Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Migające świetlówki UV. Przyczyna problemów z zaświecaniem.

04 Lip 2007 16:52 2670 3
  • Poziom 2  
    Witam, mój problem jest podobny do poruszonego w tym temacie. A moje pytanie brzmi – co może być przyczyną problemów z zaświeceniem się świetlówki…? Kupujemy nową lampę, przez miesiąc świeci normalnie… a po miesiącu nie zapala ani swoich, ani fabrycznie nowych świetlówek(100% sprawnych). Po włączeniu zasilania świetlówka miga i robi się coraz cieplejsza... ale nie zaświeca się.

    Świetlówki tego typu: http://www.musicpro.pl/zarowka.html

    Lampa typu: http://www.ladys-nails.pl/sklep.php?id=6&id_p=3607/4&nd=24
  • Poziom 2  
    Serdeczne dzięki za odzew - myślałem już, że nikt się nie zlituje :) .Tą na gwarancji odeślę... ale mam jeszcze 2 sztuki po gwarancji... i jedną na, której nie chcą przyjąć bo twierdzą, że to wina żarówek... Ja wiem, że żarówki są ok bo działają na tej najstarszej i najpewniejszej lampie. Zrobiłem fotkę, jeśli trzeba to zrzucę ten układ na schemat. Może ktoś wie co poradzić na te nie startujące żarówki... Może wystarczy wymieć któryś z elementów na inny…

    Lampa: http://images28.fotosik.pl/20/c4c0e7438ff2f5e4.jpg
    Układ: http://images27.fotosik.pl/20/ac4e6dcaa62c0690.jpg


    Pozdrawiam.
  • Poziom 37  
    Witam,
    obawiam sie ze problem lezy po stronie elektroniki, poprostu podaje za wysokie napiecie i wypala katody w swietlowkach. Jak sam piszesz po miesiacu wszystko pada - wypalaja sie elektrody. Z tego co widze na zdjeciach to jest to tradycyjny uklad na dlawiku a ta plytka to wylacznik czasowy. Tylko ten dlawik masz na 18W a ty masz 36W z tego co pamietam. Ale pradu nie przekraczasz. Byc moze uklad zapala lampe ale nie odlacza "grzania" elektrod.
    Pozdrawiam