logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć kabel telefoniczny bez wtyczki przez sufit?

Igoorr 09 Lip 2007 19:24 24197 13
  • #1 4065691
    Igoorr
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Mam problem. Chciałbym przeciagnąć kabel telefoniczny z jednego piętra na drugie(z parteru na pierwsze pietro) Na dole mam telefon w gniazdku takim na te pięć bolców które chce wymienić, będzie tam normalne gniazdko, ]
    http://i180.photobucket.com/albums/x91/Igo...5/Zzewntrz1.jpg
    Ale tu pojawia się problem, z góry na dól mam wywierconą małą dziurkę w suficie na wylot, niestety dziurka jest mała i nie przejdzie przez nia kabel z "wtyczka". Na górze planuje zrobić następny telefon i podłączyć internet TP
    Dowiedzałem się że mozna podłączyc kabel do tej puszki(chyba tak to się nazywa) bez tej końcówki. W skrócie mówiąc chce podłaczyć kabel
    http://i180.photobucket.com/albums/x91/Igoor1515/Kabel.jpg
    do
    http://i180.photobucket.com/albums/x91/Igo...5/Zzewntrz1.jpg
    w myślę że wiecie o co chodzi. Z góry dzięki za odpowiedz.
    Pozdrawiamśrodku wyląda tak
    http://i180.photobucket.com/albums/x91/Igoor1515/Wrodku.jpg
    nie uzywająć wtyczki. Nie wiem które kable przykręcić. Widac na zdjęciu że kolory w puszcze i na kabu pasują do siebie kolorem.
    Wiem że namieszałem ale mam nadzieję że wiecie o co chodzi
    I nie smiejcie się ze mnie, dla mnie to problem. I nie wiedzałem czy to dobry dział.
  • #2 4065784
    any56
    Poziom 39  
    Ocena: 838
    W zasadzie możesz podłączyć bezpośrednio do gniazda. Ustal jednak, do których styków podłączona jest linia telefoniczna. Do tych styków powinieneś podłączyć dwie środkowe żyły przedstawionego kabla czterożyłowego (żył zewnętrznych nie musisz wogóle podłączać - przecież instalacja telefoniczna to instalacja dwuprzewodowa). Nie ma również znaczenia kolejność żył.
  • #3 4065821
    Igoorr
    Poziom 2  
    W jaki sposób mam ustalić do których styków podłączona jest linia telefoniczna? Na dole jest gniazdko do którego podłączony jest telefon za pomocą gniazka i konćówki. Jedną część kabla chce podłączyć do gniazdka za pomocą samej końcówki, a drugą muszę połączyć w/w sposób. Proszę więc o podanie jaki kolor na kablu ma być podłączony do jakiego koloru na kablu w gniazdku.
    Mam nadzieje że rozumiecie.
    Pozdrawiam.
  • #4 4066164
    irekr
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 1234
    Do starych gniazd podłączano linie do dwóch zacisków z prawej strony, co w starych telefonach odpowiadało kolorom żył czerwonej i zielonej.
    Stare aparaty miały najczęściej trzy przewody przyłączeniowe: czerwony, zielony i biały. We wtyku powinna być metalowa zwora pomiędzy przewodami białym i czerwonym. Jest to dołączenie dzwonka wykorzystywane w przypadku podłączenia dwóch aparatów do jednej linii w taki sposób by nie było słychać terkoczącego dzwonka w czasie wybierania impulsowego.
    należy:
    1. Podłączyć równolegle zaciski prawej strony gniazda (na zdjęciu u góry)
    2. Jeżeli w gniazdkach są zainstalowane jakiekolwiek kondensatory to należy je usunąć.
    3. Sprawdzić czy we wtyczkach (starych) telefonów jest zwora pomiędzy żyłą białą a czerwoną. jeżeli dzwonek w aparacie nie działa to należy ją założyć. Powyższy zapis dotyczy tylko dzwonków z czaszami, w telefonach o dzwonkach elektronicznych to połączenie może być niewskazane.
  • #5 4066182
    PICIA
    Poziom 33  
    Ocena: 248
    najwazniejsze to aby linia telefoniczna była podłączona na żyła czerwona i zielona w gniazdku
  • #6 4066404
    Igoorr
    Poziom 2  
    Ale telefon nie będzie podłączony do tego gnazdka, nie bezpośrednio. Będzie podłączony za pomoca wtyczki, a kabel będzie przedłużeniem od jednego gnaizdka do drugiego.
    Czyli
    Jasnoniebieską (Jasnozieloną nie wiem jaki to kolor)żyłę pod kabel zielony w gniazdku ,a czarny(ciemnoniebieski) kabelek pod czerwony w gniazdku?
  • #7 4074301
    wladimir
    Poziom 11  
    Ocena: 8
    Pospinaj na piętrze czerwone z czerwonymi oraz zielone z zielonymi i na dole z tego kabla co idzie z góry wepnij czerwony i zielony do gniazdka tego z pięcioma bolcami po prawej straonie tam gdzie masz stary kabelek z linią i bedzie ok :D
  • #8 4077815
    cralt
    Poziom 11  
    Witam.

Mam podobny problem, ale...
    Na dole jest puszka z wtykiem do ktorego podlaczony jest telefon.
    Zacisnalem 2 rj-11 na kablu na parterze i na gorze. Na dole do gniazdka wlozylem rozdzielacz zeby podpiac telefon i kabel na gore i zaczynaja sie schodki. Bo jak podlaczam bezposrednio kabelek do modemu neostrady to wsio ladnie dziala, a ja chce podpiac najpierw ta wtyczke na gorze do takiego gniazdka jak http://i180.photobucket.com/albums/x91/Igo...5/Zzewntrz1.jpg, a ono z lewej strony i z prawej ma wejscie na rj-11, to kaplica. Nawet sygnal w telefonie znika. To gniiazdko chce wykorzystac jako taki przedluzacz. Z jednej strony podlaczam kabel z dolu, a z drugiej kabelek dostarczony z neostrada... i do tego pozniej doszedl by telefon na gorze. Co robie zle, ewentualnie jak powinienem to zrobic nie rozbierajac puszki na dole???
  • #9 4077955
    zybex
    Pomocny dla użytkowników
    Ocena: 2924
    Jakoś nie widać żadnego zdjęcia gniazdka.:|
    Powiem ci jak ja mam. Mam pierwsze gniazdko telefoniczne na dole i drugie gniazdko na górze. Tak się składa, że komputer mam na górze. W dolnym gniazdku najpierw podłączyłem jeden z filtrów a do niego aparat.
    Na górze natomiast mam gniazdko podwójne, gdzie w jedno wejście jest wpięty modem neostrady, a w drugie drugi filtr a do niego drugi aparat telefoniczny.
  • #11 4091444
    wladek83
    Poziom 32  
    Ocena: 103
    Chyba to "sezon ogórkowy" , bo nie wierzę, że macie problem z DWOMA drucikami :?: :!: ...
  • #12 4098966
    neo_dc
    Poziom 32  
    Ocena: 211
    Zakładam, że skoro masz takie stare gniazdo to masz też taki stary telefon. Odkręć gniazdko, podłącz do niego telefon.

Odepnij jeden przewód, podnieś słuchawkę i zobacz czy telefon działa. Jeśli działa to odepnij drugi. Jeśli nie to podłącz spowrotem. Robisz tak długo aż zostaną Ci 2 przewody konieczne do działania tela.

Podłącz do tych przewodów 2 przewody takich samych kolorów tego kabla który zainstalowałeś.

Na piętrze gniazdo podłączasz juz tylko tymi 2 przewodami ( tak samo jak na dole.

Jak z tym będziesz miał problem to zadzwoń do TPSA (9393) żeby Ci założyli gniazdo do neostrady na piętrze bo masz na parterze. Robią za darmo.
  • #13 15672941
    sklaboi
    Poziom 1  
    Witam! Wybaczcie że odkopuje temat ale u mnie również zaistniała potrzeba wymiany kabla internetowego który jest prowadzony bezpośrednio od puszki telefonicznej do modemu. I teraz mam 2 pytania odnośnie tej wymiany; pierwsze to jak połączyć kabelki wychodzące z kabla od internetu do puszki, widoczne na zdjęciu: Jak podłączyć kabel telefoniczny bez wtyczki przez sufit? oraz drugie pytanie jakiej użyć wtyczki RJ do zakończenia kabla od strony modemu Jak podłączyć kabel telefoniczny bez wtyczki przez sufit? ? Proszę o wyrozumiałość :)
  • #14 15673130
    krzysiozak
    Poziom 40  
    Ocena: 1145
    Prawdopodobnie potrzebujesz takiego gniazda:

Lub takiego:

Pierwsze w przypadku jeśli Internet pochodzi z sieci LAN.
    W drugim przypadku jeśli sygnał pochodzi w dalszym ciągu z sieci telefonicznej.

Kable do łączenie od gniazda do modemu czy telefonu można kupić gotowe.

Jeśli telefoniczne to RJ 11
    Jeśli po sieci LAN to RJ 45.

Dodano po 2 [godziny] 47 [minuty]:

Tak po za tym jeśli to są zmiany zaoferowane przez operatora [a nie twoje wymyślne usprawnienia], to jest on zobowiązany do zakończenia poprawnej instalacji.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy przeciągnięcia kabla telefonicznego z parteru na pierwsze piętro przez małą dziurkę w suficie, która nie pozwala na przejście kabla z wtyczką RJ-11. Rozwiązaniem jest podłączenie kabla bezpośrednio do gniazdka telefonicznego, wykorzystując dwie środkowe żyły kabla czterożyłowego (zwykle czerwony i zielony), które odpowiadają za linię telefoniczną. Kolejność podłączenia żył nie ma znaczenia. W starych gniazdkach linia telefoniczna jest podłączona do dwóch zacisków po prawej stronie, a w starszych telefonach stosowano trzy przewody (czerwony, zielony, biały) z metalową zworą między białym a czerwonym dla dzwonka. Należy usunąć ewentualne kondensatory w gniazdku i sprawdzić zworę we wtyczce telefonu. Przy podłączaniu kabla na piętrze należy połączyć kolory przewodów zgodnie z linią (czerwony z czerwonym, zielony z zielonym). W przypadku problemów z instalacją lub sygnałem zaleca się kontakt z operatorem (TPSA) w celu profesjonalnego założenia gniazda. Dodatkowo, przy podłączaniu modemu neostrady, stosuje się filtry i odpowiednie gniazdka, a do zakończenia kabla od strony modemu używa się wtyczek RJ-11 (telefoniczne) lub RJ-45 (sieć LAN), w zależności od rodzaju sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA