Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Elektronika studyjnych lamp błyskowych

szymwal 27 Jun 2007 18:43 245665 689
Automation24
    SZFENDAK
    Level 11  
    Witam
    Wymyśliłem sobie układ lamp do foto macro w postaci kilku lampek zakupionych na aale. Są to lampy do zenita ale sądząc po elektronice i sposobie wykonania to chyba chińszczyzna. Do separacji używam układu na MOC-u3023, i tu się zaczyna mój problem. Posiadam różne lampy i z wyzwalaniem ich nie mam problemu, natomiast te niby zenitowskie nie chcą odpalić poprzez ten separator(zbyt duży opór wewnętrzny), zwiera je dopiero rezystor rzędu 360 om no i oczywiście całkowite zwarcie.Stąd moje pytanie co zrobić by się dały odpalić przez separator(aparat cyfra bezpieczne napięcie na stopce w/g producenta 12V)?????
  • Automation24
    szymwal
    Level 17  
    SZFENDAK wrote:
    . Posiadam różne lampy i z wyzwalaniem ich nie mam problemu, natomiast te niby zenitowskie nie chcą odpalić poprzez ten separator(zbyt duży opór wewnętrzny), zwiera je dopiero rezystor rzędu 360 om no i oczywiście całkowite zwarcie.Stąd moje pytanie co zrobić by się dały odpalić przez separator(aparat cyfra bezpieczne napięcie na stopce w/g producenta 12V)?????

Nie powinno być problemu z równoczesnym wyzwalaniu kilku lamp błyskowych
    przy zastosowaniu układów synchronizacji umieszczonych na mojej stronie
    http://ws.ps.pl/flash_synchronization/index.html
    pod warunkiem że wszystkie zastosowane lampy będą miały jednakową polaryzacje na wtyku kabla synchronizacji.
    SZFENDAK
    Level 11  
    Ok tylko że układ czy na MOC-u czy na CNY-ku nie może wyzwolić jednej lampy bez względu na polaryzację, jak napisałem za duża rezystancja wewnętrzna złącza(około 800 om)
    szymwal
    Level 17  
    Nie bardzo rozumiem. Rezystancja tyrystora w stanie przewodzenia to kilka Ω.
    Zmierz napięcie na styku synchronizacji tej lampy.
    SZFENDAK
    Level 11  
    Na styku jest 250V( na sześciu lampach waha się w granicach 8V). Polaryzacja prawidłowa we wszystkich czyli + na pipku. W separatorze po zwarciu na MOC-u występuje rezystancja około 800 om. Oczywiście cały czas badam jedną lampę i tu jak napisałem w pierwszym poście jest problem taki że te lampy wyzwala się dopiero przy minimalnej rezystancji około 360 om(rezystorem 420om nie wyzwala żadna).
    szymwal
    Level 17  
    Zrozumiem że zwierając styk synchronizacji lampy przez rezystor 360Ω lub mniejszy lampa wyzwala się.
    Po podłączeniu wyjścia MOC ( piny 4,6 ) do styku synchronizacji i przepuszczeniu prądu przez diodę LED MOC'a ( pin 1,2 ) lampa nie wyzwala się.
    MOC jest bezpośrednio podłączony do styku synchronizacji ?.
  • Automation24
    SZFENDAK
    Level 11  
    Tak lampa jest wyzwalana bezpośrednio poprzez MOC-a, po dodaniu BTA16 też nic się nie zmienia. W lampie jest neonówka która mryga w momencie naładowania C, przy zwarciu styków synchro neonówka gaśnie a lampa nie błyska, po odpuszczeniu zwarcia neonówka mryga dalej wskazując naładowanie C.
    szymwal
    Level 17  
    Takie bezpośrednie podłączenie MOC'a to wcześniej czy późnej pewna jego "śmierć ".
    Do prób podłącz do styku synchronizacji lampy tyrystor małej mocy
    ( napięcie pracy 400V, prąd przewodzenia ok. 1A, prąd wyzwalania bramki 200µA ),
    bramkę tyrystora wyzwalaj z bateryjki 1.5V z szeregowym rezystorem 100Ω.
    Między katodę a anodę tyrystora wstaw równoległy kondensator 100n/250V.
    SZFENDAK
    Level 11  
    Ok Wielkie dzięki. Niestety dopiero w czwartek będę mógł się za to zabrać, jak zwykle brak czasu.
    2369
    Level 11  
    Witam - poszukuję schematu do lampy błyskowej JH--6800 AC STUDIO STROBE - padł - rozerwało tyrystor lub triak i nie można odczytać symbolu a przy demontażu oderwały się przewody od przycisku TEST i nie mogę zlokalizować gdzie były przylutowane- z góry dziekuję za pomoc
    szymwal
    Level 17  
    2369 wrote:
    rozerwało tyrystor lub triak i nie można odczytać symbolu a przy demontażu oderwały się przewody od przycisku TEST i nie mogę zlokalizować gdzie były przylutowane

To jest bardzo prosta lampa.
    Zrób fotki wnętrza lub zdejmij schemat.
    Jeżeli nie można odczytać symbolu elementu który został rozerwany to napisz w jakiej był obudowie.
    fotmec
    Level 12  
    Witam serdecznie. Bardzo imponują mi wasze pomysły. Czy ktoś ma pomysł jak z kilku lamp typu fil 102, 105 zrobić jedną studyjną lampę z regulacja błysku?
    Będę wdzięczny za każdą sugestię. Pozdrawiam. :idea:
    szymwal
    Level 17  
    fotmec wrote:
    Czy ktoś ma pomysł jak z kilku lamp typu fil 102, 105 zrobić jedną studyjną lampę z regulacja błysku?

Najprościej umieścić wszystkie lampy obok siebie,
    połączyć układem wspólnej synchronizacji i redukcji napięcia wyzwalania.
    Moc błysku można regulować skokowo włączając poszczególne lampy.

Innym sposobem może być wykorzystanie elementów tych lamp do
    budowy lampy błyskowej na podstawie schematu znajdującego się na mojej stronie.
    np.
    http://www.ws.ps.pl/high_speed_flash/thumbs/speedflash7_4.JPG
    wladi.klimek
    Level 18  
    Witam,
    planuję zrobić studyjną lampę błyskową średniej mocy, przejrzałem wszystkie Pańskie projekty i wybrałem poniższy - rozumiem go w najlepiej. Mam jednak pytanie: jaką rolę pełnią elementy zaznaczone na schemacie na czerwono?

Dziękuję i pozdrawiam.
    wladi.klimek
    fotmec
    Level 12  
    Dziękuję za odpowiedź.
    Nie jestem wyjadaczem i wiem że podsunięty schemat to podparcie ale zauważyłem dużą różnicę w pojemność kondensatorów . W lampach fil 800 – 1000/380- 400V.
    Mam większe palniki (w zapasie) - spiralne – może zastosować sumowanie kondensatorów z włącznikami na każdym albo jakąś płynną regulację. Proszę mi wybaczyć jeżeli zadałem lamerskie pytanie. Kozak w tej dziedzinie nie jestem, a na lampy pro mnie jeszcze nie stać.
    Jeszcze raz dziękuję.
    szymwal
    Level 17  
    wladi.klimek wrote:
    Mam jednak pytanie: jaką rolę pełnią elementy zaznaczone na schemacie na czerwono?

Dioda zenera D12 ogranicza napięcie włączania tranzystora Q1.
    Elementy R13, D10 wprowadzają histerezę ( zmianę napięcia przełączania ) do układu komparatora A4.

Dodano po 6 [minuty]:

fotmec wrote:
    Nie jestem wyjadaczem i wiem że podsunięty schemat to podparcie ale zauważyłem dużą różnicę w pojemność kondensatorów . W lampach fil 800 – 1000/380- 400V.
    Mam większe palniki (w zapasie) - spiralne – może zastosować sumowanie kondensatorów z włącznikami na każdym albo jakąś płynną regulację.

Z tego co pamiętam to w FIL 105 powinny być kondensatory 1500µ.
    "Sercem" każdej lampy są kondensatory i palnik kseonowy.
    Zrób inwentaryzacje kondensatorów, to można będzie określić jaką moc
    lampy możesz uzyskać z tych kondensatorów.
    wladi.klimek
    Level 18  
    Quote:
    Dioda zenera D12 ogranicza napięcie włączania tranzystora Q1.
    Elementy R13, D10 wprowadzają histerezę ( zmianę napięcia przełączania ) do układu komparatora A4.

Dziękuję, teraz wszystko jest jasne.

Chciałbym zaadoptować Pański schemat, do lampy o energii błysku ok. 600Ws. Zdaję sobie sprawę z konieczności modyfikacji układu ładowania i rozładowania kondensatorów - tu moje kolejne pytanie, czy taka przebudowa ma sens? Jeśli tak, to jak wg Pana powinna ona wyglądać?
    fotmec
    Level 12  
    Dzięki za zainteresowanie.
    W najbliższych dniach sprawdzę ile i jakich kondensatorów mam do dyspozycji.
    Pozdrawiam.

Dodano po 1 [godziny] 3 [minuty]:

Witam ponownie ale z innym pytaniem.
    Jak można wzmocnić sygnał taniego wyzwalacza radiowego lamp błyskowych. Wiem że jest tam stosowana długość fali krótkofalowców 440 albo coś koło tego. Normalnie ma zasięg do 10-12 m, a mnie interesowałoby jakieś 20-25m.
    Pozdrawiam.
    olinek2
    Level 23  
    A ja mam inne pytania. Gdzie tanio dostać IFK120??
    Jakie obudowy stosujecie do lamp??
    Jak wygląda rozwiązanie w lampach fabrycznych światla pilotującego i palnika, jak to jest rozmieszczone ?

Ile Ws wytrzyma palnik z ELWY 18LA2?
    szymwal
    Level 17  
    wladi.klimek wrote:

Chciałbym zaadoptować Pański schemat, do lampy o energii błysku ok. 600Ws. Zdaję sobie sprawę z konieczności modyfikacji układu ładowania i rozładowania kondensatorów - tu moje kolejne pytanie, czy taka przebudowa ma sens? Jeśli tak, to jak wg Pana powinna ona wyglądać?

Powinno się udać bez większych problemów zmienić moc lampy.
    Najważniejsze to odpowiedni palnik kseonowy o jak najmniejszym napięciu pracy.
    Na początek trzeba zrezygnować z układu rozszerzającego
    zakres regulacji mocy ( D13, D14 C8 ).

Dodano po 3 [minuty]:

fotmec wrote:

Jak można wzmocnić sygnał taniego wyzwalacza radiowego lamp błyskowych. Wiem że jest tam stosowana długość fali krótkofalowców 440 albo coś koło tego. Normalnie ma zasięg do 10-12 m, a mnie interesowałoby jakieś 20-25m.
    Pozdrawiam.

Do nadajnika zamontować zewnętrzną antenę.
    wladi.klimek
    Level 18  
    Quote:
    Najważniejsze to odpowiedni palnik kseonowy o jak najmniejszym napięciu pracy.

No właśnie ... Mam coraz mniejsze nadzieje na jego detaliczny zakup, coraz realniejsza staje się konieczność zastosowania palnika na 500V. Tu moje pierwsze pytanie, czy ktoś orientuje się jakie jest znamionowe napięcie pracy tego palnika? Poprosiłem importera o kartę katalogową, ale na razie bez odzewu.

Pochodzi on z chińskiej lampy Quantuum R600 (600Ws) i jako nieliczny jest dostępny w Polsce (może nie w najatrakcyjniejszej cenie, ale jak się nie ma co się lubi ..)

Na problem z zakupem palnika nakłada się koszmar ze znalezieniem kondensatorów co w połączeniu z koniecznością zastosowania palnika na wysokie napięcie jest powodem mojego następnego pytania do kolegi szymwal. Złotym środkiem wydaje się układ z dwu-połówkowym prostownikiem:

Czy w takim układzie można zastosować Pański układ, o którym rozmawialiśmy kilka postów wyżej?
    Wyobrażam to sobie tak: układ stabilizuje napięcie na jednym, "dodatnim" kondensatorze ale steruje obydwoma tyrystorami (oczywiście każdym, w odpowiednim półokresie). Mierzymy napięcie na jednym z kondensatorów i domniemujemy, że na drugim jest takie samo. Różnice parametrów poszczególnych egzemplarzy kondensatorów nie są specjalnie groźne. I tak nie naładują się one do napięcie wyższego niż 325V, co przy zastosowaniu kondensatorów na 400 - 450V nie jest problemem (a zdobyć je można o niebo łatwiej i taniej niż te na 600V).
    Rozładowywanie, przy zmniejszaniu mocy lampy, odbywać się może analogicznie z oryginalnym schematem po zastosowaniu diod separujących kondensatory.
    Czy w moim rozumowaniu nie ma jakiś groźnych błędów i czy można je zastosować w praktyce?

I ostatnia sprawa, jeśli ktoś jeszcze interesuje lub zajmuje się samodzielną konstrukcją lamp studyjnych - może założymy osobny temat, by nie zaśmiecać Koledze szymwal wątku?
    fotmec
    Level 12  
    Nie jesteś sam wladi.klimek . Bardzo dokładnie obserwuje wymianę Waszych poglądów. Powiem tylko tyle – zazdrość mnie skręca bo jesteście kumaci z elektroniki, a ja nie.
    Wracając do tematu ma do dyspozycji :
    dwie lampy fil 102
    dwie lampy fil 105
    dwie lampy fil 107
    elektronika F3 AU
    kilka fil 40 coś tam
    czyli 6 szt. Kondensatorów 1500 µF 300-350 V jeden 1000 µF chyba (napis nie czytelny)400 V
    i kilka kondensatorów (5-6 szt.) 800 µF 300-350 V.
    Dwa spiralne palniki (nie znam ich parametrów)
    i bebechy z tych lamp.
    Znajdzie się materiał i sprzęt na obudowy (coś na wzór profi ) z mocowaniem i uchwytami.
    Proszę o łopatologiczne tłumaczenie co mogę z tych materiałów złożyć.
    Jeżeli chodzi o dołożenie antenki na zewnątrz to jakiej wielkości i grubości powinna być?
    Coś czuję że zapowiada się kilka bezsennych nocy dla mnie, ale myślę że będzie warto.
    Pozdrawiam.
    szymwal
    Level 17  
    wladi.klimek wrote:

Na problem z zakupem palnika nakłada się koszmar ze znalezieniem kondensatorów co w połączeniu z koniecznością zastosowania palnika na wysokie napięcie jest powodem mojego następnego pytania do kolegi szymwal. Złotym środkiem wydaje się układ z dwu-połówkowym prostownikiem:

Nie koniecznie.
    Można palnik wysokonapięciowy zmusić do pracy przy niskim napięciu.
    Na tym schemacie
    http://www.ws.ps.pl/studio_high_speed_flash/thumbs/studiospeedflash8_4.JPG
    Układ składający się z D14, D14, C8 do tego służy.
    Oszustwo polega na tym, że pomocniczy kondensator C8 ładujemy do wysokiego napięcia pracy palnika.
    Po wyzwoleniu, błysku z tego małego kondensatora C8 następuje zassanie energii z głównego kondensatora lampy błyskowej.
    Napięcie kondensatora głównego musi być większe od 50V.
    szymwal
    Level 17  
    fotmec wrote:
    czyli 6 szt. Kondensatorów 1500 µF 300-350 V jeden 1000 µF chyba (napis nie czytelny)400 V
    i kilka kondensatorów (5-6 szt.) 800 µF 300-350 V.
    Dwa spiralne palniki (nie znam ich parametrów)
    i bebechy z tych lamp.

Z wyglądu palnik ma moc ok. 250Ws.
    Możesz spróbować połączyć trzy kondensatory 1500µF,
    co daje sumaryczną energię ok. 200Ws.
    Chciałem Cię ostrzec, że praca z lampami błyskowymi stanowi duże niebezpieczeństwo dla życia,
    ze względu na występowanie wysokich napięć.
    Lepiej napić się piwa z Tobą , a nie nad Tobą.

fotmec wrote:
    Jeżeli chodzi o dołożenie antenki na zewnątrz to jakiej wielkości i grubości powinna być?.

Długość anteny 15,75cm.
    Więcej informacji na tym wątku;
    http://www.fredmiranda.com/forum/topic2/553783
    fotmec
    Level 12  
    Dzięki za ostrzeżenie.
    Jakiś czas temu sam wymieniałem kondensatory w lampach błyskowych i wiem że przed każdym grzebaniem (lutowanie itp.) trzeba rozładować kondensator bezpośrednio, ja robiłem to żarówka 220V 100 W, a później śrubokrętem .
    Dzisiaj byłem przejazdem w Dzierżonioiwie i wstąpiłem do sklepu elektroniocznego , spytałem o lampy kseonowe. Gość znalazł w katalogu i to były takie jak ja mam. Zapamiętałem parametry z grubsza :chyba FTK 156 12Ws 250-500V . Jest to lampa do stroboskopu, żywotność około 10-u milionów błysków – cena około 30 zł. Chyba za słaby do lampionków.
    Jednak się odważyłem. Spróbowałem na starej lampie fil 105, błysnęło fajnie. Po około 10 – 15 błyskach zrobiła się ciepła. Z tego co pamiętam to oryginalne lampki fil bardzo się grzały- topiły odbłyśnik- więc może się odważę połączyć kondensatory .
    Teraz pytanie ( proszę o wyrozumiałość nie znam się na elektronice) – połączyć plusy ze sobą kondensatorów i minusy razem ? Czy może jakoś inaczej – Kto pyta nie błądzi.