Witam wszystkich!!
Chciałem zaprezentować pierwszy mój subwoofer (z tych robionych samemu oczywiście).
Jako głośnik wybrałem 12 calowego Alpharda SW 1203Z. Wiem że cieszy się on przeciętną opinią i głosy na jego temat są podzielone, lecz w muzyce której najczęściej słucham wiem ze sprawdza sie dość dobrze. (HH, Rap z dużą ilością miękkiego, niskiego basu).
Do budowy skrzyni zastosowałem 18mm płyte wiórową. Wymiary skrzyni to 50x39x36cm a więc dość duża (i niestety ciężka). Budowa z bass-refleksem o średnicy 9cm i długości 31cm. Lekko wytłumiłem boczne scianki, oraz górna. Dolna jest nie wytłumiona aby nie przeszkadzało to powietrzu do BS.
Suba stroiłem przy pomocy programu Cool Edit 2000. Częstotliwość strojenia da sie wyłapać przy okolo 37Hz...
Jeśli chodzi o wrażenia odsłuchowe to mimo rożnych opinii na temat tego głośnika jak dla mnie jest jak najbardziej OK. W filmach przy róznego rodzaju efektach potrafi on konkretnie poruszyc pokojem
. W muzyce spokojnej, akustycznej siedzi dość cicho, nie tłucze się - można powiedzieć gra ostrożnie i przyjemnie dla ucha. Techno, HH gdzie jest full basu spokojnie daje rade. Bas miękki, niski - ogólnie mimo długiego kombinowania z ustawieniem BasReflexu i wielu godzin spędzonych nad testowaniem ustawień jestem z niego bardzo zadowolony (Bas sięga naprawde bardzo nisko bez żadnych zauważalnych zniekształceń)
KOSZTY:
-Głośnik, NOWY kupiony w sklepie u mnie w mieście - 180zł,
-Koszt zrobienia obudowy okolo (razem ze znajomym stolarzem
) - 40zł,
-Tunel BS, terminal do podłączania głośnika - 25zł.
------------------------------------------------------------------------------
SUMA ~ 250 zł...
Słuchane z kolumnami kina domowego KODA, na wzmacniaczu KODA DRA660 (spokojnie wzmak ten daje rade i brzmi ok), oraz na Denonie znajomego ktory jest z "nieco" wyższej półki niż moja KODA oraz kolumnami JAMO i tam było słychać co jeszcze potrafi ten głośnik
...
Oto przykładowe foty efektu końcowego:
Serdecznie pozdrawiam - CwirekNS
Temat poprawiłem.
Ck
Chciałem zaprezentować pierwszy mój subwoofer (z tych robionych samemu oczywiście).
Jako głośnik wybrałem 12 calowego Alpharda SW 1203Z. Wiem że cieszy się on przeciętną opinią i głosy na jego temat są podzielone, lecz w muzyce której najczęściej słucham wiem ze sprawdza sie dość dobrze. (HH, Rap z dużą ilością miękkiego, niskiego basu).
Do budowy skrzyni zastosowałem 18mm płyte wiórową. Wymiary skrzyni to 50x39x36cm a więc dość duża (i niestety ciężka). Budowa z bass-refleksem o średnicy 9cm i długości 31cm. Lekko wytłumiłem boczne scianki, oraz górna. Dolna jest nie wytłumiona aby nie przeszkadzało to powietrzu do BS.
Suba stroiłem przy pomocy programu Cool Edit 2000. Częstotliwość strojenia da sie wyłapać przy okolo 37Hz...
Jeśli chodzi o wrażenia odsłuchowe to mimo rożnych opinii na temat tego głośnika jak dla mnie jest jak najbardziej OK. W filmach przy róznego rodzaju efektach potrafi on konkretnie poruszyc pokojem

KOSZTY:
-Głośnik, NOWY kupiony w sklepie u mnie w mieście - 180zł,
-Koszt zrobienia obudowy okolo (razem ze znajomym stolarzem

-Tunel BS, terminal do podłączania głośnika - 25zł.
------------------------------------------------------------------------------
SUMA ~ 250 zł...
Słuchane z kolumnami kina domowego KODA, na wzmacniaczu KODA DRA660 (spokojnie wzmak ten daje rade i brzmi ok), oraz na Denonie znajomego ktory jest z "nieco" wyższej półki niż moja KODA oraz kolumnami JAMO i tam było słychać co jeszcze potrafi ten głośnik

Oto przykładowe foty efektu końcowego:

Serdecznie pozdrawiam - CwirekNS
Temat poprawiłem.
Ck
Cool? Ranking DIY