Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak sprawdzić czy tranzystor jest sprawny

AXELF 04 Jul 2007 22:12 16301 11
    AXELF
    Level 20  
    Witam,
    Potrafię sprawidzić multimetrem czy tranzystor bipolarny jest pnp lub npn oraz potrafię określić która elektroda jest która tylko mam problem jak sprawdzić czy dany tranzystor nie jest uszkodzony??? znalazłem na jednym forum coś takiego lecz za bardzo tego nie rozumiem może mi to ktoś wytłumaczyć bardzo prosto i łopatologicznie ??
    są dwa rodzaje tranzystorów bipolarnych: NPN i PNP. 
    NPN: "Przejścia" powinny być w kierunku B-->C i B-->E. W niektórych 
    tranzystorach może czasem wystąpić przejście E-->C (dioda zabezpieczająca). 
    B-->C oznacza, że przewodzi gdy na B masz plus (czerwony przewód z miernika) 
    a na C minus (czarny przewód). 

PNP: "Przejścia" powinny być w kierunku C-->B i E-->B. W niektórych 
    tranzystorach może czasem wystąpić przejście C-->E (dioda zabezpieczająca). 

Każda inna kombinacja sugeruje uszkodzenie. Napięcia wskazywane przez 
    miernik powinny się mieścić w zakresie 500 - 800mV 

Mile widziane pomocne wskazówki, oraz prosiłbym jeszcze o wytłumaczenie 2 definicji co to jest przejście, oraz co to jest przerwa z góry dziękuję i proszę o waszą pomoc
    BolzZ
    Level 26  
    przejscie - przewodzenie, przerwa - brak przewodzenia ;)
    jesli umiesz okreslic czy jest pnp czy npn to automatycznie wiesz czy nie jest uszkodzony.
    Wojtek.zse
    Level 31  
    Witam.
    Włóż tranzystor w pomiar Hfe w mierniku to będziesz wiedział czy jest uszkodzony czy sprawny.
    Pozdrawiam
    wspol_nik
    Level 25  
    Witam.
    Nie dotyczy to oczywiście "Darlingtonów" i np. BUxxx z diodą zabezpieczającą.
    Pozdr.
    Mystery
    Level 14  
    n - negativ (minus)
    p - positiv (plus)

podłączasz plus do plusa, minus do minusa i mierzysz prąd.
    Ale dużo prościej sprawdzić miernikiem w trybie hfe.
    AXELF
    Level 20  
    w Hfe jeśli będzie 0 lub nieskończonośc to znaczy że jest dobry czy zły ? musi pokazywac jakieś wielkie czy małe wartości ??
    BolzZ czy masz na myśli że jak nie można określić czy jest pnp czy npn to znaczy że jest uszkodzony ??

Mam jeszcze 2 ogólne pytanie:
    1. Jeśli sprawdzam diodę i ustawiam na mierniku symbol diody to jak się ją mierzy w kierunku przewodzenia i pokazuje np 754 a jak ją mierzę w kierunku zaporowym i pokazuje 0 to znaczy że jest dobra prawda?? może tylko przewodzić w jedną stronę ??
    2. Jak mierze omomierzem rezystor i uzyskuję powiedzmy wartośc 1000kohm a jak przemienie kable to pokazuje 700ohm, pozostałe rezystory się zgadzały tylko ten jeden tak dziwnie pokazuje to znaczy że jest on uszkodzony ??

PS. W szkole uczono mnie sprawdzać diody omomierzem ustawionym na 2k i tu mam również wątpliwość bo nauczycielka mówiła że wartość musi być bliska 0 wtedy dioda jest dobra w kierunku
    przewodzenia i zaporowym musi być w granicach zero. To czemu jak mierzę przez ten symbol diody na mierniku to wyniki są podawane w setkach i tylko w jedną stronę pokazuje wartośći ?

PS2. Żeby sprawdzić kondensator omomierzem to musi wartość być równa nieskończoności prawda ?? nawet jak się przełoży elektrody?? dobrze myślę czy nie ?? więc w takim razie jak wygląda że kondensator jest uszkodzony ???

Dzięki za odpowiedzi :)
    BolzZ
    Level 26  
    hfe pokazuje bete, wiec wartosc ktora pokaze zalezy od tranzystora. jesli pokazuje 0 to popsuty, jesli pokazuje liczbe, to sprawny.

1.przy pomiarze diody omomierzem powinna byc nieskonczonosc w kier. zaporowym.
    2.moze za slabo docisnales koncowke do doprowadzenia i pokazalo wiecej ;)

kondensatora za bardzo nie posprawdzasz... chociaz moze jakas stala czasowa daloby sie wyznaczyc przy pomocy miernika ;) :D bo on sie najpierw rozladowuje, a potem laduje, i dopiero wtedy prad przestaje plynac i miernik pokazuje nieskonczonosc.
    john_t
    Level 29  
    Opisany w cytacie "Kod" sposób sprawdza poprawność złącz CB, EB i CE. Ale zdarzają się przypadki że tranzystor powyższy test przejdzie a i tak nie działa (nie wzmacnia). Mam inny sposób w którym napewno określisz czy tranzystor jest dobry czy nie i to niezależnie czy jest to darlington czy też ma diodę zabezpieczającą. Potrzebny będzie tylko omomierz i ręce. Otórz każdy omomierz jest zasilany z baterii. Czyli jego końcówki pomiarowe są spolaryzowane jedna + druga -, trzeba wiedzieć która jest która.
    Badamy tranzystor NPN. Końcówkę o potencjale dodatnim podłączamy do kolektora a ujemną do emitera a bazę zostawiamy w "powietrzu". Omomierz powinien wykazywać nieskończenie dużą rezystancję. Następnie ślinimy palec w celu zmniejszenia rezystancji skury i palcem dotykamy jednocześnie do bazy i kolektora. Omomierz powinien wyraźnie zareagować i pokazać mniejszą rezystancję. Następnie drugim palcem dotykamy do emitera, wskazówka omomierza powinna trochę cofnąć sie na większą rezystancję. Jeśli tak jest to tranzystor jest napewno sprawny. W przypadku PNP robimy to samo z tym że podłączamy odwrotnie końcówki omomierza (-) do kolektora i (+) do emitera.
    Ten dość prosty acz skuteczny sposób jeszcze nigdy mnie mie zawiódł.
    AXELF
    Level 20  
    dzięki bardzo :)

Dodano po 1 [minuty]:

BolzZ zgadza się jest w kierunku zaporowym nieskończonośc moja wpadka :P

Dodano po 2 [godziny] 13 [minuty]:

Jak już tak w temacie to do czego służy pomiar 10A w mierniku jest to natężenie stałe czy zmienne ?? jak kumpel próbował w gniazdku tym sprawdzić to mu bezpieczniki wybiło.

Czy ten buzzer w mierniku służy tylko do szukania zwarć czy ma również inne zastosowanie ??

Znacie jeszcze jakieś sposoby sprawdzania innych elementów elektronicznych??
    Dzięki :)
    żarówka rtęciowa
    Level 37  
    AXELF wrote:
    Jak już tak w temacie to do czego służy pomiar 10A w mierniku jest to natężenie stałe czy zmienne ?? jak kumpel próbował w gniazdku tym sprawdzić to mu bezpieczniki wybiło.

Jest to pomiar natężenia prądu stałego.

AXELF wrote:

Czy ten buzzer w mierniku służy tylko do szukania zwarć czy ma również inne zastosowanie?

Buzzer oznacza znalezienie małego oporu.

AXELF wrote:

Znacie jeszcze jakieś sposoby sprawdzania innych elementów elektronicznych??
    Dzięki :)

Za pomocą oscyloskopu. Można zbadać tą metodą prawie wszystkie rodzaje elementów elektronicznych
    AXELF
    Level 20  
    a czy wszystkie diody sprawdza się tak samo ? czy diodę zenera można sprawdzić jak zwykłą diodę bo znalazłem coś takiego i mam wątpliwość

Dioda Zenera zachowuje się w kierunku przewodzenia jak
    zwykła dioda, ale ma bardzo dokładnie określone napięcie
    przebicia w kierunku wstecznym. Diod tych używa się do pracy
    w kierunku zaporowym i wykorzystuje tzw. napięcie Zenera tj.
    napięcie, przy którym prąd wsteczny diody gwałtownie rośnie.
    john_t
    Level 29  
    Diodę zenera sprawdza się tak jak zwykłą ale tylko czy nie jest spalona. Aby sprawdzić czy utrzymuje przy odpowiednim napięciu efekt Zenera należy przez rezystor podłączyc ją do zasilacza (zaporowo oczywiście) i zmierzyć woltomierzem spadek napięcia na niej. Jeśli się zgadza z opisem diody to jest OK. Oczywiście napięcie zasilacza musi być wyższe niż napięcie Zenera diody.