Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Wskaźniki wskazówkowe w samochodzie.

Puntowicz 20 Jul 2007 10:22 5988 12
    Puntowicz
    Level 10  
    Cześć
    Czy ktoś wie czy budowa wskażnika stanu paliwa i wskażnika temperatury cieczy chłodzacej jest identyczna a rezystancja taka sama?
    waldekg
    Level 28  
    Witam.Analogowe wskaźniki samochodowe są konstruowane ściśle do obsługi i pomiaru określonych wielkości.Wskaźnik poziomu paliwa współpracuje z zupełnie innym czujnikiem niż wskaźnik temperatury.Ale eksperymenty można robić.
    techrys
    Level 28  
    Zależy od samochodu, i zależy czy pytasz o wskaźnik czy czujnik. Czujnik jest inny, reszta może być na silnikach krokowych albo czymś innym.
    Puntowicz
    Level 10  
    Wskaznik to wskaznik a nie czujnik.Doświadczony elektryk samochodowy ma wiedzę czy miliamperomierze stosowane we wskaznikach są jednakowe czy nie .Możliwe jest ,że w różnych typach aut może być różnie .Taka informacja ma dla mojego pomysłu istotne znaczenie.Chcę zastąpić sygnalizację przekroczenia granicznej temperatury silnika samochodowego /lampka/, przeskalowanym wskaznikem stanu paliwa .Układ wymagałby zastosowania rezystancyjnego czujnika temperatury i przełącznika.
    PanMinus
    Level 11  
    Witam
    Podłączenie do obwodu wskażnika poziomu paliwa czujnika temperatury o rezystancji zmieniającej się w tym samym zakresie co rezystancja czujnika paliwa nic nie zmieni.Wskażnik wskaże temperaturę według zależności T=f(I).Pytanie jest jedno jaka jest rezystancja czujnika poziomu paliwa a drugie ,czy można dobrać taki czujnik temperatury który spełni ten wymóg i czy będzie miał ten sam gwint.Elektryk wie, że istnieje możliwość dołączenia dodatkowego rezystora tak aby ta rezystancja była podobna.Taki zabieg zbytnio ingeruje w oryginalny układ instalacji samochodu.
    goldwinger
    VIP Meritorious for electroda.pl
    ustrój w danym modelu auta najczęściej taki sam we wskaźniku paliwa jak i we wskaźniku temp.
    PanMinus
    Level 11  
    Jeżeli ta informacja jest sprawdzona to pozostaje Ci poszukać danych (rezystancji) czujników stanu poziomu paliwa konkretnego auta i reszta jest jasna. Mam obawy że sprawa nie jest taka prosta gdyż rezystor drutowy stosowany w czujnikach poziomu paliwa ma małą rezystancję a termistory stosowane jako czujniki temperatury mają rezystancję w granicach od 0 do 100kΩ chyba że w obwodzie czujnika paliwa istnieje rezystancyjny układ ograniczający prąd.Powodzenia
    goldwinger
    PanMinus wrote:
    Mam obawy że sprawa nie jest taka prosta gdyż rezystor drutowy stosowany w czujnikach poziomu paliwa ma małą rezystancję a termistory stosowane jako czujniki temperatury mają rezystancję w granicach od 0 do 100kΩ

święta prawda
    PanMinus wrote:
    chyba że w obwodzie czujnika paliwa istnieje rezystancyjny układ ograniczający prąd.

nie istnieje-z czujnika bezpośrednio na zegar
    karel21
    Level 27  
    W VOLVO 740 pływak napędza potencjometr 100 omowy,plus elektronika przy wskażniku na TLC27M4
    goldwinger
    a to przepraszam nie wiedziałem (pewno jeszcze inne auta by się znalazły)
    Puntowicz
    Level 10  
    Mam informację na temat rezystancji ustroju pomiarowego wskaznika stanu poziomu paliwa wynosi ona ok 155Ω.Czyli przepływa przez ustrój prąd o natężeniu ok 0.08A i taki musi płynąć przy maksymalnej temperaturze.Dobrze kumam?
    goldwinger
    dobrze
  • Helpful post
    PanMinus
    Level 11  
    Mam nieodparte wrazenie ze do budowy wskaznika analogowego w większości aut stosuje się ustroje magnetoelektryczne ilorazowe(trzy wyprowadzenia na zewnątrz) a dokładniej jest to omomierz ilorazowy wyskalowany w stopniach Celsjusza.Dużą zaletą mierników ilorazowych stanowi niezależność wskazań od zmian napięcia żródła prądu.Ze zmianą napięcia,zmieniają sie prądy w obu cewkach,ale stosunek prądów pozostaje nie zmieniony co ma niezwykle istotne znaczenie w instalacjach samochodowych.Może ta informacja pomoże zainteresowanemu w rozwiązaniu problemu.Moja sugestia to przeprowadzenie eksperymentu polegającego na prowizorycznym zastąpieniu w obwodzie czujnika poziomu paliwa na czujnik termistorowy stosowany normalnie w tego typu silniku.Zakładam że nie chodzi o doktorat i tyle teorii wystarczy.Powodzenia