Kolego posłuchaj.Ja miałem to samo radio i antene w samochodzie,a kabel był najpierw około 6m a pózniej go skróciłem do jakies 2.5m bo był mi za długi.SWR nic sie nie zmienił!Wszystko jest tak jak dawniej.Pozdrawiam.
Do you prefer the English version of the page elektroda?
No, thank you Send me over thereOlek II wrote:Nareszcie jeden mądry/Materos/ ludzie jakie strojenie kabla?. Zróbmy tak:
1. jakieś radio CB
2. sztuczne obciążenie 50 omów....
Quote:- pewnie że nie jest jest obciążeniem złożonym i posiada impedancjęantena nie jest rezystorem, posiada opór indukcyjny i pojemnościowy,
Quote:- owszem ale niestety bierze udział jako wskaźnik w czynności jaką jest strojenie anteny. Jak stroić gdy się nie wie jak wpływaja nasze poczynania?SWR "miarka" służy do sprawdzenia dopasowania a nie do strojenia anteny!!!!!!!!!
Olek II wrote:Niestety nie wytrzymam,....A teraz przykład! jeśli stroisz kabel , to w linii jest antena, lub rezystor 50 omów, króciak, miernik, i "strojony kabel", podobno kabel jeśli obetniesz 3 cm już jest różnica, to ja się pytam , :co bedzie, jeśli z linii tego strojenia , wyjmiemy króciak, miernik ? kabel dalej będzie zestrojony??.Miałoby to sens, jeśli stroiciele kabla zotawią w linii strojonej, miernik i króciak między radiem ,a kablem strojonym i anteną. Innych możliwości fizyczne nie ma, czy to się komuś podoba, czy nie. Pozdrawiam wszystkich mądrze myślących.A jeśli ktoś ma kłopoty ze zrozumieniem , to mogę narysować właśnie ten schemat strojenia kabla.