Jest znalazłem, przecież to radzieckie technologie to nie może wyglądać normalnie.
Dokładnie tak, jeżeli nie potrzebna synchronizacja przez kabel synchronizujący
można pominąć elementy zaznaczone na pomarańczowo.
Przełącznik SW2 znajdujący się w układzie fotocelii na na drugi błysk,
daje możliwość synchronizacji na pierwszy błysk. ( SW2 rozwarty )
Pytanie jeszcze do kolegi czy jeśli wprowadzę modyfikację lampy wg drugiego schematu zaznaczonego na niebiesko Link to czy ona będzie tylko działać z tym modułem sterującym co jest wyżej? Czy mogę podłączyć napięcie z sieci 230V w celu sprawdzenie poprawności połączenia? Jeśli tak to do punktów podłączyć 230V 1a i 3a.
W celu sprawdzenia modyfikacji lampy Łucz M1 należy dodać rezystor 820 oraz diodę prostowniczą tak jak na tym schemacie.
Proszę uważać na bardzo niebezpieczne napięcie występujące na kondensatorach wyładowczych C16 C17.
W celu dokonania jakichkolwiek zmian w układzie lampy należy bezwzględnie rozładować kondensatory przy pomocy rezystora lub żarówki na 230V.
kranzio napisał:
Był produkowany taki zestaw lamp błyskowych Łucz M1 składająca się z dwóch lamp.
Jedna miała synchronizację z aparatem poprzez kabelek synchronizujący,
druga miała wbudowaną fotocelę.
Poniżej linki do schematów tych lamp,
http://m.foto.radikal.ru/0704/76/880e767d6858.gif
http://m.foto.radikal.ru/0704/ea/d821262a7e7a.gif
Mam pytanie... a właściwie pytania.
Posiada ktoś schemat do KH-150MR? Ewentualnie czegoś podobnego?
Posiada ktoś schemat do Sun-boxa 600 Ws? Lub również czegoś podobnego?
Ma ktoś pomysł jaka może byś przyczyna w sunboxie, że lampa normalnie odpala z przycisku TEST, a jeżeli włożymy kabel synchro to zaczyna migać (bardzo często i szybko) a z fotoceli nie załacza się w ogóle?
Compare with Falcon Eyes SS-100MR: https://www.elektroda.pl/rtvforum/viewtopic.php?p=12917303#12917303
Witam. Na wstępie powiem że na elektronice się za bardzo nie znam, mam raczej bardzo podstawowe pojęcie więc proszę o wyrozumiałość
Nabyłem w ciemno niesprawną i nie do końca kompletną lampę Boling BL-400SM.
W środku nie widzę nigdzie transformatora a on jest chyba niezbędny ale do końca nie wiem.
Na pewno nie ma tylnego plastiku z uchwytem i wejściem na 230v na który wchodzi panel sterujący.
Na panelu sterującym nie było też wejścia na kostkę do połączenia go z elektroniką, co mnie trochę zdziwiło ale zlutowałem to połączenie.
Chętnie też przygarnę schemat jak by ktoś miał..
Może ktoś, kto się na tym zna powie mi jak to mniej więcej podłączyć albo czego tam brakuje. z góry dziękuje
Dodam jeszcze, że po moim podłączeniu zapaliła się czerwona dioda i po przekręceniu potencjometrem w górę coś zaczęło się w tym panelu iskrzyć więc szybko odłączyłem.
PPK napisał:Boling BL-400SM to chyba lampa STUDYJNA czyli bez przetwornicy z baterii/akumulatorów zasilana z sieci 230VAC.
Rafal_osw1 napisał:jak to mniej więcej podłączyć albo czego tam brakuje
Schematy wiele ognisk zebrano tutaj: Studio flashes, questions on repair and schemes.
Witam i pozdrawiam.
W starej pancernej lampie błyskowej - Courtenay Sola 2 spalił się transformator zapłonowy. Chciałbym go wymienić, brakuje mi jednak jakichkolwiek danych co do jego parametrów. To, co wiem, to średnica - ok. 18 mm, rozmiar lampy - okrągła, ok. 8 cm średnicy, 10 mm grubości. Jaki transformator mógłbym zastosować zamiennie?
eeo napisał:Jaki transformator mógłbym zastosować zamiennie?
PPK napisał:Poszukuję schematu do lampy METZ 2045 TC. Chcę zasilać z zasilacza zewnętrznego (oryg. 9V ; 6 baterii AA).