Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Jak mierzy się moc kolumn ?

KAZIU41 12 Jul 2007 10:15 1734 12
    KAZIU41
    Level 11  
    Mój problem polega na tym, że jestem w posiadaniu dwóch kolumn własnej roboty i nie wiem jaki wzmacniacz (jakiej mocy) do nich zakupić.

Głośniki w kolumnach to:
    - nisko tonowy:
    Alphard LW65H82 120W 8Ω
    - średnio tonowy:
    Alphard ETP-1300S 80W 8Ω
    - wysoko tonowy:
    Koppa TW 311 40W 4Ω
    - zwrotnica
    STX 12/(6/6)/12 - 4
    I nie wiem jak zmierzyć ich moc.

Za każdą wskazówką, pomoc i podpowiedź będę wdzięczny.
    Jerzy Węglorz
    Level 39  
    Pomiar mocy głośników (lub kolumn) jest opisany w odpowiednich normach, możesz przejrzeć katalog norm:
    http://www.pkn.pl/index.php?m=katalog&a=find&...fics=&pfkt=&pfrows=50&submit.x=33&submit.y=13
    Po krótce: do pomiaru mocy głośnik mocuje sie na odgrodzie pomiarowej i umieszcza sie go w komorze bezechowej. Do głośnika doprowadza sie sygnał sinusoidalny, którego amplitudę zwieksza się aż do momentu, w którym w "odsłuchu" (mikrofon pomiarowy i miernik zniekształceń!) pojawiają się zniekształcenia 10%, wtedy to jest moc maksymalna głośnika.
    Producent (jeśli jest uczciwy) to podaje jako nominalną moc nieco mniejszą. Chińczycy tą moc maksymalną mnożą przez jakikolwiek współczynnik >1 i zapominaja postawić gdzieś tam przecinek ...
    Do pomiaru nie stosuje się innego sygnału, niż SINUS, bo tylko dla sinusa można stwierdzić, że pojawiają sie zniekształcenia, dlatego pojęcie "moc muzyczna" nie ma sensu fizycznego, jest tylko chwytem marketingowym.

Jeszcze jedno: ponieważ w torze składajacym się ze wzmacniacza i głośnika elementem bardziej zniekształcajacym jest głośnik (bo nie jest objęty sprzężeniem zwrotnym), więc jest celowe kompletowanie wzmacniacza o nieco mniejszej mocy, niz głośnik, bo po pierwsze - głośniki pracując poniżej swojej mocy maksymalnej mają lepszą sprawność i mniejsze zniekształcenia, a po drugie - jeśli nastapi przesterowanie wzmacniacza i na wyjściu pojawi się prostokąt, to w przebiegu prostokatnym jest moc (RMS) 2 razy większa, niż w sinusie o tym samym napięciu szczytowym, a to może "wykopcić" głośnik.

Przez analogię: bezpieczniej jest zasilać żarówkę 24V ze źródła 12V, niż żarówkę 12V ze źródła 24V.
    KamilMC1
    Level 18  
    cała kolumna jaką ma impedancję? ja bym proponował (jeśli sam chcesz zrobić wzmacniacz jakiś 2xTDA7294 w zupełności wystarczy)
    KAZIU41
    Level 11  
    Raczej chciałbym coś kupić tylko jakiej mocy by było ponad optymalnie.
    KAZIU41
    Level 11  
    Za bardzo się nie łapie o co chodzi w "pkn". Czy wystarczyło by dodać moc głośników do siebie, a następnie podzielić przez ich ilość. W końcowym etapie wynik obliczeń podzielić przez 2. I poszukiwać mocy wzmacniacza zbliżonej do końcowego wyniku ?
    Anonymous
    Anonymous  
    zenek213
    Level 12  
    Proponuje wzmacniacz 2x100W i pamiętać aby nie przesasdzać z wysokimi tonami.
    KamilMC1
    Level 18  
    2x100 w zupełności starczy, bedziesz jeszcze miał zapas mocy oraz dobrą kontrolę, tylko umiejętnie operuj pokrętłem volume
    pzdr
    KAZIU41
    Level 11  
    Dziękuję za wszystkie posty, raczej skusze sie na wzmacniacz 2 razy od 50 do 80 W, bo jest duża możliwość że przy 100W pokrętło volume przekręci się (przypadkiem) za daleko i skutki są do przewidzenia. :D
    KamilMC1
    Level 18  
    jak chcesz, tylko nie kupuj wynalazków typu voice kraft, mosfet itp. wypisują magiczne moce które w rzeczywistości są mierne, jakośc dźwięku też pozostawia wiele do życzenia
    pzdr
    KAZIU41
    Level 11  
    Myślę nad czymś używanym prawdopodobnie jakiś amplituner, czy zwykły wzmacniacz raczej nic nie będę budował bo nie mam do tego zaufania (konkretnie jakości dźwięku).
    Tremolo
    Level 43  
    Sprawdź czy chociaż skutecznosci głośników masz dobrane. Moc tej kolumny to w praktyce moc basowca (jeśli używasz dużo basu) czyli licząc na Alpharda (moc RMS/2) czyli jakieś 60W, glośnik basowy jest cięty, więc część mocy jakieś 20% idzie na pozostałe głośniki, więc TDA 7294 nie powinno go przyjarać.