Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Kolumny własnej roboty. Jak się oblicza moc?

leonsocio 21 Jul 2007 19:33 2292 10
    leonsocio
    Level 28  
    Witam:) Chciałbym się poradzić Was drodzy forumowicze, otóż zamierzam zbudować kolumny bass reflex stereo trójdrożne o mocy ok. 150-180W każda i mam problem, bo nie wiem jak się oblicza łączną moc kolumny, czy jest to suma mocy ze wszystkich trzech głośników? Jak się oblicza pojemność kolumn tak, żeby dźwięk był jak najsoczystszy?? Możecie zaproponować przykładowe moce głośnika nisko-, średnio- i wysoko tonowego?? Czy głośniki STX-a się do tego nadają?? Z góry dzięki:) Aha, i mam zamiar włożyć w nie do 500zł.
    servgsm
    Level 23  
    Witam!
    Otórz sprawa ma się tak... żeby dźwięk był czyściutki to trzeba:
    dobre glośniki
    obudowę o pojemności odpowiednio dobranej do parametrów głośników
    oraz dobrą zwrotnicę... najlepiewj swojej roboty :)
    apropo mocy głośników... niskotonowy ok 100W, średnio-niskotonowy ok.50W oraz tweeter ok.30W Oczywiście moce podane w RMS.
    A jesli chodzi o marke głośników... Osobiście "jade" na alphardach ;)

Pozdrawiam!
    Pawel S.
    Level 39  
    zielony doradza jeszcze bardziej zielonemu...

na poczatek to polecam sporo lektury na http://audiomania.info/ http://diyaudio.pl/

moc kolumny to w wiekszoci przypadkow moc glosnika niskotonowego

objetosc obudowy oraz jej typ oblicza sie na podstawie parametrow TS glosnika

no i za 500zl to zbudujesz kolumny 2 drozne a nie 3 drogi ;] poczytaj sporo zanim zmarnujesz pieniadze
    djdinitro
    Level 26  
    Kolumny maja grac w domu,sklepie,szkole,kosciele? czy maja byc na podłoge czy monitory? co do tych mocy to sprawa ma sie jakos tak ze niskotonowy zabiera ze wzmacniacza 60% mocy,srednoiton 30% a wysokoton 10%. wiec tak na OKO bass 150wat,sredni ok 80wat a wysoki to ile tam sie da,zalezy czy kopułkowy czy tubowy?ale dajmy kopułe 100wat w zupełnosci wystarcza,rure bassreflex mozna wyprowadzic z przodu,chyba ze niebedzie miajsca to ewentualnie z tyłu(puzniej nie dostawiaj kolumn do sciany za blisko).Srednotonowca musiałbys zamontowac w jakas puszke chyba ze kupisz juz orginalnie zamknietego głosnika(ki),bass na dole,sredni nad nim i wysoki nad całym tym składem ale przesuniety w prawej kolumnie w prawo a w lewej w lewo.nie pytaj dlaczego zalezy ci na stereo wiec tak sie robi.Co do kasy za pare 500zł to bedzie ciezko zmontowac cos grajacego miło i soczyscie ale postarajmy sie.Nie oszczedzaj na głosnikach to puzniej niewyjdzie w praniu ze cos cyka,buczy itp. na Vify to nas niestac,Scanspeak'i tesz nie.Co do Alphardow to w domowe granie raczej nie bo czy sie nameczysz czy nie i tak samo zagrają.
    Tremolo
    Level 43  
    jakby dobór: ok 100W, średnio-niskotonowy ok.50W oraz tweeter ok.30W

to kazda firma robiąca głośniki by plajtła patrzac na problem z jednej strony, lub wszystkie głosniki średnio i wysokotonowe by się jarały.

biorąc pod uwagę jeden ze standardów przy cięciu 500-4700 to na basowy 100W potrzeba by było z 25-30W średniotonowego i z 1,5W wysokotonowy jesli chodzi RMS

Podając jednak moc przed filtrem wszystkie głosniki powinny mieć porównywalne moce. A moc kolumny bedzie w przybliżeniem moca najsłabszego ogniwa. Powiedzmy Tonsil GDN 20/80/2 GDM 12/60 GDWK 9/120 będzie miało 60W, chyba żeby oszczędzać średnich tonów to i 80W dasz na całą kolumnę.
    leonsocio
    Level 28  
    No dobra, ale ja w dalszym ciągu nie wiem jak dobrać pojemność kolumny!! Czy ktoś zna jakiś program, który oblicza trójdrożne kolumny?? CZyli co, mam dać nisko 100W, średnio 50 i tweeterka ok 10-20?
    Pawel S.
    Level 39  
    winisd - poczytaj przyklejone tematy
    widze ze i tak powstanie kolejna konstrukcja rodem z elektrody wiec niebede doradzal konkretnych glosnikow...
    Joker2
    Level 23  
    A po co Ci 2x150W? Masz salon 50m² czy większy?

leonsocio wrote:
    No dobra, ale ja w dalszym ciągu nie wiem jak dobrać pojemność kolumny!! Czy ktoś zna jakiś program, który oblicza trójdrożne kolumny??

http://e-tonsil.pl/index.php?d=katalog&k_id=2 popartrz sobie które głośniki by Ci najlepiej odpowiadały. Jak chcesz to Ci coś zaproponuje.

leonsocio wrote:
    CZyli co, mam dać nisko 100W, średnio 50 i tweeterka ok 10-20?

NIE!! Przecież już Ci odpowiedziano.

Tremolo wrote:
    ...

Podając jednak moc przed filtrem wszystkie głosniki powinny mieć porównywalne moce. A moc kolumny bedzie w przybliżeniem moca najsłabszego ogniwa. Powiedzmy Tonsil GDN 20/80/2 GDM 12/60 GDWK 9/120 będzie miało 60W, chyba żeby oszczędzać średnich tonów to i 80W dasz na całą kolumnę.
    przemo-lukas
    VIP Meritorious for electroda.pl
    djdinitro wrote:
    ... i wysoki nad całym tym składem ale przesuniety w prawej kolumnie w prawo a w lewej w lewo.nie pytaj dlaczego zalezy ci na stereo wiec tak sie robi...

Tak robi Twój ulubiony ProAc. http://www.proac-loudspeakers.com/datasheets/ProAc_Studio125.pdf
    WLM, B&W i inni tak nie robią.
    http://www.wlm-loudspeakers.com/WLMViola.html
    http://www.bowers-wilkins.com/display.aspx?infid=1159&terid=1307&sc=hf
    djdinitro wrote:
    co do tych mocy to sprawa ma sie jakos tak ze niskotonowy zabiera ze wzmacniacza 60% mocy,srednoiton 30% a wysokoton 10%. wiec tak na OKO bass 150wat,sredni ok 80wat a wysoki to ile tam sie da,zalezy czy kopułkowy czy tubowy?

A co jak konstrukcja z jednym midbasem i tweeterem (ProAc Studio 125)?
    Jest na alce artykuł o doborze wzmacniaczy i ciekawe arty na ten temat. Do leonsocio.
    Skąd wziołeś tą moc: 150-180W? Bo chcesz głośno? To wystarczy efektywniejsze kolumny a nie mocożerne/prądożerne. Poza tym są głośniki, które potrzebują mocnego piecyka ( HDS 180 EXC ) a innego 7,5" z powodzeniem napędzałem 35W (SPH-176 ).
    Jeśli jest to pokój do 20m² zrób za ta kasę konstr. dwudrożną (może to być naw spomnianym wcześniej monakorze) i do tego sc10n8, albo DT107, możesz zastanowić się nad GDWK-10-200-x-AJ i GDN-15-100-8-AX. 500zł na głośniki czy na całość. Z deskami nie ma problemu (stare szafy itp) ale zwroty, fornir, okablowanie, kleje, lakiery, terminale ew b-r musisz zakupić
    Pytanie: czy sam poradzisz sobie ze zwrotnicą?
    Tremolo
    Level 43  
    Wszystko zalezy jakie cięcia i z jakiej normy moc została odczytana, jeśli Tonile masz to średniotonowy powinien być tej samej mocy lub większy jak basowy. Jesli się nie da można wstawić drugi dodatkowy - przy ewentualnej za małej skuteczności lub mocy w stosunku do basów. Wysootonowy natomiast ma być jeden. Najbardziej punktowy i jak najblizej średniotonowych.

Po za tym przy basie 150W (starczy 50W średniotonowy zrobiony powiedzmy z GDN 16/50 - w osobnej komorze). Puscisz go powiedzmy do 7000Hz i dalej dasz powiedzmy GDWK 9/120 jeśli musisz uzyc tłumików to mocy wysokotonowego starczy nawet do większej mocy basowca.
    djdinitro
    Level 26  
    Dodano po 1 [minuty]:

Nom ale mozna i centralnie dac nad basowcem głosnika wysokotonowego lub ewentualnie nawet pod nim.ProAc'i sa rewela wspaniałosc jednym słowem ale nie sugerujemy sie nimi i zrobmy cos na bazie altusów lub Altonow.Cos tam sie da wsadzic by grało a co to juz od naszej wyobrazni lub wiedzy zalezy.ja osobiscie nascie 50razy zmieniałem głosniki w kolumnach az wreszcie uzyskałem to co chciałem.Nieda sie za pierwszym razem zmontowac na własna reke czegos dobrego.