logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy tusz HP C6615 z modelu 840 pasuje do drukarki HP F370 z tuszem HP21?

marcinelektronik 28 Cze 2007 23:02 3962 7
REKLAMA
  • #1 4031324
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Ocena: 63
    Witam.
    Czy z HP 840 tusz C6615, pasuje do HP F370 tusz hp21.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #2 4031793
    Dziadol
    Poziom 12  
    Cała głowica napewno nie.
    Jeśli chodzi o tusz do regeneracji - można próbować.
    Nie polecam wyciąganie tuszu z głowicy.
  • REKLAMA
  • #3 4032236
    konmaj
    Spec od drukarek
    Ocena: 496
    Jeżeli chodzi o sam tusz, to również jest ryzykowne - wydaje mi się, że starsze głowice mają dysze o większej średnicy, więc tusz dedykowany do starszych głowic może spowodować zatkanie nowszych.
  • #4 4032518
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Myślę że dysze nie różnią się zbytnio średnicą bo kardidż HP21 do nowszej drukarki nie jest aż taki rewelacyjny tym bardziej że ta stara drukarka drukowała pięknie zdjęcia a nowa to porażka.
    Może ważniejsze jest to że do starej drukarki trzeba było po napełnieniu odciągnąć tusz a w nowej nie potrzeba tak przynajmniej w sklepie mi powiedzieli.
    Zaś co do tuszy to nie mogą udzielać informacji bo stracą klienta, więc tylko tyle udzło mi się od nich wyciągnąć.
    Zastanawiam się nad tym czy w nowej drukarce taki tusz nie będzie zasychał bo tam nie będzie podciśnienia w kardidżu.
    Co do dysz to może przelewać ale nie jestem pewien, szkoda mi nowego orginalnego niszczyć, a tuszu mam sporo.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • REKLAMA
  • #5 4032765
    Syriusz74
    Poziom 23  
    Ocena: 17
    Cytat:
    Czy z HP 840 tusz C6615, pasuje do HP F370 tusz hp21

Nie pasuje ale ja leje i jakoś śmiga.
    Tusze do starszych pojemników mają inną konsystencję-tam dysz jest mniej a one same są większe.W nowszych kardridżach masz więcej dysz i są one mniesze przez co wydruk jest bardziej wyrazisty.tusze do nowszych kardridży są rzadsze ale tak naprawdę mowa tu o tuszach oryginalnych bo zamienniki to zupełnie inna para kaloszy.

Kiedyś ściągnęłem z HP 15 oryginalny tusz i wlałem do hp 56 -efekt był mizerny,a jak do hp 56 wlałem tusz z allegro dedykowany do HP 15 to wydruki były bez zarzutu.

Cytat:
    do starej drukarki trzeba było po napełnieniu odciągnąć tusz a w nowej nie potrzeba tak przynajmniej w sklepie mi powiedzieli.

To nieprawda ale to też zależy.Jeśli doprowadzisz do tego że pojemnik będzie pusty i dopiero wtedy go uzupełnisz to ten moze się zapowietrzyć i bez odciągnięcia tuszu przez dysze się nie obejdzie.Jeśli będziesz uzupełniał na bieżąco to nie będzie problemu.
    Cytat:
    stara drukarka drukowała pięknie zdjęcia a nowa to porażka.

Bo prawdopodobnie masz pozatykane albo przyschnięte dysze w kardridżach.Wydrukuj test dysz i będziesz wiedział co i gdzie jest nie tak.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #6 4033044
    Dziadol
    Poziom 12  
    konmaj napisał:
    Jeżeli chodzi o sam tusz, to również jest ryzykowne - wydaje mi się, że starsze głowice mają dysze o większej średnicy, więc tusz dedykowany do starszych głowic może spowodować zatkanie nowszych.

Z powodzeniem nabijam głowice hp21 tuszem do regeneracji głowic hp 840, tyle że ja używam lepszych tuszy marki "OCP GmbH"
    Z jakością tuszy w popularnych tanich zestawach do nabijania bywa różnie. Często zdarza się i tak że takie zestawy pomiędzy sobą różnią się tylko i wyłącznie napisem na opakowaniu i rodzajem strzykawek i innych elementów - a właściwy tusz jest ten sam.

Tusze są przeróżne. Tusze barwnikowe (są tańsze) - minimalizują problem zatykania się głowic ale przeważnie np. odcień czarnego jest zaledwie zbliżony do czerni a np. krawędzie tekstu na papierze gorszej jakosci są rozmyte.
    Tusze pigmentowe - lepsza jakość druku, lepszy odcień, tusz nie rozlewa się na papierze tak jak tusze barwnikowe ale za to zmniejsza się ich "uniwersalność" i częściej powodują zatykanie się głowic szczególnie w przypadku złej konsystencji, a konsystencja również jest ważna bo są tusze wyraźnie gęstsze i rzadkie.
    Tusze różnią się również szybkością schnięcia.

Dlatego zawsze odradzam próby napełniania np tuszem do lexmarków głowic do drukarek hp lub innych tego typu prób.

W przypadku głowic do hp 840 i głowicy o numerze 21 używam tego samego tuszu pigmentowego - problemu nie ma, pod warunkiem, że głowica nie jest już przyschnięta.

Dodam jeszcze, że dobry barwnikowy tusz może być oczywiście lepszy od kiepskiego pigmentowego. Natomiast na jakość wydruku zawsze będzie wpływać budowa obu atramentów. Za atramentem pigmentowym zawsze będzie przemawiać to, że zostaje on nanoszony NA papier (nie wnika w papier lecz się do niego przykleja), a nie tak jak w przypadku barwnikowych papier zostaje nasączony (włókna papieru zostają nasączone).
  • #7 4036607
    marcinelektronik
    Poziom 27  
    Witam.
    Zaryzykowałem i udało się drukuje świetnie.
    Nakleiłem też tak samo jak była naklejka na kardidżu by tusz szybko nie wysychał.
    Zauważyłem że w tym kardidżu 840 nie było gąbki a w tym 22 jest w całym pojemniku gdzie jest tusz.
    Bez odciągania drukuje dobrze jak narazie nie zalewa.
    Zobaczymy czy nie będzie wysychał.
    Pozdrawiam.
    Marcin.
  • #8 4036654
    Dziadol
    Poziom 12  
    Zgadza się, te pojemniki mają troszkę inną budowę.
    W 840 atrament w głowicy utrzymuje się przez podcisnienie. dlatego popularna metoda wbicie kulki i po napełnieniu głowicy tuszem zatkanie powoduje że wymagane jest aby tusz pozostał poza drukarką na czas odcieknięcia części tuszu z głowicy - w ten sposób stwarza się to podciśnienie (druga historia to że w ten sposób tusz się zapowietrza).
    natomiast tusze 21 są tuszami otwartymi, pod naklejką są otwory i kanaliki doprowadzające powietrze z poza naklejki, a atrament jest utrzymywany przez gąbkę atrament bez gąbki po prostu wyciekł by z głowicy.

Podsumowanie tematu

✨ Tusz HP C6615 z modelu 840 nie jest bezpośrednio kompatybilny z drukarką HP F370 używającą tuszu HP21, głównie ze względu na różnice w konstrukcji i budowie pojemników oraz dysz. Tusze do starszych pojemników (HP 840) mają inną konsystencję i mniejszą liczbę dysz o większej średnicy, natomiast nowsze pojemniki (HP21) posiadają więcej, ale mniejsze dysze, co wpływa na jakość i wyrazistość druku. W pojemnikach HP 840 atrament utrzymywany jest podciśnieniem, natomiast w HP21 atrament jest utrzymywany przez gąbkę i system otworów wentylacyjnych. Próby regeneracji i napełniania pojemników tuszem z innego modelu są ryzykowne i mogą prowadzić do zatkania dysz lub problemów z wysychaniem tuszu. Mimo to, użytkownik z powodzeniem napełnił pojemnik HP21 tuszem z HP 840, stosując odpowiednie zabezpieczenia, jednak zaleca się ostrożność ze względu na różnice w budowie i właściwościach tuszu. Tusze barwnikowe i pigmentowe różnią się konsystencją, jakością druku oraz skłonnością do zatykania głowic, co również wpływa na kompatybilność i efektywność regeneracji.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA