Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

automat spawalniczy Mig Mag

maniek_72 02 Nov 2003 10:51 22534 29
    maniek_72
    Level 11  
    Mam kłopot z automatem spawalniczym tzw migomatem. problem polega
    na tym ze uszkodzeniu uległa płyta sterujaca urzadzenia. Potrzebuje schematu prostego urzadzenia sterujacego podajnikiem drutu i ktory bedzie zasilany najlepiej z transformatora pomocniczego.
    z gory dzieki za wskazówki.
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    Jeszcze jak typ podasz - to może Ci ktoś pomóc...
    maniek_72
    Level 11  
    dokladnie to nie wiem jaki typ jest. nie ma zadnych oznaczen. to jest chyba jakis produkcjii ZSRR z roku 1980. nic wiecej nie wiem :( potrzebuje jakiegos sterownika ktory bedzie sterowal silnikiem podajnika na 24 V i zalanczal elektozawor gazu.
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !
    Nie dysponuję schematem tego użądzenia , ale od paru lat "serwisuję" taki sprzęt u kolegi. Napisz ile masz płytek z elektroniką . W wersji jednopłytkowej sterowanie jest bardzo proste . Nie przejmuj się producentem :D . Układy scalone i tranzystory mają odpowiedniki zachodnie .
    Co do podajnika drutu . to sprawdź silnik ( 12V , taki jak od wycieraczek ) , z tyłu za silnikiem jest dioda zabezpieczająca ( 10 A ) .
    Sprawdź czy jest dobra . Do sterowania silnikiem sluży tranzysyor na płycie sterownika ( ten duży na radiatorze) UWAGA ! To jest tranzystor PNP . więc np. 2N3055 się nie nada jako zamiennik. Tranzystory te dosyć często lecą :( . Do sprawdzenia musisz go odłączyć od układu . Wystarczy odpiąć kable od bazy i emitera.
    Na tym wielkim elektrolicie ( poziomym ) powinno być około 27 V.
    Czy na płytce sterującej masz dwa układy scalone po 8 wyprowadzeń ?
    maniek_72
    Level 11  
    cala elektornika znajduje sie na jednej plytce. nie ma tam zadnych scalakow. sa trzy tranzystory BD650 i dwa z nich sa uszkodzone. jest jesczcze Triak BT138. trzy rezystory mocy sa spalone ale niesety nie znam ich wartosci oraz jeden malutki rezystorek tez sie spalil. reszta elementow to kondensatorki rezystorki i tranzystorki malej mocy chyba powinna byc dobra. napiecie silnika podajnika to jest 24 V. spawarka kiedys chodzila na 380 V ale po spaleniu sie transformatora wsadzilem transformator na 220V i transformator pomocniczy rowniez na 220V. spawarka chodzila dosc dlugo az do teraz :(
    c2h5oh
    Moderator
    Cześć !
    W takim razie to inny model :(
    Widzę , że układ jest już nieco pozmieniany , tak więc masz racjję co do dorobienia sterowania :D
    Trzeba wykonać układ , zachowujący zależności czasowe. W pierwszej kolejności musi załączyć wysów drutu , następnie otworzyć elektrozawór gazu , a następnie podać napięcie na stycznik transformatora spawarki.
    Czy układ prostownika napięcia roboczego jest OK ? ( prostownik i bateria kondensatorów ) .
    maniek_72
    Level 11  
    uklad prostownika jest Ok. a baterii kondensatorow nie ma w tym modelu
    wojtek12345
    Level 23  
    maniek_72 wrote:
    na tym ze uszkodzeniu uległa płyta sterujaca urzadzenia. Potrzebuje schematu prostego urzadzenia sterujacego podajnikiem drutu i ktory bedzie zasilany najlepiej z transformatora pomocniczego.

Napisz dokładnie czy potrzebujesz tylko układu sterowania przesuwem drutu, czy kompletnego układu razem z regulacja prądu spawania.
    maniek_72
    Level 11  
    witaj
    potrzebuje schematu sterownika przesuwu drut bez regulacji pradu spawania. jednym slowem najprostrzy sterownik aby zalanczal posow drutu, zawor gazu i stycznik transformatora.
    wojtek12345
    Level 23  
    Masz to załatwione! Musisz tylko poczekać do jutra, bo schematy mam w pracy.
    maniek_72
    Level 11  
    ok
    z gory dzieki
    wojtek12345
    Level 23  
    Miałem przesłać na PW, ale pomyślałem, że może komuś się jeszcze przyda. Są to oryginalne schematy migomatu TIG160 Profi. W jednym płytka z elektroniką, w drugim połączenie całości. Potencjometr P1 ma 2,2k, dla tranzystora BDW93 należy zastosować radiator, transformator TR1 na płytce z elektroniką daje ok. 16V zmiennego.
    Mam jeszcze schematy bardziej rozbudowanych migomatów, ale miał być najprostszy, więc taki jest.
    maniek_72
    Level 11  
    dzieki za chematy. napewno sie przydadza. jak odpale MIGA to napisze.
    jeszcze raz wielkie dzieki
    jarak
    Level 11  
    maniek_72 wrote:

witam !
    nie dawno mialem taki sam problem i poradzilem sobie bez wiekszych problemow. jesli chcesz to posle Ci schemat urdzadzenia sterujacego podawaniem drutu. nie jest to oryginalny schemat ale bardzo podobny. Zreszta uklad oryginalny jest bardzo prosty. Zmierz diode ktora zwiera przewody z silnika, prawdopodnie jest uszkodzona (zwarcie) i wymien tranzystor mosfet (moze byc irf 530 )
    maniek_72
    Level 11  
    wojtek12345 wrote:
    Miałem przesłać na PW, ale pomyślałem, że może komuś się jeszcze przyda. Są to oryginalne schematy migomatu TIG160 Profi. W jednym płytka z elektroniką, w drugim połączenie całości. Potencjometr P1 ma 2,2k, dla tranzystora BDW93 należy zastosować radiator, transformator TR1 na płytce z elektroniką daje ok. 16V zmiennego.
    Mam jeszcze schematy bardziej rozbudowanych migomatów, ale miał być najprostszy, więc taki jest.

mam jeszczce jedno pytanie. nie wiem czy dobrze sie domyslam ale czy TH na schemacie to jest wylacznik termiczny czy cos takiego?? a H1 to neonowka ??
    jozefg
    VIP Meritorious for electroda.pl
    :arrow: Koledzy początkujący !

:arrow: Bardzo proszę o zapoznanie się z REGULAMINEM :!:

:arrow: https://www.elektroda.pl/rtvforum/faq.php
    wojtek12345
    Level 23  
    :arrow: maniek_72 faktycznie zapomniałem o tych elementach, ale dobrze je rozpoznałeś :)
    Dodam tylko, że wyłącznik termiczny oryginalnie siedzi w transformatorze głównym (pod uzwojeniem).
    damiano_mo
    Level 10  
    witam. jestem nowy. prosze o porade.mam problem ze spawarka t.i.p.tronic profi mig 180. posuw drutu jest maksymalny cały czas. nie działa regulacja potencjometrem. jest tam jedna płytka RE 266. czy można dostać taką płytkę lub co może być powodem usterki?
    Androl
    Level 14  
    Witam,

Potencjometr sprawdzałeś?

Pozdrawiam
    damiano_mo
    Level 10  
    tak potencjometr sprawdzony kupiłem nawet drugi i to samo
    damiano_mo
    Level 10  
    tak. a co w płytce mogło paść i gdzie moge pytać o tą płytke?
    Androl
    Level 14  
    Najprędzej w serwisie tychże spawarek.
    damiano_mo
    Level 10  
    nie wiem czy znajdę w Polsce. kupiłem ja około 8 lat temu w Niemczech a jest to T.I.P. TRONIC profi MIG 180
    Androl
    Level 14  
    Najczęściej pada scalak, zależy jak jest mocowany; jeśli jest w gnieździe to możesz jeszcze się pokusić o jego wymianę.
    damiano_mo
    Level 10  
    w scalaku padł mi tyrystor. po wymianie wszystko jest ok.