Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kyocera Mita FS-1500 - "strzela" w trakcie druku

neo_dc 06 Jul 2007 09:50 3182 12
    neo_dc
    Level 32  
    Witam wszystkich znawców tematu :)

Dostałem za darmo drukarkę jak w temacie, pomyślałem, ze przyda się do drukowania płytek :)

Usterka wygląda tak - drukarka jest wykrywana, po włączeniu self-test przechodzi ok, komunikacja z drukarką jest, można wysłać jej zadanie do drukowania, jednakże jak już zacznie drukowac zaczyna "strzelać" ( coś jak zacinające się tryby ). Kartki wychodza normalnie, albo całe białe, albo leciutko szare. Na tyle na ile udało mi się ją zbadać nie widzę żadnych połamanych zębatek. Toner jest, drukarka miała błąd ze w buteleczce na zsybujący się toner zabrudził się czujnik - wyczyściłem i tego błędu juz nie ma.
    Myslałem, że to moze wina jakiegos podajnika, ale nie - po przełączeniu do innego tak samo "strzela" Papieru załadaowałem kilkadziesiat kartek.

Aha, jeszcze zauwazylem, że przy uruchamianiu na okolo 3 s tez tak postrzela, potem przestaje :)

Odglos dobiega z przodu drukarki, jak się przed nią stoi to z prawej części.

Nie jestem fachowcem w tych sprawach takze prosze o wyrozumialość
  • Helpful post
    Robson1
    Level 26  
    Witam

Strzelanie dobiega z miejsca gdzie styka sie zębatka pojemnika z tonerem z napędem.
    Prawdopodobnie nie zazębiają się te koła i dlatego strzela.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    Overold
    Level 20  
    Witam

Radzę sprawdzić czy nie jest zablokowana spirala w sekcji czyszczącej bęben. A poza tym sprawdż wszystkie kola i ich stan.
    neo_dc
    Level 32  
    Witam ponownie to ja :D

Sciagnalem serwisowke z elki, wyjalem zasobnik z tonerem ( developer tak ? ) pokrecilem koleczkiem ( z obserwacji wlasnie ta spirale napedza ), juz mniej trzaska, prawie wcale powiedzialbym, tym mozna w sumie zajac sie pozniej mysle ( jak znajde czas i sposob zeby nie uswinic calego pokoju tonerem ). Reszta kółek ok, nie wykazuja zuzycia.

Teraz tak kolejny problem sie pojawil - moge nawet wyslac jedna strone do druku - drukarka jedzie az oprozni podajnik papieru, wydrukowuje rozne "krzaczki". Poprawialem kabel lpt, to nic nie dalo niestety. Te krzaczki drukuje dosc wyraznie i czarno, wiec laser dziala ok.

Nie wiem co jeszcze mozna zrobic :)
  • Helpful post
    Robson1
    Level 26  
    Jeśli chodzi o krzaczki to jest to wina sterownika. Zmień sterownik albo ustawienia sterownika we właściwościach drukarki.
    neo_dc
    Level 32  
    to juz wykumałem, wraz ze zmianą sterownika krzaki się zmieniają, czasem pojawia się tekst, ale dalej łyka strony jak szalona ;)

mógłbyć powiedzieć skąd wziąść odpowiednią wersję ? ( szukałem i nigdzie nie ma typu drukarki ) moze pasuje od jakiejs innej, np. 1200 ?
    System to WinXP SP2 prof.
    neo_dc
    Level 32  
    tak zrobiłem jak mówisz, ale na liście nie ma tej drukarki, mozna wybrać jakąś inną ?
  • Helpful post
    Robson1
    Level 26  
    Możesz spróbować od 1700. W poniedziałek poszukam czy nie mam oryginalnego do tej 1500.

Ale obawiam się że po prostu Kyocera nie wypuściła nigdy sterownika pod XP dla tej drukarki.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    wladek83
    Level 32  
    Przecież sterownik jest w Windows XP ... Kliknij Dodaj drukarkę , po kilku klikach będzie wybór producenta i model drukarki. Wybierz Kyocera Mita a z prawej strony model FS-1500. Testowane. W czym problem ?...

Pzdr.
    Robson1
    Level 26  
    Jak wiadomo sterowniki do Kyocer z Windowsa nie są najlepsze i nie na każym sprzęcie drukują poprawnie. Wiele przypadków z krzaczkami jest właśnie ze sterownika od Windowsa. Zakładamże kolega neo_dc już ten sterownik próbował.

Pozdrawiam
  • Helpful post
    wladek83
    Level 32  
    Pisałem, że testowane. Na FS-1500. POLECAM sterowniki opisane jako PCL5e - sprawiają najmniej problemów. Gorzej jest z KPDL - spod tych mogą być krzaczki lub kilka znaków na jednej kartce i wciąganie następnej.

A może jako drukarka domyślna jest inna ? ...

Pzdr.
    neo_dc
    Level 32  
    Stery pod xp próbowałem, jest tam nawet kilka wersji 1500.

Drukarka odpaliła na sterownikach ściągniętych z kyocery do FS 1700 KX, trzeba było tylko ustawić że ma zawsze skalować wszystko do 50 % bo wydruki nie mieściły się na kartkach ( tak jakby drukowała na A3 choć ustawienia wszystkie podajników itp były poprawne ).

A co przeszkadza że domyślna jest inna drukarka ? Przecież jakbym drukował na domyślnej to nie wysyłałoby mi danych do bufora drukarki.

Co do KPDL czytałem gdzies na niemieckim forum, ze drukarka musi mieć wbudowany jakiś moduł... ale to juz raczej nie moja wersja.

W jakim punkcie więc jesteśmy ? Drukarka drukuje świetnie tekst, linie proste itp, ale gorzej idzie jej z elementami graficznymi, i o ile obrysy wychodza nieźle ( schematy itp ) to już jakiekolwiek gradienty to masakra. Wiecie może czy ta drukarka jest po prostu tak stara czy przyczyna dalej lezy w sterowniku ?

Próbowałem korygować ustawienia nasycenia, jaskrawości itp. doszedłem do pewnego optimum ale gradientów i tak nie chce poprawnie drukować ( drukuje takie "sitko".

Druki są czyste, nie rozmyte, jeszcze może kiedyś dobiorę się do tego kółka od tej spiralki w developerze :)