Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Radio Blaupunkt Florida rd 168 - brak podświetlania.

grubas 07 Lip 2007 18:48 2264 4
  • #1 07 Lip 2007 18:48
    grubas
    Poziom 40  

    Witam.
    Wymienione zostały żarówki na 6V razem 5 sztuk.
    I nadal brak podświetlania.
    Znalazłem uszkodzony tranzystor SMD na płycie głównej znajdujący się w obwodzie zasilania żarówek.
    Po jego podmianie i włączeniu radia bardzo się on grzeje aż parząc.
    I napięcie za nim z ok. 12V spada do około 3V.
    Po odłączeniu tego wyprowadzenia ( idzie ono bezpośrednio na panel do zasilania żarówek ) napięcie za nim wynosi ok. 12V i tranzystor się nie grzeje.
    Więc uszkodzenie z tego co widać jest gdzieś na panelu.
    Tylko co może być uszkodzone.
    Wszystko na panelu sprawdzone i nie ma żadnych zwarć. Pozostaje tylko na panelu sam procek.
    Poza tym radyjko włącza sie i działa prawidłowo.
    Tylko to podświetlanie.
    Proszę o pomos.
    Dziękuję.

    0 4
  • #2 07 Lip 2007 19:35
    SlaweK
    Poziom 43  

    Ze schematem to już masz proste uszkodzenie. Suma prądów wszystkich 6 żarówek to 350mA więc coś się może grzać jeśli jest za słabe. Zmierz prądy na parach żarówek, ma być 100, 100 i 150mA.

    SławeK

    0
  • #3 08 Lip 2007 10:25
    grubas
    Poziom 40  

    Pierwszy raz mam taki problem z podświetlanie w radyjku samochodowym.
    Naprawilem już nie jedno z takim uszkodzeniem ale zawsze wstawiałem nowe żarówki i radyjko świeciło bez problemu. A tu problem?
    Kupiłem żaróweczki jak zawsze na 6V i nadal nic.
    Co do prądu to wątpię żeby pobierały za dużo czy za mało bo montuje je się powszechnie w radiach samochodowych.
    A może do tego radyjka są potrzebne oryginały od blaupunkta?
    Zastanawia mnie tylko to czemu przebity był ten tranzystor między B-C?
    Proszę jeszcze o sugestie co może być nie tak.
    Mam schemat układu tych żarówek i wszystko wydaje się być ok.
    Proszę o pomoc.

    0
  • #4 08 Lip 2007 10:51
    SlaweK
    Poziom 43  

    A konkrety bo na razie to narzekasz tylko... Co Ci można powiedzieć, że żarówki masz do kitu ? W panelu są trzy tranzystory sterujące żarówkami...
    Mierzyć i jeszcze raz mierzyć.

    SławeK

    0
  • #5 09 Lip 2007 15:18
    grubas
    Poziom 40  

    Radyjko już naprawione.
    Nie jestem poczatkujacym serwisantem. Naprawiam sprzęt RTV od 5 lat.
    Jak pisałem wcześniej, że panel jest w 100% sprawny i wszystko na nim jest OK.
    Żarówki też są OK. Pisałem, że na płycie głównej przebity był tranzystor SMD i to on był całym winowajcą bo nie podawał napięcia 12V bezpośrednio na zasilanie żarówek ( zwierał to napięcie i był taki spadek do ok. 3V ). Problem był tylko z jego odczytaniem ( nie posiadam schematu tego radyjka ).
    Po analizie płyty głównej stwierdziłem, że nie będę montował tego tranzystora i bezpośrenio podłączyłem ścieżkę zasilania 12V do panela w miejsce emitera tego tranzystora.
    Radyjko zaczeło pięknie świecić :-).

    0