Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

PROTEL DXP i biblioteka elementow Atmel

J_Bravo 30 Oct 2003 18:12 19120 26
Altium Designer Computer Controls
    J_Bravo
    Level 27  
    witam. poszukuje biblioteki populatnych AT89xxx i AT90xxx firmy atmel.

sciagnelem biblioteke z stronki www.protel..pl ale niema tam tych scalaczkow.

powiem wiecej nie moge w protelu znalesc DIP40 (scalak 40 nozkowy). chyba ten proogramik mnie przerasta ....

HELP ME .. :cry:
  • Altium Designer Computer Controls
    elektryk
    Level 42  
    J_Bravo wrote:
    powiem wiecej nie moge w protelu znalesc DIP40 (scalak 40 nozkowy).
    Procesorów atmela rzeczywiście nie ma, ale footprint do 40 nóżkowca jest napewno.
    Tdv
    Level 34  
    Na stornie Protela jest sporo różnych bibliotek do pobrania. Poza tym zawsze można sobie element stworzyć samemu. Co do DIP40 to elektryk ma rację - jest na pewno i to w kilku bibliotekach nawet.
    Napisz o jakie konkretnie Atmele Ci chodzi, mam kilka AVRów a zamiast 89C51 możesz użyć zwykłej 8051 (biblioteka Intel).
  • Altium Designer Computer Controls
    Vira
    Level 12  
    Ze strony Altium możesz pobrać biblioteke z chyba wszystkimi typami obudów. Dla ułatwienia jaki typ obudowy odpowiada odpowiedniemu symbolowi w bibiotece, Protel zrobił fajne narzędzie szukania na swojej stronie www. Tu możesz wybrać co i do jakiego Protela Cię interesuje http://www.protel.com/resources/libraries/index.html
    Karol_in4
    Level 1  
    Ja mam dokładnie ten sam problem... potrzebuje schematu AT 89S52. Pozdrawiam
    jacur
    Level 32  
    z tym AT89S52 to masz zerowy problem
    w bibliotece kopiujesz element AT8952 i zmieniasz mu nazwe na taki jak ci pasuje a obudowa DIP40 w protelu moze miec symbol DIP-40 nalezy pamietac o wstawieniu znaku "-" posrodku
    loks
    Level 12  
    Ma ktos moze biblioteki procesorow Atmela AVR - glownie chodzi mi o procesor ATmega128(L) w technologii SMD. Z gory DZIEKUJE.
    achilles
    Level 15  
    Na waszym miejscu zamiast szukać bibliotek to sam bym sobie je stworzył, to zajmuje jakies 5 minut. Nie wiem jak to wygląda w Protelu DXP ale napewno będzie bardzo podbne do jego Protela 99, a opis jak poruszać się po protelu 99 jest umieszczony gdzieś na elektrodzie.
    szel
    Level 20  
    A może by tak tutaj zacząć umieszczać te biblioteki - jak ktoś jest w ich posiadaniu lub linki do nich. Nie są one duże i przyspieszą pracę w Protelu.
    ogesto
    Level 2  
    Zrobiłem w Protelu Altium DXP (2002) bibliotekę procków AT89C2051 i AT89C4051. Aż dziw bierze, że producent tak dopracowanego programu nie zadbał o to by te tak popularne układy znalazły się w standardowej bibliotece Atmela. Nie sprawdzałem czy moja biblioteka działa z Protelem 99SE - raczej nie, natomiast z Altium 2004 na pewno pójdzie. Do ściągnięcia w załączniku...

Pozdrawiam
    Ogesto
    pgp
    Level 19  
    a czy te bibioteki - ja używam 8051 z biblioteki intela umożliwiaja też symulację działania tego procka ? - czy mogę sobie w niego poprostu wpisac program w asm i bdzie działał jak rzeczywisty ? Czy też używacie ich tylko do robienia schematu płytki ?
    Nes86
    Level 13  
    A koże by ktoś napisał jak w DXP można zrobić samemu elementy bo poradnik do 99SE ma niewiele wspólnego z DXP.
    jacur
    Level 32  
    Akurat elementy biblioteczne robi sie tak samo w 99se i dxp
    Nes86
    Level 13  
    Jak przypisać do elementu własnoręcznie narysowanego w edytorze do własnoręcznie narysowanej obudowy. Obudowa to inaczej Footprint? Przy polach oznaczonych footprint są puste pola, ale co tam nalezy wpisac aby przypisać obudowę?
    251mz
    Level 18  
    a gdzie mozna znalezc obudowy smd do protela??
    bartek410
    Level 2  
    dalej nie Zostały wrzucone biblioteki atmela na protela 99, więc prosiłbym jeżeli ktoś posiada...
    mariusz.d
    Level 2  
    witam,
    potrzebuje biblioteki atmega16 do protela 99se, obudowa TQFP44, wiecie z kad to pobrać, nie moge nigdzie znaleść.
    pawelcb33
    Level 24  
    Jak na tak rozbudowany program to mało ma bibliotek do tak popularnych układów, ja także potrzebowałem biblioteki do atmegi niemoglem znalesc więc sam zrobiłem, moze i ty zrob sobie sam niejest to trudne.
    Jak fotoprinda to otworz sobie podobny uklad i zobacz roztawy nozej jaka maja odleglosc a potem tylko kreator i juz.
    nowy_pecet
    Level 12  
    W protelu DXP są mikrokontrolery Atmela (nie wszystkie co prawda), wystarczy otworzyć bibliotekę folder_instalacji_protela\library\atmel\Atmel Microcontroller 8-Bit AVR.IntLib. Przynajmniej u mnie:)