Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

zmywarka Amica ZIS 1450-nie działa

Bosstar2 29 Jun 2007 12:17 6499 3
    Bosstar2
    Level 12  
    Witam! Mam problem ze zmywarką Amica ZIS 1450.Już przy wyborze programu dioda sygnalizacyjna programu nie pulsuje przed naciśnięciem startu( tak było przed awarią zdaniem klientki),tylko świeci światłem ciągłym. Po zamknięciu drzwi, zaczyna wypompowywać wodę,przerywa,zaczyna pobierać wodę i po około 30 sekundach powraca do wypompowywania wody, a na panelu sterującym migają jednocześnie 3 diody,(1,2 i 3 od lewej strony), oraz świeci światłem ciągłym dioda piąta.Na tym kończy się praca zmywarki. Jeżeli ktoś spotkał się z tym problemem, proszę o pomoc!
    Pozdrawiam!
    jaroslaw_repec
    Level 13  
    sprawdź układ pomiaru poziomu wody - nie wiem czy akurat ten typ ma hydrostat, ale problem na pewno tkwi w tym obwodzie. Niekiedy jest to zapchana rurka hydrostatu. W bosch'u spotkałem się z przypadkiem, gdy woda znajdująca się pod zmywarką powodowała zwarcie czujnika - efekt był ten sam.
    Bosstar2
    Level 12  
    Zmywarka stoi w zabudowie. Trzeba rozebrać prawie pół kuchni, żeby się do niej dostać. Dlatego chcę skonsultować możliwe usterki i zapoznać się ze schematem elektrycznym, by w następnym podejściu zlokalizować usterkę lub ją usunąć.Dziś jedynie odkręciłem osłonę dołu,i stwierdziłem,że zmywarka u dołu jest sucha,czyli nie ma przecieków. Podobne zjawisko miałem kiedyś w zmywarce ARDO, ale tam nawalił czujnik przepływu wody przy elektrozaworze-programator nie wykrywał pobieranej wody,i przerywał pracę zmywarki.Pozdrawiam!
    Bosstar2
    Level 12  
    Temat zakończylem już 2 miesiące temu.Wymieniłem programator-koszt programatora to 492 zł. Wszystko jest O.K.