Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Dziwny restart. Odzyskanie pliku zawierającego Dane Rejestru

27 Jun 2007 11:53 1953 9
  • Level 10  
    Mam taki problem - komp mi się czasem restartuje (raz na 2 dni) w trakcie uruchamiania jeszcze na ekranie DOSa albo po zalogowaniu się w momencie jak klikam w pierwszą lepszą ikonę na pulpicie.. Ot robi się ciach i czarny ekran , i restart. Czasem potrafi się też zawiesić lub przy uruchamianiu wyrzuca, że jeden z plików zawierających Dane Rejestru musiał zostać odzyskany i zakończyło się to pomyślnie.

    Zrobiłem przed 2 dniami system od początku ale dalej to się dzieje.

    Od czego zacząć i co może być przyczyną ???
    [22.06.2021, g.9.00] Zabezpieczenia Internetu Rzeczy (IoT) programowe i sprzętowe. Zarejestruj się za darmo
  • Level 24  
    Jesli restartuje sie czasami jeszcze zanim zacznie ladowac system (jak zrozumialem), to jest to raczej problem sprzetu niz systemu. Przyczyny moga byc rozne. Warto napewno sprawdzic pamiec (np. memtestem). Sprawdz temperature procka - moze sie przegrzewa, gdy jest zle chlodzony. Moze tez byc wadliwy zasilacz. I pare innych rzeczy.
    Czy restartuje sie (podczas uruchamiania) w jakims konkretnym momencie, np. gdy uruchamia jakies urzadzenie? Czy te problemy zaczely sie moze po jakichs zmianach/grzebaniu w kompie?

    Dodano po 2 [minuty]:

    To ze ma jakies problemy z plikami moze tez wskazywac na problemy z dyskiem.
  • Level 10  
    Ten restart robi się czasem zaraz po włączeniu kompa a nieraz po kliknięciu w dowolną ikonę na pulpicie. Nie jest to sprawa jakichś zmian w systemie, bo teraz zrobiłęm system na nowo od podstawi i robi się tak samo

    Wyłączyłem opcję "Automatycznie uruchom ponownie" i pojawia się niebieski ekran. Zerknij na linki, wrzuciłem fotki tych komunikatów. O czym one świadczą?

    komunikat 1

    komunikat 2

    komunikat 3



    Bardzo proszę o pomoc. Dodam, że wczoraj np. po takim nieudanym starcie przez pół minuty przez szaroniebieski ekran przewijały się białe napisy informujące o jakimś odzyskiwaniu sektorów. Cały czas leciał nazwy różnych plików ze ścieżkami

    Dodam, że część kondensatorów na płycie nie jest idealnie gładka a ma lekko wypukłę góry, ale to jest już od dawna i wcześniej nie miałem takich cyrków z kompem

    Co z tym robić ?
  • Level 23  
    Podaj dokładnie swoją konfigurację - jaka płyta główna,procesor,pamięci,grafika,dysk,ZASILACZ itd.
  • Level 14  
    Witam tez mam taki problem i nie chce zakładać nowego tematu. Mi także pojawia sie błąd - niebieskie tło, białe napisy. Takie jak w drugim KOMUNIKACIE użytkownika "tomaszgebala".
    Konfiguracja sprzętowa to
    Płyta główna Mercury KOBKT2662 FDSX ver.2.0
    Procesor AMD Duron 600mhz
    Karta Graficzna Gainward HVIdia GeForce 5200 128mb
    Ram 2*128mb Ramos
    3 razy Hdd samsung 4,10,20gb.
    Cd'rom Sony.
    Z moich obserwacji wnioskuje ze wina tkwi w konfiguracji płyta główna a karta graficzna ponieważ karta na płycie głównej Asus działa sprawnie przez kilka miesięcy, a płyta główna z karta (o wiele słabsza 64mb) Savage4 także nie sprawiała problemów. Winny nie jest ani ram ani dyski twarde.
    Drugi problem to wykrywanie przez komputer tylko jednej kości RAM, próbowałem już każdego sposobu i w żadnej konfiguracji nie pokazuje 256mb tylko zawsze 128mb. Zworki na płycie głównej dot. rodzaju kosci sa ustawione prawidło. Co może być tego przyczyną? Ustawienia Biosu? Może warto go zresetować? (na razie tego nie robiłem z powodu podłączenia 3dyskow)
    Proszę o pomoc i pozdrawiam Bartas14pn
  • Level 43  
    Proponuje uruchomic system z jedna pamiecia.
    Przetestuj takze ta pamiec Memtest'em, skad pewnosc,ze to na pewno nie wina pamieci?
    Wiecej o samym bledzie przeczytasz tutaj -> klik

    Jakie masz kosci zamontowane, jedno czy dwustronne? Kazda z osobna jak wlozysz to wykrywa poprawnie MB?
  • Level 27  
    tomaszgebala wrote:



    ...
    Dodam, że część kondensatorów na płycie nie jest idealnie gładka a ma lekko wypukłę góry, ale to jest już od dawna i wcześniej nie miałem takich cyrków z kompem

    Co z tym robić ?


    Masz napuchnięte kondensatory - trzeba je koniecznie wymienić. Jeśli nie potrafisz sam to daj to komuś kto się na tym zna. Przy okazji trzeba też sprawdzić kondziołki w zasilaczu.
    Pozdrawiam
  • Level 14  
    mat_ed wrote:
    Proponuje uruchomic system z jedna pamiecia.
    Przetestuj takze ta pamiec Memtest'em, skad pewnosc,ze to na pewno nie wina pamieci?
    Wiecej o samym bledzie przeczytasz tutaj -> klik

    Jakie masz kosci zamontowane, jedno czy dwustronne? Kazda z osobna jak wlozysz to wykrywa poprawnie MB?


    Pisząc, że sprawdzałem każdą z możliwych kombinacji miałem na mysli wkładanie każdej pamieci osobno do obu slotów jak i konfiguracje ich obu. Zawsze pokazuje 128mb.
    Dla pewności napisze, że kości są sprawne ponieważ sprawdzane nie tylko na tym komputerze. Nie wiem o co chodzi z tą dwustronnościa ale sa to kości SDRAM, które mają obustronnie obłożone te małe "pamięci" :P
    Pozdrawiam
  • Level 43  
    Wyglada na to,ze pamiec nie wspolpracuje dobrze z ta plyta glowna. Jesli tak to pozostaje wymiana kosci.
    Rozumiem , ze inne pamieci wykrywa OK? tylko z ta jedna jest taki problem?
  • Level 14  
    mat_ed wrote:
    Wyglada na to,ze pamiec nie wspolpracuje dobrze z ta plyta glowna. Jesli tak to pozostaje wymiana kosci.
    Rozumiem , ze inne pamieci wykrywa OK? tylko z ta jedna jest taki problem?

    Widzę, że nie doczytałeś do końca. Ja mam dwie kości 128mb co w sumie powinno dawać 256mb ale w każdej z możliwych konfiguracji jest tylko 128. Kości są identyczne i sprawne - sprawdzałem je na innym kompie. Kiedyś z innym prockiem tez było ok a potem jak zmieniłem to nie zwróciłem uwagi. No nic pozostaje mi wymiana płyty (a przy tym procesora), którą i tak miałem w planach.
    Dziękuję za zainteresowanie i gdyby ktoś wiedział coś na ten temat to proszę o pomoc.
    Pozdrawiam Bartas14pn
    P.S Zauważyłem, że produkty firmy mercury są dość felerne dlatego nie bedę sie pchał dalej w wymianę innych elementów tylko pozbędę sie tej płyty.