Witam

Chciałbym zaprezentować swoją pracę którą wykonałem na konkurs z fizyki. Jest to standardowa lampa plazmowa ze strony http://mylab.pwii.pl/ z dodaną drabinką Jacoba.
Projekt płytki wykonałem samodzielnie bazując na schemacie ideowym układu. Wykonana została metodą termotransferu. Chłodzenie mostka (bardzo się grzał) oraz tranzystora irf 840 zrealizowane zostało na coolerku od Pentium 4 2,8Ghz

Trafko WN (po spaleniu 2 wcześniejszych) znalazłem w starym TV. Układ zasilany jest 50 watowym trafkiem o napięciu 12v.
Zastosowałem żarówkę o mocy 300W, a drabinkę wykonałem ze szprych rowerowych (proste pręty:D).
Przełączenie pomiędzy drabinką a lampą zrealizowałem za pomocą pozłacanego wtyku bananowego (oczywiście nie można przełączać podczas pracy układu)
Na zdjęciach widać osiągnięte efekty:D
Koszt całości był niewielki ponieważ, wiele elementów posiadałem. Myślę że wydałem nie więcej niż 50zł (trafka wn ok 20zł, żarówka 10zł, itp...)
Jestem uczniem liceum a elektroniką zajmuję się w chwilach wolnych więc proszę o obiektywne oceny:-). A konkurs wygrałem

Moderated By McRancor:Temat poprawiłem i przeniosłem, zapoznaj się z regulaminem!
Cool? Ranking DIY