Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Restart i komunikat o sprawdzaniu spójności danych?

12 Lip 2007 12:08 3348 51
  • Poziom 11  
    Mam problem z kompem, restartuje się co jakiś czas, nie jest to spowodowane np przeciążeniem systemu WinXp bo nieraz robi to gdy zaden program nie jest wlaczony, albo przy załadowaniu systemu tez się tak zdarzy.
    Prawie po każdym takim restarcie pojawia się komunikat sprawdzanie spójności danych.
    Myśle że to nie wina systemu bo po reinstalacji windowsa też się tak działo.
    Co to może być? I jak usunąc usterkę. Prosze o odp.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    AMD Duron 995 Mhz , 655 mb RAM, Płyta główna bodajże ECS K7S5A, Zasilacz ATX 300W. Nie wiem co mam jescze podać.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 29  
    Procsor jest podkrecony? Bo podales 995 mhz, czy po prostu to jest 1ghz, a podales zegar dokladnie taki jak bios podaje?

    Widze ze masz ram w kilku kosciach, moze to ramu wina, przetestuj go jakims programem do tego, na google znajdziesz jakies darmowie lub 30-dnoiwe triale pewnie bez problemu.

    lub na ftp.vobis.pl
  • Poziom 11  
    W biosie jest 1000 mhz, sprawdzałem wczesniej tylko w Panelu sterowania, procesor nie był podkręcany, co do pamięci to ostatnio zakupiłem 512 bo myslałem że to może za mało pamięci, ale na samej 128 tez był ten sam problem.
  • Poziom 10  
    Może masz ten sam problem jak u mnie niedawno. Winowajcą okazał się czujnik temperatury CPU który ,,oszalał'' i wskazywał na przemian najróżniejsze wartości, od 22 do 75 stopni C. Ja poradziłem sobie z tym ustawiając w BIOS-ie górną graniczną temperaturę na 75 st.C. I mam spokój i bezproblemowo działający komputer.
    Pozdrawiam.
  • Poziom 29  
    brodaczus napisał:
    W biosie jest 1000 mhz, sprawdzałem wczesniej tylko w Panelu sterowania, procesor nie był podkręcany, co do pamięci to ostatnio zakupiłem 512 bo myslałem że to może za mało pamięci, ale na samej 128 tez był ten sam problem.


    Przetestuj ten RAM... byc moze ta kosc 128-megowa jest uszkodzona, lub jeszcze prosciej, wyjmij te 128, i zobacz czy komputer z koscia 512, dziala poprawnie, czy tez nie.

    Wentylator od procesora sie kreci normalnie(szybko)? I czy radiator nie jest mocno goracy?
    I czy ten problem z wieszaniem/resetowaniem komputera wystepuje jak komputer juz kilka godzin byl wlaczony, czy tez odrazu po uruchomieniu po tym jak stal wylaczony jakis czas?

    + Podaj model/producenta zasilacza, ale watpie ze przy takiej konfiguracji jaka masz najgorsze 300W by nie dawalo rady.
  • Poziom 11  
    Sprawdzam pamięć memtestem ale nie wykrywa narazie żadnych błedów (niewiem ile mam sprawdzać bo doszło do 130% :|) Wentylator procesora chodzi prawidłowo, radiator nie jest rozgrzany a temperatura Syst i CPU waha sie odpowiednio S:30stC CPU:42stC. To wyłaczanie moge powiedziec że raczej nastąpowało gdy komputer już chodzi dłuższy czas, ale np po jakiejś przerwie tzn. wyłaczony na kilkanascie minut lub kilka godzin i przy włączeniu też się restartował (ale rzadko bardzo taka sytuacja miała miejsce). Firmy zasilacza nie podam...bo nie napisali na opakowaniu :| ;-) ale pisze tak ATX Switch power supply 300W AC230W. Wiecej na jego temat nie wiem. Jeszcze sprawdzę czy faktycznie po odłaczeniu RAMu 128 lepiej chodzi. A jesli chodzi o sprawdzenie miernikiem zasilacza to jak mam to zrobić ? gdzie przyłozyc styki? Może to raczej zasilacz co?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    Podałem już: System temperature ok29-30, a CPU temp : 42. A za chiny nie wiem jaki dokładnie model, jest na nim naklejka z tabelką pisze tak: Ac I/ P Vol: 115/230 Cur 6/3A Max Freq 50-60Hz i dalej w tabelce jest zaznaczone jako model ATX-300 , 300W, 15A, 22A, 11A, 0,5A, 1,5A tylo...
  • Poziom 29  
    brodaczus napisał:
    Podałem już: System temperature ok29-30, a CPU temp : 42. A za chiny nie wiem jaki dokładnie model, jest na nim naklejka z tabelką pisze tak: Ac I/ P Vol: 115/230 Cur 6/3A Max Freq 50-60Hz i dalej w tabelce jest zaznaczone jako model ATX-300 , 300W, 15A, 22A, 11A, 0,5A, 1,5A tylo...


    Mam rozumiec ze...
    15A przy 3,3V?
    22A przy 5V?
    11A przy 12V?

    Bo jak tak to ten zasilacz jest bardzo slaby... i pewnie gdy jakis czas ten zasilacz pochodzi to sie nagrzewa... i daje gdzies za niski prad... ale glowy uciac nei dam ze to wina zasilacza...

    Ja mam zasilacz tez 300W(Huntkey), ale parametry mojega sa duzo wyzsze niz te ktore ty podales...
    +3.3 V: 27 A - na 3,3V prawie 2x wiecej niz u ciebie.
    +5 V: 26 A
    +12 V: 18 A


    Sprobuj narazie kompa uruchomic bez tej starej kosci pamieci, tylko z ta nowa 512.
  • Poziom 11  
    Cytat:
    Mam rozumiec ze...
    15A przy 3,3V?
    22A przy 5V?
    11A przy 12V?


    Tak tak własnie tak. No ok spróbuje bez kostki. Dodam że jak narazie od rana chodzi i się nie zrestartował samoczynnie... tak więc to chyba zależy od humoru komputerka...heh
  • Poziom 29  
    brodaczus napisał:
    Cytat:
    Mam rozumiec ze...
    15A przy 3,3V?
    22A przy 5V?
    11A przy 12V?


    Tak tak własnie tak. No ok spróbuje bez kostki. Dodam że jak narazie od rana chodzi i się nie zrestartował samoczynnie... tak więc to chyba zależy od humoru komputerka...heh


    Wiesz, to moze tez zalezec od temp na zawnatrz, dzisiaj przynajmniej u mnie jest w miare chlodno, wiec zasialcz moze jako tako sobie dawac rade, a problem sie pojawiac gdy temp otocznie jest wyzsza np o 5 stopni.

    Podaj moze jeszcze ile masz dodatkowych napedow, ile dyskow twardych, napedow optycznych typu CD/DVD. Bo jak by nie patrzac kazdy taki naped czy dysk, ma pobor mocy w okolicach 10-20W.
  • Poziom 11  
    U mnie w Rzeszowie zimno też, więc może mu to odpowiada ;-) Mam dysk twardy 40GB napęd DVD , miałem nagrywarkę CD ale pozyczyłem i nie używam teraz, dyskietki FDD no i tylo duzo tego nie ma.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 29  
    brodaczus napisał:
    U mnie w Rzeszowie zimno też, więc może mu to odpowiada ;-) Mam dysk twardy 40GB napęd DVD , miałem nagrywarkę CD ale pozyczyłem i nie używam teraz, dyskietki FDD no i tylo duzo tego nie ma.


    No i moze wlasnie dzieki temu ze nie ma nagrywarki ktora pobiera okolo 10W jak nie wiecej, komp chodzi stabilnie.
  • Poziom 11  
    Cytat:
    No i moze wlasnie dzieki temu ze nie ma nagrywarki ktora pobiera okolo 10W jak nie wiecej, komp chodzi stabilnie.


    To nie to bo nagrywarki już dawno nie mam :/

    A jak mam dokonać pomiaru, w którym miejscu? Wizualnie kondensatory wygladają sprawnie, żadnych przepaleń itd.
  • Poziom 29  
    No zaciski od miernika wlozyc do wtyczek, do tych do ktorych sie podlacza hdd/cd roma... zolta to 12V, a czerwona to 5V, 2 czarne po srodku to "-".
    Wiec pierw mierzysz kabel czerwony z tym czarnym obok niego, a potem zolty, tez z czarnym obok niego.
  • Poziom 11  
    No ok z czerwonym na mierniku waha się ok 5,09V a z żółtym 12,7V
  • Poziom 29  
    brodaczus napisał:
    No ok z czerwonym na mierniku waha się ok 5,09V a z żółtym 12,7V


    Czyli zasilacz nie wyrabia, bo zwykle tak jest ze jak zasilacz nie wyrabia to daje za duze napiecie na 12V.
  • Poziom 11  
    Czyli jednak zasilacz, a wiec wymiana wchodzi w grę. Jeśli tak to na jaki?
  • Poziom 19  
    Zasilacz najlepiej wymieniac na nowy, np 300W lub 350W.
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 29  
    Ja mam Huntkey 300W, kupilem go dawno temu za jakies 250zl, ale teraz juz mozna kupic go za 100zl, i moge go z czystym sumieniem polecic.

    http://proline.pl/shop.php?prodid=HUNTKEY+BP300PP

    Tylko ze ja mam starszy model, bez wtyczek SATA, i z aktywnym PFC, a w modelu do ktorego dalem link PFC jest pasywne.

    Lub jakiegos Chieftec'a.

    Ale Huntkey 300W bedzie chyba opytalnym rozwiazaniem, jest w maire tani(porownojac go do innych modeli cos wartych), a 300W spokojnie starczy na tego durona 1ghz.

    Tylko prosze poczekac na opinie innych uzytkownikow, zeby nie bylo potem ze po wymanie zasilacza, dalej komputer nie chodzi stabilnie, ale jestem na 99% pewny po tych 12,7V za to zasilacz...

    I prosze nie sluchac w sklepie sprzedawcow, ktorzy lubia wciskac jakies 350-400W zasilacze bo akurat takie maja na sklepie... lepsze 300W markowe, niz tanie chinskie 400W.
  • Poziom 11  
    Znowu to samo, ale jestem jeszcze bardziej zmieszany...
    Dziś mi się zrestartował jak szukałem czegoś na necie, postanowiłem wyjąć 128DDR, ale zaraz po usunięciu kostki przy ładowaniu systemu się zrestarował jeszcze raz, po 10 min znowu...fakt, więc to nie pamięć.
    Byłem wczoraj w komputerwym powiedziałem o tych 12.7V, ale gość poiwdział że to normalne, że nawet do 13 V dochodzi czasem.
    Już nie wiem, temperatura otoczenia się napewno zwiększyła bo dziś jest ciepło.
    Ale procesora podniosła sie o jakieś 2, 3 stopnie.
    Teraz myślę że to może wina jakiegoś błędu systemu, co?
    Jak to sprawdzić. podejrzewam ze to może dlatego też że mam mało ok 300MB miejsca na dysku z windowsem.
    Mam tam tylko system inne oprogramowanie instaluje zawsze gdzie indziej też nie wiem dlaczego bo ogólna pojemność wynosi 3,7GB, a wszystkie pliki zajmują jakieś 2,6GB co się stało z resztą wolnego miejsca?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    Sprawdzałem ,ale jakieś 1,30 godz bo i tak dłużej z komputera nie korzystam , nie mam włoczonegeo , zreszta co to ma do rzeczy skoro wyciagnolem RAM i restartuje się dalej, samo przez siebie sie wykluczyło, no chyba że nie powiesz mi że nowe 512 jest zjeb*** ?:/
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 11  
    Nie, memtestem86 z dyskietki startowej. Tak 1.30 godz hm pewnie za mało?Czy memtest jakoś sygnalizuje zakończenie testu? Słyszałem że średnio 12 godz powinno chodzić...ale mnie czesto nie ma w domu, jest jakiś szybszy programik?