logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Ładowarka Li-Ion dla pakietu 18V, skad schemat jaki uklad ?

xdave 20 Lip 2007 21:22 14608 9
  • #1 4099663
    xdave
    Poziom 13  
    Ocena: 34
    Witam mam problem bo chce zrobic ładowarke dla szeregowego pakietu li-ion (5 sztuk) o napieciu 18V i nie moge znalesc scalaka do budowy takiej ladowarki, przegladalem różne noty katalogowe ale wszystko co znalazlem obslugiwalo najwyzej 4 szeregowe ogniwa a nie 5 :(

Moze ktos ma jakies dane o scalaku co obsluguje ladowanie 5 ogniw szeregowych ? ewentualnie jakis prosty schemat takiej ładowarki, zaznaczam ze musi to byc ładowarka do Litowców a takowa dziala inaczej niz ładowarki do wszystkich innych akumulatorów, ładowarka litowa utrzymuje stały prad ladowania od poczatku do prawie konca cyklu po przez stopniowe zwiekszanie napiecia ladowania i cos takiego mi trzeba. Ładowarka powinna miec ok 800 do 2000 mA pradu ladowania.....

Prosze o pomoc.
  • #2 4105864
    Paweł_swobodny
    Poziom 20  
    Ocena: 41
    Przypuszcam że możesz mieć problem o ile w ogóle znajdziesz . Słyszałem że problem jest w tym że baterii takich nie powinno sie łaczyć szeregowo wiecej jak trzy . Są pakiety po cztery w szereg ale wcześniej ulegają uszkodzeniu . Nie wiem czy to prawda bo teorii na ten temat nie znam ale faktem jest że w pakietach niekiedy nowych a łaczonych z czterech ogniw jedno najczęściej pokazywało zwarcie .
  • #3 4106458
    xdave
    Poziom 13  
    cos w tym jest, w laptopach laczy sie zwykle po max 4 ogniwa w szereg ..... no ale z 2 strony w samochodach łaczy sie po 100 ogniw (370V) w szereg i dziala ... jak nie znajde to najwyzej bede musial zrobic pakiet 4 ogniwowy ...
  • #4 4110690
    xdave
    Poziom 13  
    znalazlem cos, obsluguje do 6 cell li ion MAX1641 i MAX1640, ale tao maxim opisal ze nic nie wiadomo o co chodzi jak to podlaczyc, bo to jest ladowarka iniwersalna i trzeba np 20 elementów zmienic aby to dzialalo dla li ion tak ze odpada, chyba zrobiep rosty uklad na LM317 i juz, dam 28 V, stab na 21V dla ladowania Li Ion 18V, LM317 sam z siebie zrobi ograniczenie prądowe na 1 A i dobrze bedzie wsam raz... charakterystyka ladowania bedzie bardzo zliżona do zalecanej przez producentów Li ion.
  • #5 4110796
    trol.six
    Poziom 31  
    Ocena: 381
    xdave napisał:
    Witam mam problem bo chce zrobic ładowarke dla
    szeregowego pakietu li-ion (5 sztuk) (...)

ładowarka litowa utrzymuje stały prad ladowania od poczatku do prawie konca cyklu po przez stopniowe zwiekszanie napiecia ladowania

Skąd masz informacje jak należy ładować LI-ION? Bo ja mam zupełnie inne. Jak zobaczysz jak wygladają układy ładujace w laptopach to zobaczysz że nie są to zwykłe układy prądowe, ale dosć rozbudowane z nadzorem każdego ogniwa.

Swoja drogą każdy rodzaj aku wymaga troche innego cyklu ładowania. Część z nich można uśrednić by zaoszczędzić na konstrukcji, ale czasem nie warto.
  • #6 4115579
    xdave
    Poziom 13  
    nie pamietam skad, a jakie masz ty dane na ten temat ?
  • #7 4123955
    trol.six
    Poziom 31  
    Ja czytam zawsze dane ze stron producentów.

Sa dwie fazy ładowania, w pierwszej owszem utrzymuje stały prąd, ale robi sie to juz róznymi metodami w zależności od konstrukcji. Jest coś takiego jak żródło prądowe. I ono utrzymuje stały prad ze wględu na swoja charakterystyke.

W drugiej utrzymujemy stałe napiecie, wtedy nam prad spada samoczynnie w trakcie ładowania. Wynika to z tego że nie wolno przekraczać napiecia na ogniwach powyżej określonej wartości.
  • #8 4124628
    xdave
    Poziom 13  
    trol.six chyba dlubales w nosie na elektronice jak Pan nauczyciel to tlumaczyl :)

Prąd pobierany przez ogniwo zalezy od roznicy napiec miedzy zródłem a ogniwem i to przeciesz pisalem wyzej. Na koncu ładowania gdy napiecie ogniwa zaczyna doganiac napiecie zródła prąd ładowania zaczyna szybko dosc spadac do prawie zera.

Oczywiscie rezystancja wewnętrzna ogniwa ma tez tu znaczenie z fizycznego punktu widzenia ale przy ogniwach z laptopa z praktycznego nie ma znaczenia, po prostu jest za niska aby zaklucic rownowage pracy ladowarki bazuujacej na utrzymywaniu stalej roznicy napiec.

stale napiecie nie utrymamy bo to nie akumulator od traktora, w przypadku LiIon musi byc utrzymywana stala RÓŻNICA napiec miedzy zrodlem a ogniwem a nie stale napiecie. Stałe napiecie wywołało by tylko ladowanie takie jak w akumulatorze od traktora czyli na poczatku duzy prąd a potem mniejszy i mniejszy ..., niestety ogniwom Li to nie sluży.
  • #9 4124648
    trol.six
    Poziom 31  
    xdave napisał:
    trol.six chyba dlubales w nosie na elektronice jak Pan nauczyciel to tlumaczyl :)

Ciekawe rzeczy ci chodza po głowie ;)

xdave napisał:
    Prąd pobierany przez ogniwo zalezy od roznicy napiec miedzy zródłem a ogniwem i to przeciesz pisalem wyzej. Na koncu ładowania gdy napiecie ogniwa zaczyna doganiac napiecie zródła prąd ładowania zaczyna szybko dosc spadac do prawie zera.

IMHO troche dobrze myślisz ale sie źle wyrażasz. Pobór prądu przez ogniwo to troche mylące stwierdzenie. To my wymuszamy przepływ prądu przez ogniwo.
    Ale jak napisałem to zależy od konstrukcji ładowarki. Sa takie wynalazki co sie nazywają źródła prądowe, warto sie z nimi zapoznać chcąc zacząć komuś zwracać uwage czy dłubie w nosie. Trudno żeby napiecie akumulatora doganialo napiecie źródła prądowego. Bo to sa dwie różne rzeczy.

No i ja nie pisze o konstrukcji ładowarki, ale o przebiegu ładowania. Zupełnie inaczej wygląda szybkie ładowanie inaczej powolne. Rzeczywiscie przy powlonym sprawa wyglada tak że można przyjać w uproszczeniu twoja wersje pomjając jakieś tam niedoładowanie, jednak przy szybkim, a li-ion w pierwszej fazie nie ma problemów z szybszym ładowaniem, nie zwiększamy napiecia, lecz utrzymujemy na stałym poziomie, dbajac o nieprzekroczenie jakieś normalnej wartości prądu ładowania. Coby nam sie ogniwo nie rozleciało. To w jaki sposób to uzyskamy to juz zależy od konstruktora ładowarki, a można to rozwiązać na naprawde wiele sposobów.

Niby podobnie jednak troche inaczej. Może sie troche czepiam, ale ta druga faza dość istotnie wpływa na stwierdzanie stałym prądem.
  • #10 4125554
    xdave
    Poziom 13  
    trol.six mi chodzi o zjawisko ladowania patrzac z perspektywy operatora ladowarki, im ogniwo na wysze napiecie (laduje sie) tym prąd ladowania maleje (jeżeli zasilacz ma zadane dązenie do stałego jednego napiecia)

szybkie ladowanie mnie nie interesuje, ja mam nieskonczenie duzo czasu wiec poczekam, szybkie ladowanie tylko skróci znacznie czas zycia ogniwa :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy problemu budowy ładowarki do pakietu 5 ogniw Li-Ion o napięciu 18V, gdzie trudno znaleźć dedykowany układ scalony obsługujący więcej niż 4 ogniwa szeregowo. Wskazano, że standardowo w laptopach stosuje się maksymalnie 4 ogniwa, a łączenie większej liczby może prowadzić do uszkodzeń. Wspomniano układy MAX1640 i MAX1641 firmy Maxim, które obsługują do 6 ogniw, jednak ich konfiguracja jest skomplikowana i wymaga wielu modyfikacji. Proponowano prostsze rozwiązanie oparte na stabilizatorze LM317 z ograniczeniem prądowym około 1A, choć charakterystyka ładowania będzie odbiegać od zalecanej przez producentów Li-Ion. Omówiono również charakterystykę ładowania Li-Ion, która składa się z dwóch faz: fazy stałego prądu oraz fazy stałego napięcia, z naciskiem na utrzymanie stałego prądu do prawie końca cyklu i kontrolę napięcia, aby nie przekroczyć dopuszczalnych wartości. Podkreślono, że ładowanie Li-Ion różni się od innych akumulatorów i wymaga nadzoru nad każdym ogniwem, co jest realizowane w zaawansowanych układach ładowania. W dyskusji pojawiły się różne interpretacje dotyczące zachowania prądu i napięcia podczas ładowania, z uwzględnieniem fizycznych właściwości ogniw i charakterystyki źródeł prądowych. Autor preferuje powolne ładowanie z ograniczonym prądem, aby nie skracać żywotności ogniw.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA