Witam
Czy da sie jakoś prosty sposób przerobić zegar binarny z tematu https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic648151-0.html tak aby jako wyświetlacze pracowały lampy nixie. Jeśli by tak podpiąć sygnały sterujące katodami diod do dekodera 74141 a anody sterować za pomocą transoptorów... Dobrze myśle?
Pozdrawiam
mkpl
Nie tyle neonówki co nixie gdzie liczbę zapala sie zwierając odpowiednia katodę do masy. I dlatego do sterowania katodami chce zastosować 74141 czyli dekoder bcd 1z10. Tylko jeszcze nie mam za bardzo pomysłu jak sterować anodami no i czy wogóle to zadziala....
Juz zamieszczam schemacik:D W sumie chodzi tutaj oto że chce wykorzystać ten procek i program bo z programowaniem u mnie jeszcze kiepsko do czego przyznaje sie bez bicia a ten zegarek już kiedyś robiłem i teraz wala sie mi po szufladzie. Dlatego mam nadzieje że uda się coś z tego wycisnać.
Soft powinien dać rade tylko zastanawiam sie jak uprościć sterowanie anodami bo z tego co widziałem w dużej większości projektów lampa jest wybierana przez wystawienie 1 na porcie procka a w moim programie jest odwrotnie czyli wszędzie sa 1 a wybieranie następuje przez 0. Jak to rozwiazać ??
Bo prościej chyba było by zrobić odpowiedni układ albo zmienić w sofcie tylko w którym miejscu.
A może transoptorem z wbudowanym tranzystorem pnp tylko czy takie wogóle istnieja.... A co do programu to wydaje mi sie ze za konfiuracje portów odpowiada ten kawałek programu:
Transoptory wydają mi sie najlepsze. A sterowanie będzie takie samo jak przy tranzystorach? Czy trzeba będzie modyfikować program? i co dopisać do programu aby otrzymać sygnał do dwukropka?
Sterowanie jest takie samo, oszczędza się tylko miejsce na płytce.
Oczywiście wstawiając cztero-nóżkowego transoptora TLP627, nie jest potrzebny tranzystor p-n-p, tak jak jest narysowane na schemacie.
Sekundy zrób na procie: Portb.4; zobacz w źródle programu
Sterowanie kropek: tranzystor n-p-n, MPSA 42, baza do portu Portb.4 przez rezystor 4k7, emiter na masie. W kolektorze neonówka/i przez rezystor szeregowy do +170V.
PortD >>> wejścia BCD 74141 , zanegować programowo
Więc do sterowania wystarczy sam transoptor? to nawet dobrze się składa. tylko dlaczego w standardowym sterowaniu lampami steruje tranzystor pnp?
Co do negacji wyjść BCD to ta funkcja jest juz w programie tylko nie wiem jak ta funkcje właczyć
Jakie rezystory zastosować miedzy prockiem a transoptorem? Zastanawiam sie też nad przetwornica do zasilania lamp. Jaką byście mi polecili? na ne555 czy na MC34065 ??
Czy moge zamiast kwarcu 16MHz zastosować inny tzn 8MHz lub 4MHz? i w którym miejscu to sie ustawia. Prosił bym też o sprawdzenie poprawności programu.