Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Proszę, dodaj wyjątek dla www.elektroda.pl do Adblock.
Dzięki temu, że oglądasz reklamy, wspierasz portal i użytkowników.

TV Universum FK4375 - brak obrazu !!

02 Lis 2003 12:27 1220 8
  • Poziom 24  
    Witam !!!
    Tv nie wyświetla w ogóle obrazu, kkompletnie nic nie ma, głos jest OK.
    Podtsawiłem wczoraj TDA3562A i działał normalnie, myślałem że jest Ok, ale dzisiaj go właczyłem i znowu ciemny :(
    Poprzedni temat juz mi zamknieto Czy ktoś wie o co w nim chodzi ????
    ----------------------------------------------------
    Czy to może być problem z potencjometrem na trafie ??
    posty scalono zdzich42
  • VIP Zasłużony dla elektroda
    To zależy czy odchylanie H pracuje.
    Potencjometr nie ma nic wspólneg, chyba że kręciłeś nim
  • Poziom 24  
    Pracuje, napięcie żarzenia jest, 180V na PK też jest, w ogóle wszystkie napięcia wg opisu przy nóżkach trafa na płycie są takie jak powinny być
  • Poziom 26  
    Pytałeś o potencjometr , a nie podałeś jakie masz napięcie S2 .
    Nie pamiętam czy masz oscyloskop . Wiele by wyjaśnił , np. czy są przebiegi sterujące na wyjściach RGB z TDA3562 .
  • Poziom 24  
    Niestety nie mam oscyloskopu, napięcie S2 - 450 V i zmienia sie przy pokręcaniu potencjometrem pomiędzy 100 -700V
    Rzecz w tym że jak zaczne ruszac tym potencjometrem to obraz wskakuje chociaż czasem niechce
  • Poziom 24  
    Napięcie na PK (oznaczone jako 180V) wynosi gdy brak obrazu ok 190V, ale gdy obraz wskoczy to spada do ok. 130 V
    Czy to może cos wspólnego z brakiem obrazu ????
  • Poziom 24  
    No to uporałem się z nim :) Ale....
    Wymieniłem wszystko na PK i działa, wlutowałęm pod TDA3562A podstawke, wstawiłem ten scalak który był poprzednio i na nim mam ciemny ekran, czyżby jakieś uszkodzenie na PK uwaliło ten scalak ??
    Zostaje problem z napięciem (U180V) które wynosi około 130V i zmienia się w zależnosci od tresci obrazu w zakresie 125-135V, po za tym obraz lekko mryga, również w zalęznosci od obrazu, jest mniej lub bardziej widoczne :(
    Pozostałe napięcia na trafie są prawidłowe, tylkoo to 180V jest zaniżone
    Co może być przyczyną ? Czyżby trafo ?
  • Poziom 16  
    Witam
    Wymień elektrolit i ewentualnie diodę na tym napięciu.
  • Poziom 24  
    Wymienilem wiekszośc elektrolitów, diodę tą też wymieniłem i jest tak samo