Witam,
Potrafię sprawidzić multimetrem czy tranzystor bipolarny jest pnp lub npn oraz potrafię określić która elektroda jest która tylko mam problem jak sprawdzić czy dany tranzystor nie jest uszkodzony??? znalazłem na jednym forum coś takiego lecz za bardzo tego nie rozumiem może mi to ktoś wytłumaczyć bardzo prosto i łopatologicznie ??
Mile widziane pomocne wskazówki, oraz prosiłbym jeszcze o wytłumaczenie 2 definicji co to jest przejście, oraz co to jest przerwa z góry dziękuję i proszę o waszą pomoc
Potrafię sprawidzić multimetrem czy tranzystor bipolarny jest pnp lub npn oraz potrafię określić która elektroda jest która tylko mam problem jak sprawdzić czy dany tranzystor nie jest uszkodzony??? znalazłem na jednym forum coś takiego lecz za bardzo tego nie rozumiem może mi to ktoś wytłumaczyć bardzo prosto i łopatologicznie ??
są dwa rodzaje tranzystorów bipolarnych: NPN i PNP.
NPN: "Przejścia" powinny być w kierunku B-->C i B-->E. W niektórych
tranzystorach może czasem wystąpić przejście E-->C (dioda zabezpieczająca).
B-->C oznacza, że przewodzi gdy na B masz plus (czerwony przewód z miernika)
a na C minus (czarny przewód).
PNP: "Przejścia" powinny być w kierunku C-->B i E-->B. W niektórych
tranzystorach może czasem wystąpić przejście C-->E (dioda zabezpieczająca).
Każda inna kombinacja sugeruje uszkodzenie. Napięcia wskazywane przez
miernik powinny się mieścić w zakresie 500 - 800mV
Mile widziane pomocne wskazówki, oraz prosiłbym jeszcze o wytłumaczenie 2 definicji co to jest przejście, oraz co to jest przerwa z góry dziękuję i proszę o waszą pomoc