciami +12,+5,+3,3 wystarczają stabilizatory ale trzeba pamiętać że jak płyta z mocniejszym procem i buzerami to se łyknie i 15A na +5V , ujemne napięcia trza przetwornice DC-DC ( są takie scalone, ale dosyć drogie), ja tak zrobiłem i działało ale wywaliłem dużo ciaków na przetwornice , bo wszystkie napiecia tak zrobiłem. ciekawym sposobem było by rozwalić zwykłą zasilaczkę od kompa i przerobić. Zwykły zasilacz robi najpierw stały przez greatza i kondziorki a potem ładuje polówkami na trafko ( chyba z 500Hz ) jakby przezwoić trafko i zrobić taki sam układ tylko 12 V to na wyjściu miałbyś full wypas kompowe napiątaka.
    tomekvfr
    Level 12  
    Załóżmy że zasilacz już mamy, czy to w postaci stabilizatorów czy przetwornica +ups, ale jeszcze trzeba zrobić coś żeby nie wyłączało pc-ta przy każdym wyłączeniu samochodu, no chyba że sie nikt nie boi i zostawia włączonego, ale możemy sie narazić złodzieją albo zakończyć szybko żywot akumulatora. Z kolej gdy bedziemy wyłączać bez zamknięcia systemy to długo nie pociągnie taki pc-et. Mam wyświetlacz clariona 5,5 cala z nawigacji, planuje do niego dokupić wzmacniacz i właśnie pokombinować coś z pc-tem (płyta główna+karta graficzna z tv out i jakaś lepsza karta muzyczna np Sound Blaster 1024). Zastanawiam sie czy nie bedzie mnie irytowało to że po wejsciu do samochodu bede musiał czekać aż odpali sie system, wybrać muze a za chwile ją wyłączać i zamykać system, bo na mieście to więcej niż 15 minut nie jade) , Sens takie coś ma na dłuższe trasy , gdzie np pasażerowie mogliby ogądać jakieś filmy z twardego dysku. Istnieje możliwość podpięcia karty TV i na postoju moznaby sie pokusić o poszukanie jakiś programów telewizyjnych. Jeśli ktoś ma pomysł jak wyłączać system automatycznie bez konieczności wcześniejszego jego zamykania przed wyjściem z samochodu to niech napiszed. Może jakiś programik (jeśli nie ma napięcia na jakimś wejściu,porcie to zamykaj system), to tego przekżnik czasowy z odłączaniem zasilania ustawiony na np 15 sekund, żeby sstem zdążył sie zamknąć, albo taki automatyczny wygaszacz świateł podłączony z przekażnikiem?
    noicoztego
    Level 12  
    [quote="tomekvfr"]Załóżmy że zasilacz już mamy

Odnośnie wyłączania kompa lub jego uspienia można wykorzystać programik jaki jest stosowany przy niektórych ups-ach (np fideltronik) łączy sie taki ups z kompem po COMie i jak nie ma prądu to zależnie od stanu bateri zamyka system więc jakby coś takiego podpiąc to będzie ok, nawet można wydrapać z upsa taki moduł! i go przystosować. a jak nie to przeciez można winde ( jeżeli będzie winda, ale i linuchac można tak ustawić) skonfigurowac. A mianowicie przecież wiele klawiatur ma przyciski sleep i close, wystarczy podpiąć się do tych klawiszy. Jak ci nie pasuje żadne z tych rozwiązań to napisz mam kolegę w tym lepszego ode mnie to go zapytam. noicoztego(malpa)interia.pl
    tomekvfr
    Level 12  
    Panowie, poprawcie mnie jeśli sie mylę. Problem jest z zasileniem kompa w samochodzie, z tego co widziałem to trafo w zasilaczu at czy atx ma jedno uzwojenie wtórne, z niego idzie prąd na układ prostujący i dopiero potem jest rozdzielane napięcie stałe na +12+,5,3,-5 itd. To jeśliby podłączyć zailanie z samochodu za układem prostującym to mogły się udać? Pytanie tylko jakie napięcie daje uzwojenie wtórne zasilacza? Czy jest to 12V?
    noicoztego
    Level 12  
    tomekvfr wrote:
    Panowie, poprawcie mnie jeśli sie mylę.

no troche to inaczej - w zasilaczu komputerowyw najpierw 230 jest prostowane i filtrowane potem jest stopień przetwornicy (kilkaset hz) i dopiero trafo z podwójnym uzwojeniem pierwotnym. Na tym trafie jest dopiero kilka uzwojeń wtórnych !! - z których wyłażą odpowiednie napięcia! które są z kolei stabilizowane. i jak byśmy chcieli zrobić coś takiego jak piszesz to okej tylko 1. odcinamy stopieć 230V całkowicie . 2. napięcie 12 v bierzemy bezpośrednio z samochodu przez stabilizatory. 3 . wolne uzwojenie trafa 12V wykorzystujemy jako pierwotne tylko że trzeba zrobić generator i popędzić to też z samochodu!

Pamiętajmy że płyta kompa chce jeszcze tzw. sygnał power-good jest to dodatkowe napięcie które jeśli spadnie za nisko to płyta resetuje proca! ale to sie da pominąć!
    szymtro
    Level 30  
    Apropos wylaczania i wlaczania. Niektore plyty ATX maj atzw stan S3(STR) to znaczy ze dane zapisuja do ramu a potem wylaczaja cala reszte kompa. W tyms tanie tylko ram jest zasilany i to tylko z napiecia 5V stand by - to jest maks 1A(normalnie to jest ok 2W - 0,5A). Mozna poprobowac wpiac w napiecie stand by z zasilacza diode i przez drugadolozyc zewnetrzne 5V. W tym stanie komputer wstaje jakies 10sekund(maks), usypia sie rowniez szybko a co najwazniejsze nie czerpie duzo pradu.
    michow
    Level 16  
    cieszy mnie zainteresowanie tematem szkoda ze troche malo konkretow nadal poszukuje jakiegos schematu najlepiej przerobienia zasilacza bo stabilizatory pokroju 78XX raczej tego nie pociagna ??
    SHERMAN19
    Level 2  
    Jakbys dobrze poszukal w necie to moglbys znalezc schemat takiego zasilacza na wej 12V a na wyjsciu +12 -12 +5 i -5 V zaoszczedze ci szukania tu masz linka do stronki gdzie znajdziesz schematy dwoch zasilaczy jednego +12 i -12 a drugi +5 i -5 na wyjsciu oczywiscie www.dlisewski.w.interia.pl/zasilacz.html
    tomekvfr
    Level 12  
    Po długich przemyśleniach stwierdzam że naprostszym rozwiązanie zasilania kompa w samochodzie jest zastosowanie UPSa, który ma akumulatory na 12V (są różne), wyciągnięcie baterii i w miejsce baterii podłączyć zasilanie z samochodu. Takiego UPSa można już kupić za 100zł a nawet teniej, najlepiej szukać z starym akumulatorem, cena niższa a nam bateria i tak nie jest potrzebna. POzdrawiam.
    Henryk_WS
    Level 13  
    Można też zrobić przetwornicę z wykorzystaniem w 2/3 zasilacza AT. Wiadome jest że trafo z zasilacza PC jest, bez żednych przeróbek, dobrym trafem do przetwornicy 12 V na 72V lub 2 x 36 V np. do wzmacniaczy samochodowych. Na byłe wyście 5 V trafa dajemy sterowanie SG3525 i 2 x IRF345 i na byłym wejściu mamy eleganckie 2 x 36 V. Gdyby przewinąć trafo tj. usunąć pierwotne uzwojenie 2 x 20 zw i nawinąć 2 x 3 zw drutem 1.6 mm ( 4 x 0,8 ) i wyjścia tak jak były, zasterowć jw. z f = 60 - 80 kHz mamy dobry zasilacz PC z akumulatora. TL494 lub KA7500 trzeba usunąć. Transformatorek sterujący też. Stabilizować + 5 V ponieważ + 12 nie jast krytyczne w granicach + - 0.5 V. Prostowniki, dławik filtrujący i cała reszta zostaje. Napięcia - 5 V i - 12 V też powstają jak w oryginale. Trzeba pamiętać że układ będzie pobierał ponad 10 A prądu z akumulatora. 8)

Pozdrawiam !

Henryk
    Vein
    Level 22  
    przepraszam że wyciągam "trupa" ale zainteresował mnie post Henryk_WS
    a mianowicie jego opis przepudowy zasilacza, jak widze nei ma zbyt wielkich z tym problemów, teraz pytanie, w JAKI SPOSÓB uzyskać prąd o częstotliwości 60-80 kHz 12V okolo tych 8-10 A ? wiem ze mozna wykorzystac jakiegos IRFa i ne555 ale tylko tyle wiem :D