Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.
    kiki99
    Level 14  
    Kupilem taki wzmacniacz. Co o nim myslicie bo mysle zastapic nim wzmacniacz kenwooda kac-821 ktory obecnie w mostku 1x150 zasila mi tube jbl-a. Jak sie maja obie firmy wzgledem siebie? Wypowiedzcie sie na temat tego axtona. dzieki

Dodano po 33 [sekundy]:

ps a oto parametry axtona:
    4 x 50W @ 4 ohms
    4 x 80W @ 2 ohms
    2 x 200W @ 4 ohms bridged

Dodano po 4 [minuty]:

ps a oto parametry axtona:
    4 x 50W @ 4 ohms
    4 x 80W @ 2 ohms
    2 x 200W @ 4 ohms bridged
    krzysiek90210
    Level 19  
    Ten Axton to rewelacyjny wzmacniacz. Jeżeli nie zależy Ci na wysokiej mocy to nie zastanawiaj się nawet 5 minut.
    Jego prawdziwa moc (zmierzona dla potrzeb testu dla magazynu "car&hifi") to 4x52W / 2x148W

sprzęt ma wysoki współczynnik tłumienia tak więc myślę że zapewni dobre wysterowanie nawet subwooferowi o mocy 200W RMS

w teście uzyskał identyczną punktację ogólną jak helix hxa 400, a np. Steg 45.4X został daleko z tyłu.

ja wkrótce będę mógł osobiście przetestować inny model tej firmy, a mianowicie C600X5

jakość dźwięku oraz wykonanie to podobno rewelacja (wierzę w wiarygodność testów przeprowadzonych dla "car&hifi" gdyż sam przetestowałem dużo sprzętu i moje wnioski są identyczne)
    kiki99
    Level 14  
    Dzieki Krzysiek. Podmienie wiec tego swojego kenwooda na tego axtona a potem napisze wrazenia. Jestem dosc sceptycznie nastawiony bo w tej chwili ta moja tuba na tym kenwoodzie chodzi na prawde wysmienicie. No ale coz juz nie raz w zyciu sie dziwilem wiec moze i tym razem tak bedzie ;)
    krzysiek90210
    Level 19  
    dużej różnicy na "tubie" basowej napewno nie odczujesz gdyż to nie jest sprzęt do testowania jakości. dodatkowo kenwood robi również niezłe wzmacniacze. jeżeli jednak zechcesz zasilić dobry przód to napewno nie będziesz zawiedziony!
    slavwek.ie
    Level 34  
    Witam.
    Mam oba wzmacniacze, czyli C500X4 i ten co wymieniał Krzysiek90210, C602.
    Oba wzmaki są dobrej klasy,ze wskazaniem na C500X4, gra on wspaniałą detalicznością, naturalnym dźwiękiem, napędza on odseparowany 165 Axton CAC2.18 i sub JL Audio.
    Polecam ten wzmacniacz, bo za niewielką kasę masz kawał dobrego sprzętu, może mocą nie imponuje, ale konkretnym brzmieniem.
    Pięciokanałówka C602 ma dodatkowo subsonika, co często się przydaje do suba.
    krzysiek90210
    Level 19  
    slavwek.ie ja nie pisałem o C602 ale o C600x5, a to zupełnie inny sprzęt
    dzisiaj miałem okazję pierwszy raz podłączyć ten wzmacniacz (mówię o Axton C600x5)
    niestety do dyspozycji miałem tylko głośniki Infinity w formacie 6x9" o mocy 100W RMS (z reguły używam ich tylko do sprawdzania sprawności sprzętu a nie jakości dźwięku...)
    Moje wrażenia:
    - wysokie tony łagodne, przyjemne dla ucha
    - bas miękki i sprężysty (nie jakieś płytkie stukanie)
    - dźwięk przestrzenny, soczysty, niczego nie brakuje
    moim zdaniem wzmacniacz idealnie nadaje się do zasilenia jakiegoś przodu z ostrymi tweeterami (z pewnością zagrają łagodniej).

kiki99 kupiłeś już tego Impacta c500x4? Jeżeli tak to podziel się wrażeniami
    powalla
    Moderator of CarAudio
    "moim zdaniem wzmacniacz idealnie nadaje się do zasilenia jakiegoś przodu z ostrymi tweeterami (z pewnością zagrają łagodniej)."

moje odczucia są podobne ,ba nawet poszedł bym dalej i powiedział ,że Axtony grają jak przez "szmatkę" (kocyk) tzn brak im "przejrzystości"(nie do końca potrafię to nazwać) i na pewno nie można określić ich jako "ostre" .Nie mniej to dużo lepszy wybór niż GTA , czy Monacor(kasa podobna).
    slavwek.ie
    Level 34  
    Krzysiek 90210 - ten C602 to następca C600x5, już nie z serii Impact, ale na podobnych komponentach.
    Powalla - takie granie przez szmatkę daje pozytywne walory brzmieniowe, tweetery graja przyjemniej, bardziej naturalnie i nie szeleszczą, np oklaski na koncercie nie brzmią jak smażenie placków na patelni..
    Dla mnie brzmienie Axtonów jest OK. I za takie pieniądze co można je kupić jest bardzo OK. (w 2000r C500x4 kosztował 1113pln:))
    kl0sik
    Level 12  
    rzeczywiscie axton gra nie do konca "przejrzyscie" - od paru dni testuje c500x4. wg. mnie basik nie puka i nie dudni, srednie wyciagniete lekko no i wysokie troche nieostre ale jest ich dosc duzo... co do mocy to wg. mnie jest jej wystarczajaco, szczegolnie po zmostkowaniu. na przod w sam raz, a jakosciowo o niebo lepsze od blaupunktow, jbl'i czy cp.
    Vyzn-R
    Level 13  
    w tej klasie to największym rywalem tych axtonów są signaty i przy zakupie proponowałbym wzięcie ich również pod uwagę ;)
    kl0sik
    Level 12  
    signat za ta sama kase bedzie mial duzo mniej mocy ;]
    np. ja wyrwalem mojego axtona za 249zl a z tego co widze na alledrogo to signaty do 300zl maja max po 2x50w rms... no i nie wszystkie maja plynnie regulowane filtry ;)
    Vyzn-R
    Level 13  
    zależy co dla kogo sie liczy... czy jakość czy moc ;) Wzacniaczyk 50W RMS jest w zupełności wystarczający do większości systemów
    kl0sik
    Level 12  
    axton nie odbiega jakoscia od signatow w tym przedziale cenowym ;) a jest mocniejszy 3 krotnie ;]
    kiki99
    Level 14  
    Przetestowałem tego axtonai powiem szczerze ze gra rewelacyjnie. Bas nie dudni. Mocy jest wystarczająco. Gdybym mial wybrac pomiedzy moim kenwoodem kac-821 to ciezki wybor bo graja porownywalnie ale jesli porownac go do mojego jbl 50.4 cs to zarowno kenwood jak i axton bija jbl na łeb!!! Mam wielki sentyment do jbl-a ale przy zasilaniu tej samej tuby sprawdza mi sie on najgorzej.
    pojzon
    Level 10  
    Witam a ja troszeczkę odkopie ten temacik. Mam pytanko czy ten wzmacniacz Axtona dobrze się sprawdzi pod takim zestawem: radio Kenwood KDC-W6541U, przód AudioSystem MX 165 Plus, i skrzynką Lanzar MAX 10".

Z góry dzięki za odpowiedź. Pozdrawiam
    sebring89
    Level 21  
    mam axtona i podola zadaniu wedlug mnie...
    cursor
    Level 30  
    Na początek da radę, ale jak będziesz mieć okazje podłączyć u siebie bardziej wartościowy wzmak(co najmniej philips, stare alpine lub stare sony xm) to myśle, że warto skorzystać i posłuchać.
    sebring89
    Level 21  
    pojzon wrote:
    i skrzynką Lanzar MAX 10".

Max 10 to jakos do mnie nie przemawia hehe zobacz czy jeszcze aukcja ze skrzynka Helixa DB bo w normalnych pieniazkach byla tyle ze chyba 12 ale nie pamietam juz...