Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Renault Safrane 2.1 TDI - świece żarowe nie grzeją

scig 20 Jul 2007 18:34 2784 5
    scig
    Level 13  
    W mojej safrane przestały się grzać świece żarowe. Historia tego problemu wygląda tak, że przestał działać prędkościomierz. Zdjąłem zestaw wskaźników i właśnie po ponownym założeniu i podpięciu kostek świece żarowe już nie działy. Nie działał także zegarek ale po paru dniach sam się naprawił :?: Niestety świece żarowe dalej odmawiają współpracy. Co ciekawe nigdzie nie mogę zlokalizować bezpiecznika odpowiedzialnego za ich pracę. Czy ktoś mógłby mi udzielić jakiejś porady na ten temat? Kostki są raczej poprawnie wpięte w zestaw wskaźników, ew. może na które kabelki zwrócić szczególną uwagę? Jako że problem wystąpił zaraz po zdjęciu wskaźników dlatego samych w sobie świeczek bym nie podejrzewał. Będę bardzo wdzięczny za wszelkie wskazówki.
    Pozdrawiam
    liszkar
    Level 20  
    Posprawdzaj inne bezpieczniki.
    a najlepiej zdejmij jeszcze raz wszystko i sprawdź czy nic się nie urwało. W ostateczności przemyj styki w denaturacie. Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    marekfiesta
    Level 19  
    moze być tak że świece grzeją niech ktoś ci włączy zapłon a ty miernikiem sprawdź czy na świecach jest napięcie 12V jeżeli tak może spalił się bezpiecznik od tej lampki lub urwał przewód przy liczniku albo słabo łaczy na kostce co wyjmowałeś podstawa sprawdź napięcie na świecach po włączeniu zapłonu
    scig
    Level 13  
    Nie grzeją bo rano ledwo odpala na zimno, bezpieczniki wszystkie zdrowe.
    scig
    Level 13  
    Czy ktoś wie gdzie szukać bezpiecznika świec żarowych? Czy jest tam jeszcze przekaźnik jakiś? I jeszcze jedno, czy przerwanie obwodu gdzieś na poziomie tablicy wskaźników (np. niepodpięcie kostki) może skutkować brakiem podgrzewania? Pomóżcie bo zwariuje!!