Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    Dogu
    Level 17  
    Witam
    mam zamiar wykonać w aucie nową instalacje do radia (kable itp.) ale jest problem:/
    niewiem jakie grube kable kupić:/
    proszę doradzcie mi:
    -jaki gruby kabel do Radia i jaki bespiecznik(przy radiu jakieś bespieczniki są)
    -Jaki gruby kabel i jaki bespiecznik(zmieniarka niema własnego bespiecznika)
    wewntualnie co jeszcze musiał bym wiedzieć??
    pozdro Dogu
    robser
    Level 2  
    normalne okablowanie do głosnika nic wieceja co do bezpiecznika to wystarczy 300ma

Moderated By Błażej:

Jaki bezpiecznik?

Dogu
    Level 17  
    A chodzi mi o kable zasilające nie o głośnikowe
    SlaweK
    Level 43  
    Wszystko zależy co z tą instalacją chcesz robić, jakie radio podłączyć, dodatkowy wzmacniacz czy nie, jaki to wszystko ma ciągnąć prąd... Ogólnie po tym jak piszesz "bespieczniki" widzę że niezbyt uważałeś na lekcjach polskiego i fizyki w szkole podstawowej więc raczej niech to zrobi ktoś kto ma o tym pojęcie. Nie sztuką jest położyć grube kable jak się nie będzie miało wyobraźni i praktyki w oprawianiu złącz tych przewodów, źle je zabezpieczy co grozi pożarem w aucie bo nawet prąd 10-20A to prąd którym się spawa cienkimi elektrodami a pewnie widziałeś jakie właściwości ma łuk elektryczny i jakie skutki w aucie takie zjawisko zrobi. Lepiej odbudować lub wykorzystać oryginalną instalację auta a czasem nieco ją poprawić. Trochę też zależy od właściwości radia które chcesz wykorzystać, jedne radia potrzebują większego prądu na styku gdzie napięcie jest cały czas a inne na styku który zasila radio przez stacyjkę, niektóre radia podłączane na stałe do plusa wyładowują akumulator...Ogólnie to sporo takich zależności jest jak się dokładniej przyjrzeć tematowi i wykonanie dobrej instalacji wcale nie jest proste. O odpowiednich bezpiecznikach przy samym źródle (!) nie wspominam bo to podstawa i o zabezpieczeniu przewodów przed przetarciem.

SławeK
    Dogu
    Level 17  
    Dzięki za mały wykład:)
    Chce położyć nowe kable bo te co producent zastosował to są mikroskopijnej średnicy:/
    chciał bym położyć nowe kable do radia z przodu i do zmieniarki z tyłu (w przyszłości z tyłu może będzie też wzmacniacz). Radio to 2x25W Pioneer a zmieniarka jest na 6cd też Pioneer'a.
    Radio niema kostki ISO więc postanowiłem pociągnąć nowe kable(na pewno będzie to leprze niż fabryczne)
    jak byś mógł to podpowiedz jakie założyć bezpieczniki przy akumulatorze i zmieniarce??
    Oraz czy zostawić te co były przy radiu czy zamienić je na inne??
    pozdrawiam Dogu
    SlaweK
    Level 43  
    W książkach do elektrotechniki znajdziesz tabele przelicznika przekroju kabla na prąd maksymalny. Ale myślę że do zasilania radia spokonie wystarczy przekrój 1-2mm2, bezpiecznik z reguły daje się przy samym źródle i o 20-30% mocniejszy niż maksymalny prąd pobierany przez radio. Zmieniarka nie pobiera więcej niż 2-3A więc nawet 0,5mm2 wystarczy a jeśli chodzi o wzmacniacz to już zalezy jakim oszołomem jesteś a zasadę już znasz. Pamiętaj że bezpiecznik nie chroni elektroniki a auto przed pożarem. Ja do aut stosuję przewody w podwójnej izolacji a na załamaniach jeszcze dodaję peszel lub kawałek rozciętego węża jako ochronę. W uproszeniu 2x25W to 50W plus reszta elektroniki radia i straty to 70W czyli około 6A a taki prąd to nawet 0,5mm przeniesie bez większego problemu na niezbyt długim odcinku i nie ma co wariować z grubymi kablami cudów nie osiągniesz.

SławeK

PS. Pisze się LEPSZE a nie "leprze".
    Błażej
    VIP Meritorious for electroda.pl
    dogu, może najpierw napisz, co to za auto. Bo rzadko się zdarza, że instalacja radiowa w samochodzie jest mało wydajna prądowa. Szczególnie, że radio, jakie chcesz użyć nie jest jakimś potworem. Więc zastanów się, czy jest sens prucia auta i przewlekania nowych przewodów co, jak zauważył SławeK, nie jest wcale taką prostą sprawą. Może najpierw odpal radio na istniejącej instalacji i dopiero jak będą z nią problemy, to pomyśl o nowej.
    A do radia bez problemów kupisz przejściówkę ISO - Pioneer i wtedy cały montaż jest dziecinnie prosty.
    PS. Pisze się BEZPIECZNIK a nie "bespiecznik".
    Dogu
    Level 17  
    Mam renault Twingo mam kompletną instalacje radiową ale już jest jedna przejściówka Renault ->ISO.
    Z radia wychodzą tylko 3 kable zasilające (+12 Ciągle, +12 PO stacyjce i Masa) oprócz tego kable na głośniki.
    Stwierdziłem że od radia do akumulatora jest z 1m to można pociągnąć kable od nowa, bo i tak będę musiał ciągnąc kabel do zmieniarki w bagażniku to za jednym zamachem można pociągnąć całą nową instalację z kablami głośnikowymi i prądowymi. W szczególności że Renault zaoszczędziło na kablach bo są mikroskopijnej średnicy:/
    pozdro Dogu