Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wyświetlacz matrycowy na LED

Mystery 02 Jul 2007 20:48 1573 5
    Mystery
    Level 14  
    Chcę zrobić sobie taki wyświetlacz, a sygnał do niego chcę podawać z rs'a najlepiej asynchronicznie. Wyświetlacz ma być wymiarów ok 8x8 lub coś w tym stylu. Z początku myślałem, żeby połączyć szeregowo kilka '164, ale nie wiem czy to dobry pomysł. Poza tym zostają jeszcze bity stopu i startu, z którymi nie wiem co zrobić i zegar, który ma się w odpowiednim momencie zatrzymywać i startować. Może ktoś nasunie mnie na jakiś pomysł, na czego do tego wszystkiego użyć.
    Jak ktoś ma jakiś pomysł to HELP.
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    ile LED-ów ma być przeznaczonych na znak, i ile ma być znaków?
    Na pewno musisz wykonać na EPROM (EEPROM) wzorce znaków graficznych, aby przez port szeregowy przesyłać tylko ich kody (najlepiej zgodne z ASCII).

Pozdrawiam
    Mystery
    Level 14  
    Tzn same znaki alfanumeryczne będą pewnie standardowo 7x5, ale chciałbym zachować dużą dowolność wyświetlanych znaków, dlatego wyświetlacz jest większy i dlatego eprom by się nie sprawdził. Chyba, żeby umożliwić tworzenie i zapis dodatkowych znaków, ale to sie zaczyna robić skomplikowane :|. A gdyby użyć jakiś bufor i za każdym razem wysyłać wygląd znaku do niego z kompa??? Nie musi to być super szybkie. Poza tym rs jest dość szybkim portem jak na takie zastosowanie. Sam nie wiem.
    Quarz
    Level 43  
    Witam,
    Mystery wrote:
    Tzn same znaki alfanumeryczne będą pewnie standardowo 7x5, ale chciałbym zachować dużą dowolność wyświetlanych znaków, dlatego wyświetlacz jest większy i dlatego eprom by się nie sprawdził.

skoro chcesz przesyłać bitowo do każdego LEDa jego aktualny stan (zapalony, zgaszony), to masz siedem linii równoległych zrobionych z jednej szeregowej z RSa, ale wtedy port COM możesz spokojne odłożyć na półkę, ponieważ "przesuw" znaku wypada zbyt wolny.
    Bawiłem się (i liczyłem to), kiedy "osobistym komputerem" był ZX Spectrum... nawet dla najszybszego RSa nie da rady, potrzeba większego strumienia informacji dla takiego rozwiązania.

Mystery wrote:
    Chyba, żeby umożliwić tworzenie i zapis dodatkowych znaków, ale to sie zaczyna robić skomplikowane :|. A gdyby użyć jakiś bufor i za każdym razem wysyłać wygląd znaku do niego z kompa??? Nie musi to być super szybkie. Poza tym rs jest dość szybkim portem jak na takie zastosowanie. Sam nie wiem.

Patrz wyżej.

Pozdrawiam
    Mystery
    Level 14  
    Czyli lepiej skorzystać z jakiegoś bufora? Bo chciałbym jednak aby był to COM bo LPT odpada bo raczej jest jeszcze wolniejszy a z usb nie miałem żadnego doświadczenia. No i pozostaje jeszcze czas propagacji układów. Bo szybkość tych najprostszych nie jest zbyt duża.
    Mystery
    Level 14  
    Wpadłem na taki pomysł.
    Dwa demultipleksery. Jeden odpowiada za wiersze, drugi za kolumny.
    Powiedzmy, że częstotliwość pionowa będzie 50 Hz no a pozioma powiedzmy 8 (LED'ów w wierszu) x 50 Hz. A sterowanie demultiplekserami z LPT. Jak myślicie?? Będzie to działać??