CBR-MAR wrote:
Chciałbym aby dla danej temperatury zalaczał mi dane urządzenie przez mikrokontroler. Nie wiem jak to sie robi takze przy rezystancyjnych czujnikach, ale chyba dużo prościej niż przy DS'e(chodzi mi o kod programu).
Obsługa DS'a jest prosta, skoro decydujesz się na C i szukasz gotowca to rozumiem, że coś kumasz z tego języka - ja tak średnio...
Quote: jesli chodzi o ten link na kod DS to wielokrotnie go przegladalem, lecz mam pytanie. W jaki sposob został podlaczony DS do mikrokontrolera(pod ktory PORT i PIN).
Wystarczy więc przeanalizować kod i odnaleźć pin z którego gotowy program odczytuje dane DS'a. We wskazanym przeze mnie linku jest to PortA.0. Nie znam C, ale takie rzeczy można łatwo zidentyfikować.
Quote: Chciałbym zastosowac kilka czujnikow temperatury i z kazdego z nich pobierac i wyswietlac temperature a na podstawie pomiarow sterowac konkretnymi urzadzeniami na wyjściu mikrokontrolera. Tylko w jaki sposob to sie robi dla DS???
Dzięki magistrali 1Wire możesz podpiąć wszystkie czujniki na jedną linię portu i identyfikując je po numerze odczytywać temp, lub podpiąć każdy oddzielnie do innego pinu i indywidualnie je adresować używając właśnie numeru pinu procka. Nie interesuje cię wtedy odczyt ID, tylko sama temperatura. Co zrobisz z odczytanymi wartościami temp to już wyłącznie sprawa programu, nie czujników.
Quote: bo jesli chodzi o rezystancyjne to chyba chodzi o pomiar napiecia w danym zakresie,a z zakresu takiego juz nie problem ustalic sobie wartosci na zalaczenie urzadzenia.
Nie ma znaczenia w jaki sposób "zdobędziesz" wartość interesującej cię temperatury w danym punkcie przestrzeni, może to być wartość cyfrowa z DS'a, napięcie z LM35 lub nawet rezystancja (czyli docelowo także napięcie) z termistora... Ważne jak wykorzystasz zdobyte dane. Mikrokontroler ma to do siebie, że cała logika zaszyta jest w programie, a nie w dołączonych gratach. Należy odpowiednio napisać program. Funkcja termostatu to raptem 2 warunki (pętle if): jeśli temp>x to załącz cośtam (ustaw portx.x w stan wysoki lub niski- jak tam pasuje) i adekwatnie dla temp<x (ustaw portx.x w stan przeciwny).
Ja piszę przede wszystkim w bascomie, więc gotowców w C nie posiadam, ale w necie ich nie brak.
Pzdr.
Pozdrawiam