Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

nokia stereo w samochodzie - sygnał symetryczny

pietreksz 18 Jul 2007 21:40 1716 7
    pietreksz
    Level 11  
    Witam
    Chce podpiac swój tel do wejścia aux w radiu. jednocześnie tel będzie podłączony do ładowarki.
    Niestety Nokia nadaje sygnal audio jako symetryczny i dodatkowo w momencie uaktywniania audio podnosi sygnał wzgledem masy o 150mV co powoduje spory "pik" poniewaz poziom audio to tylko 15mV.

Narazie wymysliłem tak:
    - ładowarka podpieta przez odseparowana galwanicznie przetwornice dc/dc 5V co pozwoliło na odciecie masy między tel a autem
    - audio L+ i R+ podałem na TDA7052 (wzmacniacz liniowy) a masę wyciągnołem robiąc dzielnik z kondensatorów między L- i R-.
    Narazie jest ok ale nie ma juz pełnego stereo ponieważ na jeden kanał przenosi sie 50% poziomu z 2 kanału.
    Proszę o propozycje jak to lepiej rozwiazać.
    Mariopi
    Level 35  
    Witam. O ile Twój pomysł z odseparowaniem galwanicznym zasilania od sieci auta za pomocą przetwornicy DC/DC jest całkiem do przyjęcia (choć nie musi to być przetwornica transformatorowa - równie dobrze stosuje się przetwornice nietransformatorowe), to niestety sposób podłączenia toru audio (sygnałowego) już absolutnie nie. W tym konkretnym przypadku (mylisz pojęcie zasilania symetrycznego z torem sygnałowym symetrycznym audio stosowanym w sprzęcie wyższej klasy lub profesjonalnym) jest to typowe wyjście niesymetryczne z rozdzielonym ekranem dla kanału L i R (żyła gorąca - sygnałowa - każda w swoim ekranie). Z założenia Twój błąd polega na tym iż absolutnie w torze sygnałowym masy sygnałowej łączonych urządzeń nigdy nie odseparowywuje się kondensatorami - stąd masz przesłuchy i być może też zakłócenia. Te kondensatory powinny być na wejściu przedwzmacniaczy, a ekrany zwarte na wyjściu (jeżeli AUX In to mini-Jack), lub każdy z osobna podłączony pod "obrączkę" danego wejścia jeżeli RCA (Cinch).
    pietreksz
    Level 11  
    kondzioły dałem aby wyciągnąc jakas pseudomase. Wystarczy ze zewre L- i R- i potraktuje to jako mase audio?
    Jaki to bedzie mialo wpływ skoro te wyjścią są symetryczne ? -(sprawdzałem na oscyloskopie) to nie jest dzwiek + masa tylko dwa sygnały odwrocone wzgledem siebie - stosowane do podłączenia bezposrednio słuchawek
    Mariopi
    Level 35  
    Faktycznie zmostkowanie "L-" i "R-" z masą i ekranem żył spowoduje desymetryzację wyjść do wejścia niesymetrycznego wzmacniacza co jest stosowane i dopuszczalne. Niestety z załączonego projektu schematu nie za bardzo to wynika - a pojęcie "sztucznej" czy "pseudo" masy na pewno nie ma tutaj zastosowania.
    pietreksz
    Level 11  
    l- czy r- nie chce moge zwierac do masy poniewaz na wyjsciu audio jest stałe napiecie 150mv i po zwarciu płynie spory prąd co mogłoby uszkodzić tel. poza tym zacznie pojawiąć sie "pik" spowodowany pojawianiem się i znikaniem składowej stałej na wyjściu audio.
    Jaka jest róznica pomiędzy tym, że spiołem l- i r- przez kondzioły a tym jakbym zwarł je bezposrednio? przecież te kondzioły i tak przepuszczaja sygnał zmienny czyli tak jakby było zwarte.

POPRAWIŁEM SCHEMAT:

masa tel i masa radia sa oddzielone.
    poziom sygnału audio z tel: 15mV.
    prosze o lepsze rozwiązania.
    PKLab
    Level 16  
    a nie wpadło koledze do głowy ,ze cała zabawa z "symetrycznym" sygnałem to poprostu wyjście dwukanałowego wzmacniacza mostkowego. Przecież w telefonie przy niskim napięciu zasilania aż się prosi o takie rozwiązanie ze wzlędu na niskie napięcie zasilania a co za tym idzie małą moc wyjściową i małą sprawność klasycznego wzmacniacza.
    W takim przypadku spróbowałbym :
    a) wykorzystać prosty wzmacniacz z wejściem symetrycznym na opampie
    b) wykorztstać tylko wyjście +l lub r i masę telefonu a wyjscie -l lubr zostawił nie podłączone.
    Dodam jeszcze ,że mozłiwe jest też zastosowanie w telefonie wzmacniacza klasy D (" cyfrowego") i wtedy temat jest raczej do odpuszczenia sobie.
    pietreksz
    Level 11  
    PKLab wrote:
    a nie wpadło koledze do głowy ,ze cała zabawa z "symetrycznym" sygnałem to poprostu wyjście dwukanałowego wzmacniacza mostkowego. Przecież w telefonie przy niskim napięciu zasilania aż się prosi o takie rozwiązanie ze wzlędu na niskie napięcie zasilania a co za tym idzie małą moc wyjściową i małą sprawność klasycznego wzmacniacza.

nie wpadło bo sie nie znam więc sie zapytałem :)

Quote:
    W takim przypadku spróbowałbym :
    a) wykorzystać prosty wzmacniacz z wejściem symetrycznym na opampie

"opampie" - mogę prosić o wyjaśnienie - nie wiem co to znaczy? Chodzi ci poprostu o wzmacniacz operacyjny? jeśli tak to nie bardzo bo nie mam napięcia symetrycznego tylko mase i +12 by go zasilić

Quote:

b) wykorztstać tylko wyjście +l lub r i masę telefonu a wyjscie -l lubr zostawił nie podłączone.

to rozwiązanie odpada - próbowałem ale na wyjściu + i - sygnału audio pojawia sie składowa stała względem masy (150mV) w momencie "grania" potem znika i tak za każdym razem. powoduje to strasze impulsy w sprzęcie audio.
    pietreksz
    Level 11  
    widze, ży chyba nikt mi nie pomoze :(