Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

AMICA PA 5580A520 - 7 mrugnięć inaczej

kadziola 05 Jul 2007 11:27 2087 5
    kadziola
    Level 12  
    Witam,

Jestem 'szczęśliwym' posiadaczem w/w pralki..oto mój problem :
    Pralka nawet nie drgnie (jednak nie zawsze) , po włączeniu START słychać 5-6 cyknięć przekaźników po czym słynne 7 mrugnięć i koniec - tak jest na przykład na programach 1,2,3. Natomiast na programie 6 pralka kręci, zrasza, wiruje. Co jednak dziwnego - kręci tylko w lewo ! Puszczony test 5 % też się wykonuje do momentu chyba właśnie testowania prawych obrotów..po czym 7 mrugnięć i postój. Sprawdzone przez elektronika : szczotki, przekaźniki na module, tacho wg niego musi być dobre skoro kręci w lewo na programie 6 (ciekawa sprawa ,ze tylko w lewo) i na teście 5 %..
    Może jakaś podpowiedź?

Pozdrawiam serdecznie
    JK
  • Helpful post
    staszekf
    Level 33  
    Witam . Dognij sprężynki wybieraka programów.Powodzenia.
    kadziola
    Level 12  
    Zapomniałem o istotnej informacji : na wszystkich tych programach nabiera wode, dopiero w momencie gdy ma zaczac krecic bebnem (nie ma jednak zadnego nawet minimalnego ruchu, ktory moglby dawac znac do procesora o awarii tacho, poza tym kolega elektronik podpial sie z miernikiem i przy kreceniu bebnem tacho daje napiecie), 5-6 razy pykaja przekazniki, 7 mrugniec i koniec.

Pozdrawiam

JK
    krzysiekl
    Level 22  
    Sprawdź szczotki na silniku
  • Helpful post
    Anonymous
    Level 1  
    kadziola
    Level 12  
    Witam,

Nie wiem co się stało, ale po złożeniu pralki do kupy rzeczona Amica zaczęła kręcić jak nowa. Kolega, który majstrował przy module twierdzi, że jeden z przekaźników podczas symulacji dawał dziwny odgłos, symulował go więc przez dłuższy czas aż ten głos wydał mu się normalny(zawieszony- przypalony przekaźnik??). Dogiąłem też blaszki jak sugerował staszekf.
    W każdym razie 3 prania poszły jak burza, żona zadowolona :). Dziękuję za
    dobre rady.

Pozdrawiam
    JK