Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Oscyloskop HM604 - problem z synchronizacją

lukasb9 01 Jul 2007 14:31 2166 14
Tespol
  • #1
    lukasb9
    Level 28  
    Witam.
    Kupiłem niedawno oscyloskop jak w tytule, problem w tym, że nie jestem w stanie wyświetlic na nim linii jeśli nie podaje sygnału. Przy zwarciu wejscia do masy kreska znika, przebieg moge oglądać dopiero gdy jest wielkości troche przekraczającej wymiary ekranu.
    Jak zmniejszam wzmocnienie przebieg znika, ekran jest ciemny.
    Podejrzewam synchronizacje chyba ze robie cos całkiem źle.
    Do tej pory miałem do czynienia tylko z rosyjskim C1-73, ten jest bardziej wymagajacy, ale wydaje mi sie, że ustawiam wszystko jak należy.
    Mial ktoś podobny problem? Regulacja rodzaju i poziomu synchronizacji nie daje efektu.
  • Tespol
  • #2
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Może to tylko gałko-logia?
    Czy ma włączony tryb AUTO?
  • Tespol
  • #3
    lukasb9
    Level 28  
    rubens - na Twoja pomoc liczyłem ;) nie chce wyjść na idiote, ale tłumacz jak idiocie, czym właczyc ten tryb auto?
    Nie znalazłem nic takiego na płycie czołowej, co zauwazyłem, przy ustawionym przełaczniki TV SEP na H+/- da sie ustawić synchronizacje tak aby działała poprawnie nawet na zakresie 20V. Przebieg testowy oglądam (1MHz) ale poziomej linii kiedy zewre wejscie do masy jak na razie nie jestem w stanie uzyskać, ew dwóch poziomych linii obydwu kanałów.
    Miej troche cierpliwości i pomóż bo troche kasy w ten oscyloskop włozyłem i na chwile obecną nie wiem nawet czy jest na 100% sprawny.
  • Helpful post
    #4
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    - pokrętło LEVEL w lewo aż zaskopczy w pozycji AT
    - przełącznik obok wejścia TRIG INP w pozycji INTERNAL - nie External
    - przełącznik TRIG - AC
    - przełącznik TV-sep -OFF
    - synchronizacja - kanał który wybierzesz

    Powinno działać, jak nie to coś jest uszkodzone.
  • #5
    lukasb9
    Level 28  
    Wielki jestes :) okazało sie ze pokrętło LEVEL w pozycje AT wpada dosyc ciężko stad nie wpadłem na to żeby go popchnac troche mocniej :) myslałem ze to juz koniec obrotu - ignorowałem przełacznik ...
    Powiedz mi jeszcze jedno, bo juz wszystko prawie jest ok, tzn "widzi mase" itd itp:) ale jak podłacze sygnał z generatora wzorcowego, i krece HOLD-em to tylko zwalnia - nie zatrzymuje sie, diodka przy triggerze nie swieci sie prebieg widac tylko płynie cały czas... próbowałem wszystkich synchronizacji
  • #6
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    - przełącznik obok wejścia TRIG INP w pozycji INTERNAL - nie External
    - sprawdź go jeszcze raz
  • #7
    lukasb9
    Level 28  
    Niestety sprawdzony, własciwie to nie widze zadnej zmiany czy jest wcisniety czy nie, choć to dziwne bo chyba przy external nie powinien go synchronizowac. Na wejscie synchronizacji rzecz jasna nic nie podaje, pomagacz dla Ciebie juz klikniety.
    --------------
    Własnie zauwazyłem, że nie ma potencjometru od płynnej regulacji opóźnienia (nie uzywam tego narazie) VR308, wiec ktos w tym oscyloskopie juz grzebał....
  • #8
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeśli tak samo zachowuje się dla obydwu kanałów i wybór synchronizacji odpowiedniego kanału jest prawidłowy ( te przełączniki pod dzielnikami Y ) to jest uszkodzona synchronizacja. W tym modelu jest ona nieco rozbudowana i potrzebny jest inny oscyloskop ( marka dowolna) aby znaleźć gdzie ginie sygnał.
  • #9
    lukasb9
    Level 28  
    Niestety, zachowuje sie tak samo. Nie wie czy doczytałeś poprzedniego posta bo go zmieniałem, ktoś wymontował potencjometr VR308 od płynnego regulowania opóźnienia (jeszcze tego nie uzywalem), boje sie że oscyloskop jest rozkalibrowany strasznie.
    Zastanawia mnie jeszcze jedna rzecz, przyciski INV przy wejsciach kanałów, nie odwracaja przebiegu symetrycznie tylko tak jak by miał składowa stałą. W czwartek dopiero bede w domu z tym oscyloskopem i bede miał mozliwosc sprawdzenia czegoś dokładniej, teraz nie mam tu nawet miernika. Co do oscyloskopu dysponuje tym C1-73.
    ------------------------
    Moze dysponujesz takim potencjometrem do niego? 22k - wygląda na wieloobrotowy, chętnie kupie, jak nie bede musiał cos kombinować.
  • #10
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Potencjometr nie ma nic do synchronizacji, można użyć dowolny wielobrotowy - może być nawet zwykły peerek.
    Jeśli masz możliwość zwrotu to oddaj ten oscyloskop lub wynegocjuj jakiś upust.
    Czasami nawet ja ( mimo doświadczenia) unikam naprawy / kupowania po "grzebaczach". Często bez innego takiego samego egzemplarza ciężko dojść co jest nagrzebane.
    Miałem już przypadki zmiany elementów na nieodpowiednie lub o innych wartościach.
  • #11
    lukasb9
    Level 28  
    Niestety wszelkie zwroty i upusty odpadają... po przyglądnieciu sie mu niewidać jednak jakiś innych ingerencji, typu wymiana elementów, lutowanie, płytki są bez sladów kalafonii, luty jednakowe, przykurzone wszystko, jedyne co zauwazylem to ten potencjometr widać ze był wylutowany, boje sie tylko że ktoś w nim pokrecił sobie niektórymi pr-kami albo trymerkami, zaraz go posprawdzam dokładniej, tak czy inaczej jestem na niego skazany :) pozdrawiam
    --------------
    Sprawdziłem wzmacniacze Y i tak.... amplituda przebiegu sie zgadza, 2V i 0.2V pokazuje ok na obydwu kanałach, problem w symetrii, przełaczam wejscie pierwszego kanału na GND, ustawiam kreche na srodek, właczam przebieg bez składowej stałej (AC) i nie jest symetryczny, to samo dotyczy kanału drugiego, jest podniesiony o jakies 10% amplitudy, wiesz moze którym prkiem to ustawic? bo jesli dobze rozumiem to nie tymi we wzmacniaczch Y do DCoffset-u tylko juz gdzies blizej płytek odchylania usterka wystepuje w obydwu kanałach tak samo
  • #12
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Nie mam pod ręką serwisówki - to nie jest istotne, że nie jest symetrycznie, to tylko sprawa kosmetyczna.
    Na razie napisz co z synchronizacją.
  • #13
    lukasb9
    Level 28  
    Więc tak, jak już wspomniałem, coś bardziej szczegółowo będe mógł sprawdzic w czwartek wieczór, w tej chwili mam w miejscu swojego pobytu tylko ten oscyloskop i nic innego pomiarowego (takie male wakacje - a oscyloskop po prostu stąd odbieram).
    Co zauwazylem, i jest to dziwne bo wczoraj nie byłem w stanie zsynchronizowac przebiegu wcale. Dzis sie to udaje, mam do dyspozycji jedynie sygnały generatora kalibrującego 1kHz i 1MHz.
    Oscyloskop się synchronizuje przy ustawieniu przełącznika TV SEP. w pozycjach H+ H-, przy odpowiednim pokręceniu potencjometrem LEVEL przebieg jest stabilny. Traci synchronizacje jak przełącze ja na zewnętrzną (logiczne), jednak kiedy przełącze TV SEP. na OFF dioda synchronizacji przestaje świecic i nie da sie zsynchronizowac przebiegu.
    Nie ma też zadnej róznicy czy przełącze na wewnętrzną czy zewnętrzną, próbuje podociskac wtyczki postukać całosc ale brak reakcji.
    Mysle, że temat najlepiej będzie zostawic do piątku kiedy będe w stanie cokolwiek bardziej z nim zrobić.
    Jak pisałem mam ten drugi działajacy oscyloskop, dwa generatory więc całe pasmo moge sprawdzić, tak więc bede bardzo wdzięczny jesli będziesz w stanie zerkac na ten post, bo w piątek zaczne go naprawiać. Mam serwisówke do niego.
  • #14
    lukasb9
    Level 28  
    Witam
    Wróciłem do oscyloskopu, morduje go od piątku z marnym skutkiem.
    Wiem juz mniej wiecej co jest grane . Oscyloskop ma synchronizacje, problem w tym, że zaraz po właczeniu trzeba dużych amplitud sygnału badanego (wyższe niz wysokosc ekranu) żeby w trybie auto lub recznym działała synchronizacja. Po około15 minutach wystarczy juz przebieg wielkosci 0,5 działki i synchronizacja pracuje.
    Dmuchniecie z odległosci 15cm w płytke drukowana od strony elementów w miejscu własnie ukłądów synchronizacji zrywa ja na kilkanascie sekund.
    Pomaga zwiekszenie amplitudy sygnału badanego, po chwili wszystko wraca z powrotem do stanu wyjsciowego.
    Z tego co sprawdziłem nie temperatura elementów ma taki wpływ na synchronizacje tylko wilgotnosc powietrza. Dmuchanie wiatrakiem nic nie daje za to ustami wystarczy lekko dmuchnąc.
    Schemat jest jak dla mnie zbyt zawiły, za duzo tych synchronizacji. Wiem gdzie jest koniec - na wzmacniaczu NE529.

    rubens - gdybyś mógł pomóc bede bardzo wdzięczny, bo oscyloskop poza tą wadą wyglada na sprawny.

    Korekta tekstu i pisowni. Proszę trzymać się zasad, w przeciwnym razie będę musiał usuwać posty. (oldboy)
  • #15
    rubens
    VIP Meritorious for electroda.pl
    - zacznij od umycia płyty izopropanolem i wysuszenia
    - potem musisz ją wyjąć i dobrze polutować
    - jeśli nadal nie będzie poprawy pozostaje wziąć do ręki rosyjski sprzęt - zdjęcie przebiegów jak synchro działa i szukanie gdy jest źle