Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Elektroda.pl
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Telestar 3155T chassis PT11 brak 12V

17 Lip 2007 21:11 2270 6
  • Poziom 12  
    Jak w temacie.
    Telewizor po przepięciu w sieci padła przetwornica i udało się ją naprawić (wymienione elko, TDA4605, STH5N80) wszystkie napięcia w normie oprócz napięcia 12V z LM317 (jest zaniżone jakieś 7,5V)
    Telewizor startuje jest fonia reaguje na pilota lecz ekran czarny
    Odpiołem gałąź 12V i jest to samo. Na wejściu LM317 jest ok. 16V ale na wyjściu bez zmian jakieś 7,5V. Oczywiście wszystkie elko po stronie pierwotnej i wtórnej wymienione, wymieniony LM317, oporniki wokół LM317 wydają się być sprawne. Macie jakieś sugestie?

    Pozdrawiam
  • Poziom 41  
    Albo złe sterowanie LM lub obciazenie na 12V ,, odepnij wyj scie LM i zobacz napięcie
    Z tego samego napiecia 12V jest brane na IC 8V moze on przywiera gałaz 8V

    [size=9][color=#999999]Dodano po 9 [minuty]:[/color][/size]

    zobacz toooooooooo
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 32  
    Witam.
    Przepraszam że wtrącę ...
    :arrow: minio77 Czasami samo podanie rodzaju chassis to za mało. Aby być w zgodzie z punktem 11 Regulaminu Forum https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php proszę podać model tego telawizora, chociaż może to wydawać się nieistotne. :wink:
    Pozdrawiam.
  • Poziom 12  
    Witam po małej przerwie i dzięki za sugestie. Wróciłem z urlopu i znów się zabieram za ten nieszczęsny telewizor.
    Więc tak telewizor ten to TELESTAR 3155T. Na płycie nie są wlutaowane elemnty gałęzi 8V (LM7808 itd.) więc poprostu jej niema. Jak już wcześniej wspomniałem sprawdzałem gałąź 12V bez obciążenia (wyjście LM317 w powietrzu) i jest 7,5V. Jutro wymienie wszystkie elemnty sterowania LM317. Może być przyczyną uszkodzony tranzystor BC 547?
  • Użytkownik usunął konto  
  • Poziom 12  
    po wymianie proca wszystko działa poprawnie
    Pozdrawiam i dziekuje wszystkim za pomoc.