Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

tonsil ZG-50 (mini-eltron) - regeneracja

SzokalML 27 Jun 2007 18:53 5424 20
Automation24.pl
    SzokalML
    Level 36  
    kupiłem niedawno kolumny tonsila Zg-50 - takie jakby eltrony w miniaturze - użyte w nich głośniki to 1x GD 30/50 oraz GDWT 40 x 2. zdjęcia:
    http://www.allegro.pl/item208438581_kolumna_zg_50.html
    Cena niska, stan obudowy jak z fabryki, nie wszystki głośniki są jednak sprawne:

GD 30/50 - w jednym spalona cewka, drugi ale cicho - cewka brzęczy - chyba zakleszczyła się w szczelinie bo membrana nie rusza "do przodu" a jedynie do tyłu. Stan magnesów i membran jest bardzo dobry.

3 - 2x GDWT 9/40 są niesprawne. Zamiast pozostałych dwóch były GDWT 9/70 - co zresztą widać na zdjęciach - (chyba nie było tak w oryginale?)- i one są w pełni sprawne.

W związku z chęcią doprowadzenia ich do pełnej używalności mam pytania:

1. Czy opłaca się wymieniać cewki w GD 30/50, i ile orientacyjnie powinno to kosztować- ja myślałem żeby fachowcowi powiedzieć około 30-40 zł /szt. Jak z dostępnością cewek? Nie chciałbym stracić na sprawności.

2. Czy warto regenerować tamte GDWT 9/40, czy lepszą konfiguracją będzie tylko GD 30/50+1xGDWT 9/70 ? Jaki kondensator dać? 4,7 uf? (ten co jest, nie ma nawet oznaczeń).
    3. Te otwory bass reflex nie mają rurek - dać jakieś? jeśli tak to jakiej długości?

pozdrawiam
  • Automation24.pl
  • Helpful post
    kris6661991
    Level 25  
    Koszt cewek do basowych to ok 10-20 zł za sztukę. Do gdwt możesz poszukać membran z cewkami (jakieś 15zł za sztukę, bardzo łatwe do wymiany). Możesz dać rurki bass-r. to bas będzie głębszy (; (dł. ok.5cm) . Nie wiem czy dobrze widać ale nie ma wytłumienia??? Jeśli nie ma to koniecznie je wytłum!
    Cewki są dostępne w sklepach z częśćmi do regeneracji głośników oraz w dobrych elektronikach.Jeśli będziesz dawał dwa gwizki to kondensatory 2,2uF do każdego, a jak jeden to4,7uF.

P.S.
    Ja bym dał 1x bass + 2x GDWT. Lepsze rozproszenie i efektywność wysokich tonów.
    Również pozdrawiam. (;
  • Automation24.pl
    SzokalML
    Level 36  
    Wytłumienie gąbkowe jest, chociaż dosyć skromne - na tylnej ściance - ale jak to bass reflex. Cewki do basowców wiem ile kosztują, pytanie jak z dostępnością, bo troche się boję ładować nieoryginalnych -> ale zostawię to fachowcowi - sam nie umiem jeszcze ustawić centrycznie cewki, i ładnie rozebrać głośnika bez uszczerbku.

Co do cewek do wysokich, to wiem że nie ma problemu, tylko boje się że w przypadku 2xGDWT basowiec zostanie zagłuszony.

W końcu w eltronie były 2xGD/GDS + 2xGDWT - czyli po jednym na każdy basowiec, a gdy to był 2xGDS to skuteczność takich dwóch była w okolicach 98-99 db, a pojedynczy GD to ok. 95 db. Stąd obawy.
    miszkoo
    Level 28  
    ja mam 2razy GDS 30/30 i w tym 3 GDWT 9/40 ale z mocniejszymi cewkami takimi za 5zł
    z tym że te GDWT są w szereg tak ze mam 12 ohm i do tego kondziorek ale nie pamiętam dokładnie jaki chyba 2,2 piko albo 1 piko i powiem szczerze wcale góry nie jest za dużo myślę że warto mieć dwa GDWT a przecież zawsze gała od góry można pokręcić
    kris6661991
    Level 25  
    Nie bój się!!! ja mam zg603 na 2x gds30/30 (30w!), i na dwóch gdwt9/70(70w!!), i po mimo moich obaw gra świetnie. Jeśli chcesz troszkę złagodzić gwizdki (jak wstawisz dwa) to możesz dać kondensatory po 1 uF (ja tak mam) i będzie ok. Jeśli będzie za dużo wysokich tonów to możesz gwizdki włączyć w szereg (+ pierwszego do - drugiego) i dać szeregowo kondensatorek 1-2,2uF (1uF do takiego połączenia w zupełności powinien wystarczeć). Ja niedawno zdobyłem swoją kolumnę i powiem szczerze że się zdziwiłem - potężne 30cm głośniki a tylko po 30w każdy. Lecz jak to podłączyłem do wzmaka to zobaczyłem co to potafi, a uwierz mi że dużo! (: ). Poeksperymentuj trochę z kolumienkami bo się opłaca. A co do cewek to powiem Ci że są łatwo dostępne (w Białymstoku są dwa sklepy z takimi artykułami, więc w dwa razy większym Krakowie też coś będzie (;. Wytłumienie też troszkę kiepawe. ZG 603 to też bass-r. ale wytłumiona na maxa (dwie warstwy materiału tłumiącego zakrywającego dokładnie całą skrzynię. Wielokrotnie regenerowałem głośniki, i powiem że żeby dobrze zrobić (wycentrować) głośnik trzeba poświęcić masę czau i CIERPLIWOŚCI. Pozdrawiam...
    SzokalML
    Level 36  
    Ale obydwoje macie GDSy- Które są głośniejsze i obydwoje w konfiguracji 2xGDS na kolumnę. Więc głośność jest znacznie większa! To mnie przekonuje żeby wstawić jednego GDWT.

Wiem co potrafią te głośniki.

Tamte GDWT 9/40 chyba też sobie naprawię, mogą się przydać do innych celów (w sumie mam ich 6 bo jeszcze 4 inne spalone ze zmasakrowanych eltronów)

Czy ktoś kupował te Cewki ? Miszkoo? Te są za 6 i sprzedawca mówi mocniejsze niż oryginały tonsila:
    http://www.allegro.pl/item208728309_cewki_cewka_gdwt_i_gdwk_zestaw_napr_do_tonsil.html

Co do wytłumienia to koncepcje sa różne - niektórzy uważają że B-R nie warto tłumić, jeśli już to tylko tylną ściankę...
  • Helpful post
    miszkoo
    Level 28  
    powiem szczerze o tych cewkach co tanie to drogie
    co prawda ojciec kupił te cewki za 5zł /szt na giełdzie ale ile sie przy ich montażu o ... to inna bajka trzeba było je prostować i idealnie ustawiać bo były coś nie bardzo.
    tak że ostrzegam przed taniochą

te cewki są zazwyczaj do tych gdwt 9/80 więc są niby mocniejsze ale na pewno wytrzymalsze
    a ci dobrze radze wstaw te 9/40 do tych kolumn bo wyciągnij je w plener i ci braknie wysokich, a zawsze możesz je przecież przyciszyć
    albo wstaw z tyłu kolumny przełącznik i prze niego puść tego 9/40
    marlonbrando
    Level 15  
    A ja mam inny pomysł, jeden gds, to jest 4 OHm dwa te gdwt połączone szeregowo na 16 Ohm i masz taką moc, że nie potrzebujesz stosować żądnych żarówek itp. Udowadniając jeden gds na 4 ohm spr. 97db, jeden gdwt 100db polaczone szeregowo na 16 ohm sprawnośc również 97 db a dlatego, że 16ohm do 4 ohm to zysk 6 db ale, zaś dwie sztuki to zysk o 3db czyli sprawność wychodzi ta sama gds i 2xgdwt, przy kilkakrotnie większej mocy niz w twoim przypadku, radze sie zastanowić bo moim zdaniem to najciekawsze rozwiązanie,

co to podziału to radze kondensator 1 micro cewka 0,5 mH podział 7kHz mówimy oczywiście o zwr. 12db/oct do gdwt.

jeszcze odnośnie cewek pokazanych w tym linku http://www.allegro.pl/item208728309_cewki_cewka_gdwt_i_gdwk_zestaw_napr_do_tonsil.html
    nie radze kupować dlatego iż można zauważyć ze membranki te mają wytłoczenia które w niekorzystnych wypadkach mogą stykac sie z korektorem fazy głośnika i powodować zniekształcenia tak więc odradzam.
    SzokalML
    Level 36  
    Hm... nie wiem czy ktoś czyta, ale nie mam GDS-a!!! tylko GD!

W oryginale te dwa wysokotonowce były połączone szeregowo więc może to dobra opcja by zyskać na mocy (chociaż nie zamierzam w nie ładować póki co nic więcej, bedą podłączone do eltrona 100.

co do tych membran do GDWT - oryginalne membranki ktore własnie oglądałem też mają takie wytłoczenia.
    SzokalML
    Level 36  
    Ale na tych z allegro zdjęcia są od góry więc ewentualnego wytłoczenia i nie widać.

miałem na myśli oryginalne membranki od tych głośników które mi się spaliły. Wytłoczenie (a raczej przetłoczenie) jest ale jest wklęsłe, przy robieniu fotografii może jednak wyjśc wskutek oświetlenia jako wypukłe.
    SzokalML
    Level 36  
    Tak odświeżając temat :)

Kolumienki zostały naprawione - cewki do GDWT kupiłem u mnie w mieście, z STX-a, ale podpasowały bez problemu do GDWT - przy okazji muszę powiedzieć że są znacznie lepiej wykonane od oryginalnych cewek tonsila -> mają grubsze linki do wyprowadzenia, (w tonsilu - ultra-cienkie), i lepszy materiał wokół membranki -> sztywny, i spójny (w tonsilu to jakiś materiał, który się mechaci).

Połączyłem szeregowo na 16 ohm, kondensator 1 uf.

Głośniki niskotonowe GD 30/50 zostały przewinięte -> drut i wysokość uzwojenia jak w oryginale. zapłaciłem 60 zł za 2 szt.

Kolumny grają przyjemnie, GDWT trochę góruje (97 > 95 db), ale lekka korekcja i problem znika. Jeszcze tylko może dodam rurki bass reflex, aby obniżyć nieco strojenie (teraz jest pewnie koło 100 hz), bo niższego basu jest za mało. Wytłumienia póki co nie dałem, zobaczymy jak będzie ze strojeniem.

Ogólnie całość kosztów za te kolumny to ok. 250 zł (140 zł kupno + 80 naprawa głośników + 30 zł kable i kondensatory), z czego jestem bardzo zadowolony - nie udało by mi się zbudować nic podobnego w tej cenie (kolumny są w pełni uzbrojone: rączki,nóżki,narożniki,obicie,terminale,gniazdo na statyw,maskownice - i wszystko w stanie jak z fabryki).

Do kompletu wzmacniacz Eltron wm-100 który jeszcze czeka na naprawę, i można ruszać na małe imprezki :)

-----
    następne w planie, to przywrócenie "dużych" eltronów - 60 - do życia, prawdopodobnie z lekką pomocą głośników STX, oraz wykończenie kolumienek DIY na GDS + GDWT (teraz wstyd je pokazać hehe).
    Anonymous
    Anonymous  
    SzokalML
    Level 36  
    Fabrycznie te tonsile mają 70 hz częstotliwość rezonansową, przypuszczam że mogła się nieco obniżyć po naprawie.

Tylko z tych informacji co znalazłem, to fabrycznie chyba nie było tam tuneli b-r tylko te dwa "otwory stratne". Kto wie, może nie warto tam pakować...:) ale chyba dobiorę długość rurek na słuch, bo coś mi się wydaje że obliczenia bedą jedynie stratą czasu, a w tym wypadku będzie większa tolerancja ze względu na przeznaczenie kolumn :)
    Anonymous
    Anonymous  
    SzokalML
    Level 36  
    To mi nasuwa myśl, że rzeczywiście obudowa w moich też nie była liczona :) Jej wymiary są jednak rozsądne dla tego typu głośnika - ok. 50 litrów (zresztą zmierzę to jutro dokładnie).

A to co miałęś to na pewno eltron 100 ? może to była kolumna eltron 60 (dwie kolumny dawaly zestaw do eltrona 100). Bo z tego co wiem to w kolumnach eltron 100 siedziały juz 2xGD 30/50 + 2xGDWT i objętość była już bardziej rozsądna.

Natomiast Eltron 60, to fakt - ogromna buda, jedni mówią 150, inni 170 litrów. 2xgds 30/30 które się wypluwały przy takiej objętości, no i GDWT,a także takie dziury prostokątne imitujące b-r :)

Chyba o tej kolumnie mówimy, chociaż nazewnictwo tonsila płatało różne figle...

Ale właśnie te "wielkie" eltrony zamierzam reaktywować. są u kolegi w piwnicy, głośniki - GDWT reaktywowane zostaną bez problemu, 2 gdsy trafił totalny szlag, dwa jeszcze chyba uda się uratować, bo membrany mają dobre.

Tylko co wsadzić w taką wielką budę? Bo raczej nie GDS-y - szybko poszłyby z dymem, bedą lepiej pracować w jakiś mniejszych obudowach.

Ale może nie warto ładować czegokolwiek? :D Myślałem nad STX GDS 30/120, ale dla niego ta obudowa też za duża.

ps.
    Myślałem że taki b-r bez rurki to właśnie otwór stratny. Przepraszam za ignorację.

ps.2
    dobrze że obalasz przy okazji ślepą wiarę w fachowość tonsila :)

Bo tonsil odwalał w niektórych elementach swoich kolumn totalną kaszanę. W tym wypadku - jak zobaczyłem oryginalne kable w tych kolumnach to myślałem że ktoś sobie żart zrobił że wstawił takie cienkie... a eltron - końcówka nie do zajechania, ale przedwzmacniacze tragedia, kolumny od eltrona - głośniki bardzo dobre, ale budy z kosmosu (jak oni na to wpadli???)

GDWT - głośnik spoko, ale rozkręcanie go (śrubokręt trzeba trzymać pod kątem bo tuba zasłania) potrafi wkurzyć. Kabelki od cewki GDWT cieniutkie tak, że kto ma gorszy wzrok, to pewnie w ogóle ich nie widzi.

Podobne przykłady zdarzały się w fabrycznych kolumnach. Więc dzisiaj poprawianie fabryki jest jak najbardziej na miejscu. Niekoniecznie wszystko było przemyślane - jak to w PRL-u. Dzisiaj takie rzeczy zdarzają się z oszczędności, wtedy z istoty systemu...
    Anonymous
    Anonymous  
    SzokalML
    Level 36  
    Otóż to, poddałem się po paru próbach odkręcenia, gdyż plastik zacząłby już pękać.

co więc zrobić z takimi ogromnymi skrzynkami? Są obite, wytłumione i mają narożniki, trochę szkoda na opał...

Co do nazewnictwa to jeśli chodzi o te kolumny (ZG-50) to moje są z 1988 roku, i są jeszcze pod szyldem unitry, ale te same kolumny z początku lat 90-tych były sprzedawane pod szyldem "Gran" - podobnie jak ostatnie serie Eltronów, już z dużymi jackami w wejściach. Z tego co tutaj wyczytałem, to również znacznie mniejszym trafo - 120 watt, co skutkowało tym, że te "najnowsze" eltrony mają zdecydowanie mniejszego kopa i te 100 watt osiągaja w bólach, w porównaniu do ich poprzedników na których nie robiło to żadnego wrażenia. Oczywiście wiem, że równoległe GRAN miał swoje produkcje, a Contra, to chyba jeszcze wcześniejszy okres (lata 70-te?)
    barek89
    Level 20  
    witam tez jestem posiadaczem ZG-50, musze wymienic wysokotonowe , nie wiem tylko na jakie gdwt9/80 czyy 9/80/6f czy 9/100f ? ktore beda najlepsze? i dlaczego
    barek89
    Level 20  
    wydaje mi sie ze gdwt 9/100 beda lepsze i planuje podzial na 4,5