Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Czy to nie powinno migać? BASCOM AVR

27 Paź 2003 18:50 3130 12
  • Poziom 20  
    czy po podaniu sygnału prostokątnego [1 Hz] na końcówkę TRIAK urządzenie podłaczone pod triaka [żarówka] nie powinno migać? co tu nie gra? czy może fakt, że użyty optotriak nie ma układu detekcji przejścia przez zero? ??[/img]

    Może inaczej... załącze drugi schemat, który przedstawia płytę kontrolera tego układu. jestem początkującym bascomowcem i chce napisać program, który regulowałby mocą żąrówki, a moc była by zależna od liczby podanej z UARTa- potrzebuje programu [ew. wskazówek] pod AVRa. Układ detekcji przejscia przez zero wykrywa to przejście i następnie odliczane jest opóźnienie w załączeniu triaka [liczba która dotrze przez UART]. tylko jak to napisać w bascomAVR.... :)
  • Poziom 15  
    Podobny projekt był w EdW był to chyba Zdalnie sterowany regulator oświetlenia ale był na jakimś 8051 poszukaj na ich stronie może znajdziesz program przekonwertoać z Bascoma8051 do AVR myśle że to nie problem.
    Pozdrawiam
  • Poziom 33  
    Masz błąd w układzie: transoptor OP1, a dokładniej dioda jest podłączona katodą do plusa, a anodą do minusa... To chyba raczej nie ma prawa działać.
  • Poziom 20  
    misiosoft napisał:
    Podobny projekt był w EdW był to chyba Zdalnie sterowany regulator oświetlenia ale był na jakimś 8051 poszukaj na ich stronie może znajdziesz program przekonwertoać z Bascoma8051 do AVR myśle że to nie problem.
    Pozdrawiam


    owszem to żaden problem... ale ten program napisany jest w C a nie w bascom...
  • Poziom 20  
    Tdv napisał:
    Masz błąd w układzie: transoptor OP1, a dokładniej dioda jest podłączona katodą do plusa, a anodą do minusa... To chyba raczej nie ma prawa działać.


    dzięki za zauważenie błędu, jednak to mój błąd przy rtsowaniu schematu. normalnie jest ok i układ biega. okazało się, ze nie łączyła mi jedna przelotka.

    Ale kwestia pomocy przy pisaniu programu pozwalającego na fazową regulację jej mocy jest wciąż aktualna

    Pozdrawiam.
  • Poziom 33  
    Mogłbym Ci pomóc z C, ale BASIC to nie moja działka.
  • Poziom 20  
    w bascomie jako tako się orjętuje ale w C to błądze jak Andzia w parku...

    Mimo wszystko dzięki - doceniam "gest". :)
  • Poziom 33  
    Ogólnie możesz to zrobić tak:
    Po wykryciu przejścia przez zero ładujesz tajmer odpowiednią liczbą (Twoje opoźnienie z znakresu 0 10 ms - 10ms i więcej to znaczy, że jest wyłączona żarowka) i wyłączasz żarkę. W przerwaniu od tajmera włączasz żarówkę i tyle. W każdym półokresie sieci żaróka bedzie wlaczna z opóźnieniem wyznaczanym przez tajmer. Jak to w BASCOMie zrobic - to już musisz pomyslec sam.
  • Poziom 20  
    dzięki - w sumie jestem na takim etapie. pozostaje troche eksperymentów... - chyba jestem za leniwy :)

    zamykam temat
  • Poziom 20  
    chciałbym ożywić ten temat jeszcze. okazało się, że detektor przejścia przez zero był źle zbudowany. prezentuje siuę on teraz tak jak w załączniku. sprawdziłem przebiegi oscyloskopem i wszystko jest tak jak powinno. pojawia się wysoki stan przy przejściu przez 0.
    Posłuchałem także rad kolegów, lecz mimo wszystko układ nie działa. Gdy wyzwalam triak bez detekcji zera, żarówka świeci, jednak chcąc rególować jasność jej świecenia musze odmierzyć opóźnienie.
    Oto listing programu w bascom AVR. Jest to program testowy bez ładowania konkretnego opóźnienia - tu jest ono stałe i trwa 1 ms, więc żarówka powinna słabo świecieć. Jestem początkującym bascomowiczem, więc może błędnie rozumuje.. prosze o pomoc

    Config Pind.4 = Output 'triak
    Config Pind.2 = Input ' detekcja 0



    Enable Interrupts
    On Int0 Slampka

    Do
    Loop

    Slampka:
    Set Portd.4 'wyłączenie triaka
    waitms 1
    Reset Portd.4 'załączenie triaka


    Return
  • Poziom 2  
    Witam
    Nie przeglądałem schematu ale sprawdź czy
    Set Portd.4 nie powoduje wyłączenia triaka
    być może optotriak jest załączany przez podanie 0 na katode diody

    wtedy twoja sekwencja
    set portd.4
    waitms 1
    reset portd.4
    spowoduje ciągłe świecenie i wyłączenie na 1 ms
    pozdrawiam
    Jurek Gromow
  • Poziom 33  
    1. Powinienes za transoptorem (przed INT0) wbudować przerzutnik schmitta.
    2. Jak masz wyzwalane przerwanie? Nie znam BASCOMa, powinno być wyzwalane zboczem.
    3. To cały Twój program? Tak jakoś trochę mało tej konfiguracji uC... No chyba że robi to BASCOM jakimś sprytnym rozbujnickim sposobem.
  • Poziom 20  
    jotek22 napisał:
    Witam
    Nie przeglądałem schematu ale sprawdź czy
    Set Portd.4 nie powoduje wyłączenia triaka
    być może optotriak jest załączany przez podanie 0 na katode diody

    wtedy twoja sekwencja
    set portd.4
    waitms 1
    reset portd.4
    spowoduje ciągłe świecenie i wyłączenie na 1 ms
    pozdrawiam
    Jurek Gromow


    triak włącza stan niski.

    :arrow: Tdv

    1.Tak skonstruowany detektor działa prawidlowo.
    2. próbowałem wyzwalać zarówno zboczem opadającym jak i narastającym. Bascom domyślnie bodajze ma stan wysoki.
    3. Napisałem, że to program testowy...