Elektroda.pl
Elektroda.pl
X
Please add exception to AdBlock for elektroda.pl.
If you watch the ads, you support portal and users.

Tuning kolumn. Zwrotnice dwudrożne. Nowa obudowa.

pawelob 21 Jul 2007 20:39 2090 13
    pawelob
    Level 14  
    Witam,

Robię tuning jakościowy starego sprzętu Fishera (taki duży kaseciak) i mam problem z kolumnami - są to plastikowe pudła bez zwrotnic. Po tunigu jakościowym wzmacniacza słyszę dudnienie plastiku - to robi fatalne wrażenie. W związku z tym mam do Was 2 pytania :

a) gdzie mogę kupić jakiekolwiek zwrotnice dwudrożne, mogą być nawet kity do montarzu, cokolwiek to będzie, na pewno będzie grać lepiej, niż przy głośnikach połączonych równolegle,

b) zamierzam zrobić obudowę z płyty wiórowej (typu zamkniętego) - jakie wymiary dać do głośników, o których nic nie wiem? Na pewno nie będzie to Hi-End, byle tylko pozbyć się tego plastiku. Wiem, że mogę kupić przetworniki o znanych parametrach, choćby Tonsile, i policzyć obudowy, ale tak zrobię w drugim etapie. To będą moje pierwsze kolumny i wolę w razie czego uszkodzić azjatycką tandetę, niż głośniki, które będą trochę kosztować...

Z góry dzięki za pomoc :)
    galad
    Level 18  
    Poprostu zrób obódowy z płyty o litrażu tych plastikowych kolumn bo one chyba były jakoś mierzone do tych głośników
    pawelob
    Level 14  
    Właśnie rozkręciłem te plastikowe pudła i co się okazało - to, co uważałem za wysokotonówki to jakieś piezoelektryczne piszczałki - tak potrafią chyba tylko Azjaci... Robienie kolumn jednodrożnych uważam za nieporozumienie, kupowanie wysokotonówek do nieznanych głośników średniotonowych to też bez sensu.

Może kupię coś na allegro, albo zaprojektuję coś sam od podstaw - jakie głosniki polecacie na początek - mam na myśli firmę Tonsil ?

Gdzie można kupić jakiekolwiek zwrotnice, nawet jako kity ? Ktoś z Was może wie coś na ten temat?

Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    pawelob
    Level 14  
    Moc wzmacniacza aktualna - około 30W (tak podali Azjaci, ja im nie wierzę). Zamierzam wykonać konstrukcję na LM3886 o mocy około 25W/kanał, ale realne (później może zbuduję coś do 60W/kanał - czytaj - będę miał pieniądze na mocniejsze trafo). Trzymam się zasady - moc trafo ma być 2xmoc wzmacniacza. Wolę basy nie za głośne, ale dobre, niż głośne z upadającym zasilaczem...

Pokój - niecałe 16m2.

Muzyka - pop, oczywiście najróżniejsze mp3, wieczorami z audycji radiowych muzyka bluesowa - i na tym rodzaju muzyki zależy mi najbardziej. Muzyka popowa na drugim miejscu.

Co do eksperymentów - w przypadku kolumn interesują mnie projekty bez żadnych łamigłówek - konkretne typy głośników, zwrotnice najlepiej gotowe od jakiegoś producenta, konkretne wymiary obudów, itp.

Interesuję się elektroniką wzmacniaczy, tuningiem jakościowym sprzętu, tutaj chętnie ekperymentuję, rozwiązuję różne problemy i dylematy. Eksperymenty i samodzielne projektowanie kolumn uważam dla siebie za ślepą ulicę - niech robią to ci, którzy to lubią i mają o tym pojęcie :)

Dlatego mam nadzieję znaleźć kompletne projekty, albo kupić coś gotowego (najlepiej coś z Tonsila - to mi na razie wystarczy). Może doradziłbyś mi typ zestawu - na nowe Tonsile raczej mnie stać, ew. używane z allegro. Tylko jakie?

Pozdrawiam
    Anonymous
    Anonymous  
    galad
    Level 18  
    dobrze kombinujesz wybierając TONSILA masz realne wszystkie parametry jakie podaje producent na początek radziłbym ci zrobić kolumny na bazie gdn 20/xx oraz na wysokotonówkach gdwk 9/80 i zrób z tego kolumnę zg30 dwudrożne ze zwrotnicą

Dodano po 1 [minuty]:

dodaję zdjęcie zg30 jak byś chciał to mogę pomierzyć skrzynię i ci dać wymiary pozdro
    pawelob
    Level 14  
    Galad, tylko czy ja dostanę gdzieś zwrotnice do zg30 ? Wiem, że zwrotnice są ważne, a ja nie zamierzam ich projektować - wolę elektronikę wzmacniaczy :)

Wojtus_K, 25W dlatego, że takie mam teraz trafo. Smutne, ale prawdziwe, uważam, że bez dobrego zasilacza żyłowanie mocy jest bez sensu. 25W na kanał przy 50% (średnio) skuteczności klasy AB to już 100W jakie wezmą obie końcówki mocy. Zasada, że moc trafo powinna być 2x większa od mocy pobieranej przez obie końcówki mocy (4x większa od sumy zadanej mocy obu kanałów na obciążeniach...) jest trochę audiofilska (czyli teraz byłoby to trafo 200W dla mocy 25W/kanał...), ale uważam, że zapas mocy nigdy nie zaszkodzi.

Właśnie mam do dyspozycji trafo 100 Watowe, dlatego 25W/kanał to w tej sytuacji maksimum. Wiem z własnego doświadczenia, jak kiepsko brzmi muzyka przy za słabym zasilaniu - to naprawdę słychać, zwłaszcza po basowym uderzeniu perkusji.
    galad
    Level 18  
    Fakt zwrotnice są ważne, ale na sam początek dla próbnego odsłuchu można przecież wstawić mały kondensator pomiędzy nisko a wysoko tonówką, (tak jest w konstrukcjach budżetowych (ale chiniole nawet w niektórych swoich kolumnach nawet do tego nie doszli:) )) a zwrotnicę możesz zamówić bądź spróbować jakiejś do wszystkiego(ale jak to będzie grało to nie wiem) to jak chcesz wymiary tych pudeł? Kondensator np:2.2uF250V

Dodano po 44 [sekundy]:

Czasem na allegro się da trafić zwrotnice do tonsili poszukaj
    Anonymous
    Anonymous  
    galad
    Level 18  
    chodziło mi że na allegro można trafić zwrotnice właśnie do tych kolumn (zg30) ludzie czasem je sprzedają tylko trzeba poszukać a co do kondensator to w zestawie zg 16/15c jest właśnie kondensator pozdro co złego to nie ja:)
    pawelob
    Level 14  
    Z tym zapasem mocy sam napisałem, że to zasada trochę audiofilska. Zgadzam się, że w wielu wzmacniaczach to nieporozumienie, ale w sprzęcie dla siebie samego wolę więcej jakości, nawet kosztem mocy. Wkrótce kupię trafo 200-300W, ale od razu z zamiarem wykonania wzmacniacza na sprzedaż, dla siebie może innym razem. Niestety...

Dziękuję kol. Galadowi za propozycję wymiarów kolumn. Postanowiłem kupić gotowe kolumny, nawet używane na allegro, o mocy około 50-70W. Właśnie ze względu na dedykowane zwrotnice, sam nawet nie zamierzam uczyć się ich projektowania. Wolę inne zagadnienia z elektroniki.

Pozdrawiam :)
    Anonymous
    Anonymous