Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Prosze o pomoc przy budowie kolumny

Venom007 28 Jun 2007 22:56 2390 12
    Venom007
    Level 27  
    Witam dzisiaj rozpadla mi sie kolumienka i chcialbym sobie teraz sam cos poskladac tylko to bedzie moja pierwsza taka bardzo powazna (poza jedna tuba) kolumna i chcialbym sie poradzic jak sie do tego zabrac:) mam kilka glosniczkow i chcialbym zebyscie mi pomogli wybrac ktore sie nadzadza do budowy kolumienki (wszystkie tez moga byc?) napisze wszystko co wiem o glosnikach ktore posiadam. (jutro i tak wrzuce zdjecia)

Ten glosnik chcialbym wykorzystc przedewszystkim:
    Alphard 150 wat, 10woofer, model: 1100C, 4ohms (25,5)

Ten glosnik mam ale nie wiem czy chce go wykorzystac bo mam go w takiej skrzynce podobnej do tuby ktora kiedys z robilem:
    (31cm) nazwy nie znam glosnik robilem dojsc dawno(zjecie)

Blaupunkt AL 100 50W 4ohm 10cm

Tonsil GDW 9/15 15w 6,5 (z ramka 9)

Tonsil GDW 5/4 40W 8 ohm 0

2xJBL 22041 4ohm takie jajko 15,5 cm + glosniczek niskotonowy 4,5cm

Glosnik 12cm 4ohm

Glosnik samochodowy takie jajko 22,5 x 17 + glosnik nisko tonowy 14 x 7

Gosnik 8cm 4ohm

Napewno cos jeszcze znajde w piwnicy ale moze juz nie bede ich dopisywal

Wiec tak jesli wykorzystam ten glosnik 30cm to bede mial niepotrzebna skrzynke "tubowa" dlatego niechcialbym go wykorzystywac Chyba ze ktos wymysli naprawde bardzo dobre zastosowanie dla tego glosnika

Ksztalt głosnika jest mi obojetny jakies dziwne konstrukcje tez moga byc byle gabaryty nie byly zaduze

Do budowy chcialbym wykorzystac takie plyty meblowe jesli sie nadaja (mam je z odzysku) plyty maja ok 2cm grubosci ale na przod obudowy chcialbym wykorzystac plexe mam pare kawalkow a w plexy bedzie mi sie latwiej wycinac otwory na glosniki, mam tez 2 ladne aluminiowe rączki ktore byly w starym glosniku (17 x 3) chcialbym je wykorzystac do ewentualnego przenoszenia sprzetu.
    Nie znam sie na budowie takich glosnikow ale chyba trzeba je od wewnątrz wygluszyc slyszalem ze mozna uzyc takiego opakowania tektoreowego na jajka czy to prawda? niestety chyba nie znajde nic innego a niechcial bym teraz wydawac kase na budowe tego glosnika zwarzywszy ze sa wakacje i mam duzo wydatkow
    Chcialbym zeby glosniki graly osobno grupami (tonowe polaczone razem basowe polaczone razem)
    Kable: mam duzo koncentryka (takiego czarnego kabla jak do anten) ale nie wiem czy mozna go wykorzystac, mam jeszcze 3 zylowe kable "pradowe"

Jesli moge to prosze najlepiej zeby mi ktos narywowal nawet w paincie taki mini projekt jak ma skrzynka wygladac i jak maja byc rozmieszczone glosniki i ktore glosniki moge wykorzystac.
    Slyszalem ze Skrzynka musi byc jakos specjalnie wymierzona musi miec iles litrow proponcjonalnie do glosnikow? do glosnikow musza byc jeszcze jakies filtry? zwrotnice?
    Wzmacniacz mam i to bardzo dobry (kilku kanałowy) wiec o to sie nie musze martwic
    Ogolnie chcialbym sie dowiedziec co Wy byscie zrobili posiadajac takie glosniki ?

Oczywiscie potrzebny sprzet mam (pile tarczowa,wkretarko-wiertarke,katowke,miniszlifierke itp.itd)
    Pozdrawiam i czekam na odpowiedzi
    Venom007
    Level 27  
    Dzieki :| ale jak ktos cos zrobi i umiesci w dziale DIY Akustyka to wszyscy pisza "Dlaczego nie zapytales na forum o pomoc? pomoglibysmy ci lepiej rozplanowac wszystko, źle zrobiles to... to... to..." a teraz jak ja prosze zeby mi ktos pomogl to wysyla mnie Kolega do stronek, ok moze jest tam wszystko opisane tylko skad mam wiedziec ktore zastosowania mam wybrac do budowy mojej kolumny? nie potrzebuje przeroznych wzorow i obliczen chce sobie poskladac jedna kolumne i zeby to bylo naprawde dobrze zrobione i odpowiednio spasowane.
    Pozdrawiam i czekam na Odpowiedzi
    <SUB>
    Level 13  
    witam
    wrzuc zdjecia tych glosnikow ktore masz, strasznie duzo tych wymiarów, niewiadomo czy spasuje to wizualnie na froncie kolumn, te samochodowe chyba sobie podarujemy do domu, obudowe musisz policzyc (jak chcesz :D) pod głosnik basowy czyli najlepiej miec parametry TS lub tylko parametr vas, musisz wiedziec co chcesz zbudowac, wejdz na google grafike i se pooglądaj albo na elce, jest tego w piguły, zwrotnicą sie narazie nie przejmuj, da sie jakis kondensator na wysokie,
    pozdrawiam

Dodano po 2 [minuty]:

aha po stanie twojego konta Posty: 653 Pomógł: 9 Skąd (miasto): Katowice punktów: 411.83 Poziom 19 sądzeze to jest jakas prowokacja :D
    Pawel S.
    Level 39  
    Venom007 spotkales sie moze ze sformulowaniem "...poziom jak z elektrody...?? jezeli bys cos takiego zbudowal nawet z profesjonalnym podejsciem to bys zbudowal delikatnie mowiac kiepskie kolumny.

zaden z tych glosnikow sie nie nadaje!!

ile masz kasy na to przeznaczone??
    domyslam sie ze malo. na poczatek zaproponuje ARN 150 + sc10n. jezeli masz wiecej kasy to 2xARN 150 + sc10n. jezeli wiecej kasy to... watpie abys mial tyle przeznaczone ;]
    Venom007
    Level 27  
    Pawel S. zaduzo to nie mam :| i raczej nie bede kupowal nowych glosnikow bo sprzet jako taki mam tylko chcialem zrobic uzytek z tych glsonikow ktore mi leza i przeszkadzaja.

<SUB> nie specjalizuje sie w budowie glosnikow(kolumn), jedynie kiedys zrobilem sobie tube z ktorej moge powiedziec ze jestem dumny, wole o wszystko zapytac bo jak widze te niektore konstrukce to az wstyd cos takiego w domu trzymac dlatego wole pomalu poradzic sie kogos bardziej doswiadczonego pomeczyc sie i ladnie to poskladac.

Czytalem troche i wydaje mi sie ze chialbym zrobic cos takiego jak na rysunku(zwykly szkic w paincie prosze sie nie smiac), Dol bas reflex (chyba tak to sie nazywa) bez wytlumienia (czyli bez zadnych gabek itp) góra to reszta glosniczkow (i ma byc chyba wytlumione) wymiary to moze 35 x 70 front z plexy
    Co wy na to ? bedzie to gralo znosnie? czy cos zmienic?
    <SUB>
    Level 13  
    witam, to ma być jedna kolumna czy dwie? bass reflex powinien byc policzony dla glosnika basowego czyli jego długosc i srednice, nie wiem co to bedzie za efekt, te jbl samochodowe pewnie grają całym pasmem, 2 wysokotonowe, no bedzie to ryczało ostro, za dużo tych wooferków jak dla mnie, przynajmniej charakterystyka bedzie płaska jak stół :D :D :D, nawet ładnie je ułożyłes na froncie kolumny, Paweł S ma racjęi z tymi głośnikami
    pozdrawiam
    Venom007
    Level 27  
    No wiem ze te glosniki to szmelc :/ no ale to co mam je wywalic na smietnik? chyba lepiej je wykorzystac.
    Wolalbym zeby to byla jedna kolumna.
    Nie bedzie ryczec bo basowe beda polaczone razem i wyskotonowe razem (tonowe osobno basowe osobno) wiec jak cos bede sobie mogl podkrecac glosnosc "grupy"
    Co z tym bas reflex? glosnik wyglada przyzwoicie jak musiala by wygladac dolna czesc kolumny zeby to bylo najlepiej dopasowane? (nie mowie tu o dobrym brzmieniu bo te glosniki nie sa dobre) moze jakis rysunek w paincie? znalazlem na forum taki sam glosnik (dzisiaj wieczorem na 100% wrzuce zdjecia)

Dodano po 2 [godziny] 10 [minuty]:

Zrobilem zdjecia nie sa one najlepsze ale przynajmniej cos widac:) glosniki ktore chce wykorzystac (tak jak narywowalem)
    Alphard:

JBL:

12cm 4ohm:

Niskotonowe tonsil:

I tak zeby zobaczyc (nie bede ich wykorzystywal):

-Jajko:

-Blaupunkt:

Moja Tuba nie jest to jakas rewelacja ale to moja pierwsza konstrukcja:
    <SUB>
    Level 13  
    witam
    te jajka jak piszesz są trójdrożne i one mogą być w dwóch paczuszkach oddzielnie poniewaz grają całym pasmem, do kolumny na bas daj tego alpharda, na średnie chyba blaupunkta lub ten 12 cm głośnik, na wysokie gdw tonsila, komora dla basu powinna byc oddzielna chyba ze średnie mają zamkniety kosz, wsadz alpharda do zamknietej 25 - 30 l (niech mnie ktos poprawi jak sie mylę), na średnie blaupunkt lub dwa ale nie znamy ich efektywnosci zeby znowu nie zagłuszyły basu, zwrotnice trzeba bedzie zrobic, ten subwoofer ładnie ci wyszedł (co to za głośnik?) aha i to nie jest tuba zwykły sub, dj bolo, sebidino i tomaszo robią tuby zobacz sobie koniecznie bo jest co podziwiac :D to narazie to tyle
    pozdrawiam
    Joker2
    Level 23  
    Według mnie, to alpierda na dół , na wysokie Tonsila GDW 5/40 (ten drugi za słaby), na średnie blaupunkt i koniec. Takie zestawienie wydaje mi się najlepsze.

Na Twoim miejscu zrobił bym sobie kolumny na tych jajkach samochodowych (tylko) :)
    Venom007
    Level 27  
    Quote:
    Na Twoim miejscu zrobił bym sobie kolumny na tych jajkach samochodowych (tylko)

Joker2 mowisz powaznie czy sie tylko nabijasz?
    Budowa juz ruszyla bo i tak nie dowiem sie zaduzo w tym temacie:| robie tak jak mi wyjdzie wazne zeby gralo.
    Pozdrawaim
    Joker2
    Level 23  
    Mówie poważnie, bo zwróć uwagę; to głośniczki trzydrożne. Władujesz je w jakąś obudowę i będzie to grało znośnie. Natomiast przy tworzeniu kolumny z wymienionych głośników będziesz miał problem ze zwrotnicą, a moc zestawu będzie ograniczał gwizdek (40W przed filtrem) i inne przeciwności po drodze. Ale temat dotyczy co zrobić z głośnikami żeby nie wyrzucać ich na śmietnik, więc jak budowa ruszyła to ją kontynuuj.

Na jakie zestawienie głośników się ostatecznie zdecydowałeś?
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Venom007
    wystaw to w diabły na allegro.
    Kup sobie jeden z tych głośników na dół:
    http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/niskotonowy/arn-116-60-8.htm
    http://empire.com.pl/TVM-ACOUSTICS/niskotonowy/arn-150-05-8.htm
    http://www.stx.pl/index.php?vMenu=2&vMenuItem=0&vSubPage=354&vItemDB=itemdb
    I poszukaj w necie zwroty (jest tego w zarazę, tweeter podany będzie na schemacie). Zrobisz coś raz, a "pożądnie".