Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Sterownik silnika krokowego.

Gizmoń 27 Jun 2007 12:32 3809 3
    Gizmoń
    Level 28  
    Mam dużo silników krokowych, ale one nie są niczego warte bez sterownika. Mam takie pomysły, ale:
    - nie wiem, jaki układ zastosować. Chodzi o sterowanie za pomocą słyszalnych dźwięków: regulatorem dobiera się częstotliwość potrzebną do zmiany kierunku obrotowego, a wszytkie poniżej tej wartości powodują obracanie się silnika z prędkością "odpowiadającą" częstotliwości.
    - czy to jest możliwe, żeby sterować silnikem z dodatkiem tylko czterech tranzystorów za pomocą portu RS-232, CENTRONICS lub LPT1?

Głównie chodzi o to, że silnikiem powinien sterować komputer (albo Commodore 64 za pomocą dźwięków :D ,albo (przez te porty) komputer z procesorem 285, z językiem QuickPascal). Bardzo bym się ucieszył, jakby możliwe było zrealizowanie pierwszego pomysłu.

DODATKOWE WYJAŚNIENIE:
    Jeśli ktoś jeszcze nie wie, o co chodzi w pierwszym pomyśle, opisuję dokładnie:
    Regulatorem ustawiam częstotliwość potrzebną do zmiany kierunku obrotowego silnika na 100Hz. Teraz generator C64 wytwarza dźwięk 10Hz, więc 10 razy na sekundę przełącza się napięcie na uzwojeniach silnika powodując jego powolny obrót. Włączam 50Hz, silnik kręci się szybciej. Przy 100Hz zmienia kierunek. By się dalej kręcił, na wejściu musi pojawić się znowu jakiś 'dźwięk' o niższej niż 100Hz (99, 76, 35 lub nawet 1Hz itp.) częstotliwości.

Czy da się coś takiego zrobić?
    A przez port komputera też chciałbym regulować prędkość i kierunek obrotów silniczka.
    Gozno
    Level 2  
    Witam.
    Najprostrze wydaje mi się sterowanie przez port LPT dla PCtów.
    (choć może wydawać się najłatwiejsze może kosztować dużo miejsca i najwięcej kasy)

Kiedyś bardzo dawno temu napisałem program w ASM do sterowania wyświetlaczem cyfry(ośmiostgmentowym) pod Atari i wykorzystałem porty joystiska.
    Fajnie się sprawdziło.:) nie znam konfiguracji C64:( ale myślę że w ostateczności coś takiego byłoby możliwe.

Przychodzi mi do głowy inna myśl - jeśli mogę coś zaproponować. A mianowicie mikrokontroler np. ST7 (akurat taki posiadam) - mogę spróbować zrobić jakiś sterownik do silnika lub pomóc zdalnie:)

Myślę że istniałaby możliwość podłączenia układu ST do silnika oraz mikrofonu - i sterowanie dzwiękiem z otoczenia. (bez podłączenia kompa na szytwno)

Potrzebowałbym trochę danych o silniku - typ, ilość wejść, napięcie itp. - a najchętniej mógłbym nabyć sztukę:)

Pozdrawiem
    Gizmoń
    Level 28  
    Silniki (jak to z demontażu różnych rzeczy) są różne. Mają różne napięcia (od 5V - z napędu dyskietek 5¼ cala - do 24V z kserografu), różne "marki", np. NMB, Mitsumi, Sanyo, TEAC... i różną ilość przewodów: niektóre 5, a inne 6 (po połączeniu czerwonych też 5). Różnią się też wielkością - od takich małych do dość sporych i ciężkich. Wszystkie mają jednak 7,5DEG (no, jeden trochę więcej, ten z napędu, nie wiem niestety ile).
    Jednak te wartości nie mają znaczenia, gdyż wystarczy zmontować odpowiedni układ wyjściowy dla każdego z nich. A co do nabycia jedniego z nich, to... no, mam narazie tylko z 8 albo więcej.
    Gizmoń
    Level 28  
    Dobrałem się do adresu User Port'u w C64, dorobiłem to:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic914791.html
    I działa, w dwie strony i z różnymi prędkościami, na dwa silniki, każdy strowany osobno. A kiedyś może przerobię to na standard LPT.