Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

mieszacz na ne612 a jego widmo sygnalu wyjsciowego?????

12 Jul 2007 12:37 3160 5
    User removed account
    User removed account  
    SP1AQU
    Level 21  
    djkamel wrote:
    Moje pytanie jest nastepujące? Czy widać na widmach sygnalu wyjsciowego ze to mieszacz zrownoważony? Bo z tego co wyczytalem to nie powinno byc jedego z sygnałów wejściowych?

Rzeczywiście, trochę trudno to dostrzec.
    A tak z innej beczki... Czytałeś dokładnie notę aplikacyjną NE612 ? Bo można w niej znaleźć całą masę pożytecznych informacji.
    Na przykład piszą coś takiego:
    - Third-order intercept is typically -15dBm (that’s approximately +5dBm output intercept because of the RF gain). The system designer must be cognizant of this large signal limitation.
    - External L.O. should be 200mVP-P minimum to 300mVP-P
    maximum.
    User removed account
    User removed account  
    SP1AQU
    Level 21  
    A czy rozumiesz znaczenie zacytowanych przeze mnie fragmentów noty ? Przecież nie załączyłem ich tylko dlatego, że ładnie wyglądały. Zacznij od ich zrozumienia, to wtedy będzie miała sens dalsza dyskusja.
    User removed account
    User removed account  
    SP1AQU
    Level 21  
    He, he ! Brawo ! Jak widać na załączonym obrazku większość ludzi zaczyna myśleć wtedy, gdy nie ma się kim wyręczyć :-)

Quote:
    ale tak sie zastanwaima czy to mialo by az tak duzy wplyw.

Wierz mi, że chłopaki z Philipsa nie pisaliby w nocie o zalecanym poziomie sygnału heterodyny wyłącznie dlatego, że im się okropnie nudziło. Pewnie mieli swoje powody. Najlepiej sprawdź to.

Quote:
    bede musial ewentualnie powtórzyć pomiary z mniejszymi wartościami Heterodyny (250mV) oraz sygnału wejściwoego ( 50mV )

Na Twoim miejscu dałbym na wejście RF sygnał rzędu pojedynczych mV. NE612 jest bardzo podatny na przesterowanie.

Quote:
    Tylko tak sie zastanawiam jak osiagnac te wartosci. dostępne generatory nie można dostroić do ampl mniejszej niż 0,2V. Jakies pomuysly?

Istnieje coś takiego jak tłumiki. Zajrzyj do "Poradnika Ultrakrótkofalowca" Zdzisława Bieńkowskiego. Można go znaleźć w Internecie.