Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Sklep HeluKabel
Proszę, dodaj wyjątek www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

Wzmacniacz AT9100. Słyszę CB przejeżdżających aut.

Szczepaniii 18 Lip 2007 22:10 938 7
  • #1 18 Lip 2007 22:10
    Szczepaniii
    Poziom 14  

    Witam.
    Mam dość nietypowy problem , mianowicie na każdym źródle dźwięku słyszę CB radia samochodów przejeżdżających tak do około 100m od mojej "siedziby ;-P". pierwszy raz coś takiego widzę, nie wiem skąd to się wzięło, proszę o jakieś sugestie.
    Z góry dzięki

    0 7
  • Sklep HeluKabel
  • #2 19 Lip 2007 09:21
    viayner
    Poziom 34  

    Witam,
    a jak wygladaja podlaczenia, cos ci sie indukuje na wejsciu, jakie kable i zrodla sygnalu masz ?
    Pozdrawiam

    0
  • #3 19 Lip 2007 14:18
    rafal8916
    Specjalista - spawarki

    Tak się skaład, że miałem do czynienia z podobnym prblemem. Okażało się, że kable sygnałowe zbierały ten syf. Ich wymiana na nowe, porządne ekranowane załatwiła sprawę raz na zawsze.

    0
  • Sklep HeluKabel
  • #4 19 Lip 2007 16:02
    h jaworski
    Specjalista AGD

    czasami pomaga zablokowanie wejść sygnału kondensatorami od około 100pf do 1nf ale trzeba sprawdzić czy nie obcina sygnału wysokich tonów

    0
  • #5 19 Lip 2007 18:51
    Szczepaniii
    Poziom 14  

    kable mam niestety bez neutralnego przewodu/ekranu, więc zacznę od tego

    Dziękuje za sugestie

    0
  • #6 21 Lip 2007 23:34
    rafal8916
    Specjalista - spawarki

    Blokowanie poprzez dodanie kondensatora równolegle pomiędzy masę a wejście sygnału jak napisał kolega powyżej również jest dobrą metodą. Ma jednak jedną podstawową wadę: Kondensator taki działa jak filtr dolnoprzepustowy i obcina górne częstotliwości, a więc nie polecam tego sposobu, chyba że wszystkie inne zawiodą.

    0
  • #7 22 Lip 2007 14:37
    Szczepaniii
    Poziom 14  

    Jeszcze coś na myśl przyszło, wszystkie te moje puzle są unitry albo diory, plus fonica tylko że wszystkie mają przewody dwu-żyłowe, zastanawiam się czy jeszcze nie złapać mas tych elementów i do zera nie podłączyć, tylko tu jest ale, mianowicie słyszałem że do zera "roboczego" lepiej nie podłączać sprzętu audio bo popsuje się jakość dzwięku gdy będzie podłączone jakieś urządzenie pobierające troche więcej energi, mógłby się ktoś do tego jakoś ustosunkować.
    Pytam bo powciągałem przewody w siatkę (dość gęstą) miedzianą i podłączyłem do masy seg., część kabli wymieniłem ale efekt mizerny, może ciszej ale CB dalej słychać.
    pozdrawiam

    0
  • #8 24 Lip 2007 09:24
    viayner
    Poziom 34  

    Witam,
    Sugerowalbym zmienic przewody na dobre ekranowane, jezeli zalezy ci na jakosci to kup tzw. przewody mikrofonowe, nie placza sie i nie skrecaja ale sa dosc grube, w ostatecznosci dobre przewody ekranowane, ja mam w podwojnym ekranie i polecam je, raczej nie stosuj najtanszych kabli "stereo" sa cienkie i slabej jakosci a ekran to wiazka kilku nitek miedzianych a nie siateczka, ale to zawsze lepiej niz nic.
    Co do podlaczania do "0" to nie polecam, po pierwsze nie zawsze potencjal tam jest zerowy, zwlaszcza jak ktos cos majstrowal lub podlaczal urzadzenie pobierajace duzo pradu, wtedy spadki napiec na przewodach sa juz duze i "slyszalne".
    Jezeli juz to polecam uziemianie, ja stosuje to nadal do gramofonu z wkladka magnetyczna, moze jakis kaloryfer czy kran, musisz poeksperymentowac, tak samo znalezc miejsce do ktorego podlaczasz to uziemienie do wzmacniacza, niektore maja juz nawet taka koncowke wyprowadzona.
    Trzecia sprawa to ten kondensator na wejsciu, rzeczywiscie dziala on jako filtr i dzieki temu dziala tak jak nalezy, ma on ograniczyc pasmo na tyle aby nie dostawaly sie sygnaly w.cz. do wejscia wzmacniacz gdzie ulegaja detekcji. Mozesz poeksperymentowac z pojemnosciami rzedu pojedynczych nanofaradow i wybrac kompromis miedzy jakoscia dzwieku a iloscia indukowanych smieci.
    Pozdrawiam.

    0