Elektroda.pl
Elektroda.pl
X

Search our partners

Find the latest content on electronic components. Datasheets.com
Elektroda.pl
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tv Telefunken Palcolor S590 DM

ciesla 05 Jul 2007 21:20 1256 7
  • #1
    ciesla
    Level 24  
    Witam! Mam kłopot z tv . Otóż po załączeniu z pilota słychać takie krótkie "cyknięcie" na dosłownie około pół sekundy załącza się przetwornica i WN. Po czym gaśnie i mruga dioda parę razy i cykl się powtarza.Napięcie na kolektorze tanzystora w zasilaczu wyn. 320V.

    Proszę o pomoc.
    [28-30.06.2022, targi] PowerUP EXPO 2022 - zasilanie w elektronice. Zarejestruj się za darmo
  • #2
    kg.
    Level 18  
    Witam. Zacząłbym od przelutowania (zimne luty) .
  • #3
    ciesla
    Level 24  
    Niestety zimne luty wykluczone. Przelutowałem wszystkie miejsca i nic. Fakt , było kilka miejsc gdzie przedewszystkim stabilizatory 5V i 12V miały zimne luty.

    Co mam czynić dalej?
  • #4
    hkuhn
    Level 25  
    Policz ile razy mruga dioda i napisz.Pozwoli to zawęzić obszar uszkodzenia.Sprawdź zimne luty na wtykach modułów.
  • #5
    ciesla
    Level 24  
    Cykl 1. Dioda led miga 4 razy po czym jest 2 sek. przerwy.
    Cykl 2. Podobnie jak w 1
    Cykl 3. Podobnie jak w 1 i 2
    Cykl 4. Podobnie jak w 1 , 2 , 3 , po czym słychać start na ok. 0,5 sek i przechodzi jakby w stand-by. Dioda w czasie mrugania świeci na czerwono.
  • #6
    jez
    Level 31  
    Przyczyn moze byc wiele, i tak:

    Kondensatory CL033 014
    Opory RF011 012
    Diody DP084 107 115 003
    Tranzystory TP131 150

    Czy z IP117 wychodzi 9V

    Sprawdz napiecie systemowe- wartosc
  • #7
    ciesla
    Level 24  
    Wartość nap. systemu wynosi 5.08 V . jest jeszcze 8VSB które dochodzi do stabilizatora Ir 006. Napięcia 9V nie ma na IP117 ponieważ zasilacz nie daje napięcia na stand-by. Zasilanie syst. odbywa się poprzez dodatkowy generator napięciowy na stronie pierwotnej.