logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wzory do nawijania transformatora 3,5 kW z kolumnami 2x36 cm²

kylekp 22 Lip 2007 20:02 1782 14
REKLAMA
  • #1 4104773
    kylekp
    Poziom 11  
    Ocena: 1
    mam pytanie czy ktoś ma jakieś wzory do transformatorów dużej mocy (te standardowe są do 0,5 -1kw. moje trafo posiada dwie kolumny o polu 2x 36cm2 (chyba 3,5kw). Jak nawinąłem według tych wzorów to pobierany prąd w stanie jałowym przekroczył 25A (ok 6 kw) czy ktoś nawijał tak duże trafo i ma takie wzory
  • REKLAMA
  • #2 4104961
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć,Musiałeś coś pokręcić.Nawet jeśli byś stosował wzory do transformatorów do 1kW to nie uzyskasz takiego prądu jałowego.Podaj ile zwojów masz na pierwotnym.
  • #3 4107999
    kylekp
    Poziom 11  
    za pierwszym razem chciałem pójść na łatwiznę i obliczył mi kto inny.
    Bezpieczniki 25A paliły się jak zapałki. teraz mam 250zw i żarówka obok przygasa :D . Oprócz tego jeszcze pytanie czy mam nawijać na dwóch kolumnach pierwotne a na nie wtórne czy też oddzielnie pierwotne i wtórne. Czy to ma jakieś znaczenie?
  • REKLAMA
  • #4 4109099
    daduszeryf
    Poziom 28  
    Ocena: 212
    Cześć.Możesz nawinąć na jednej kolumnie pierwotne i wtórne lub na dwóch kolumnach.Nawet rozdzielić trochę na jednej reszta na drugiej to jest bez znaczenia.
  • #5 4110067
    janhen
    Poziom 22  
    Ocena: 151
    Witam
    Większą sprawność ma transformator z uzwojeniem pierwotnym i wtórnym na obu kolumnach.Tzn.po połowie zwojów każdego uzwojenia na obu kolumnach.Duży pobór prądu jałowego może być spowodowany nieprawidłowym podłączeniem końcówek uzwojenia pierwotnego.Jeśli dobrze pamiętam wzór ,to przekrój kolumny rdzenia dla transformatora tej mocy powinien wynosić 59,1 cm2.Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 4126677
    kylekp
    Poziom 11  
    Cześć.
    Mam tylko pytanie ile zwojów nawinąć na pierwotne aby prąd jałowy transformatora był znośnie mały.
    ps. końcówki uzwojenia pierwotnego podłączyłem dobrze (próbowałem też odwrotnie ale było jeszcze gorzej :D )
  • REKLAMA
  • #7 4136525
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ocena: 4191
    Ilość zwojów = 50 * napięcie (w V) / przekrój rdzenia (w cm2).
    Ale jak ma być powyżej 1kW, i do pracy ciągłej, to znacznie więcej
    - chyba, że zainstalujesz duży wentylator do chłodzenia trafa.
    Prąd jałowy zależy jeszcze od rdzenia (materiał, sposób złożenia).
  • #8 4137112
    kylekp
    Poziom 11  
    Cześć
    ten rdzeń był z dławika i miał szczelinę (ale już nie ma)
    _jta_ pisał "Ale jak ma być powyżej 1kW, i do pracy ciągłej, to znacznie więcej "
    pytanie: ILE ?
  • #9 4137430
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ze szczeliną, to nie dziwota, że prąd jałowy był duży... ale chyba spora ta szczelina? kilka mm?

Myślę, że ze 30% więcej zwojów może się przydać przy paru kW - pytanie, czy masz gdzie je zmieścić.
    Przy mniejszej rdzeń będzie się trochę nagrzewał - a przy dużym trafie ciężko go chłodzić - skuteczność
    chłodzenia jest odwrotnie proporcjonalna do rozmiarów, i powyżej 1kW trzeba to uwzględniać.
  • #10 4140106
    kylekp
    Poziom 11  
    Cześć
    szczelinę od razu zlikwidowałem spróbuję dowinąć i zobaczę. Jak zdobędę drut to się odezwę.
  • #11 4140345
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Ale jeśli masz ilość zwojów według wzoru, który podałem, to prąd nie powinien być duży.
    Tylko uwaga, jak są dwie kolumny, i masz na nich Z1 i Z2 zwojów, to liczy się (Z1+Z2)*przekrój jednej z nich
    - jeśli są nierówne, to przekrój cieńszej. Dla 36cm2 wychodzi mi 320 zwojów (nawet bez tych 30% więcej).
    Te dodatkowe 30% daje się po to, żeby rdzeń mniej się nagrzewał, bo z dużego trudno odprowadzić ciepło.
  • #12 4140402
    fuutro
    Poziom 43  
    Ocena: 835
    To trafo wg przekroju rdzenia ma ok 1200W, więc na pierwotnym mogło by być ok 280-290 zw wyznaczając ilość zwojów na wolt z uproszczonego wzoru 45/S. lub ok 320zwojów ze zworu 50/S (indukcja w rdzeniu trochę pomiżej 1T) - znalazłem je w "Zrób to Sam" z przed lat, jego prąd znamionowy ok 5,5ACA (drut ok 1,7mm) a jałowy sporo miższy od tego co podałeś. Ponadto zwiększenie liczby zwojów zmniejszy prąd jałowy i troszkę zmniejszy sztywność trafa, a wtórne uzwojenie skoryguj w oparciu o przekładnie.
  • #13 4140932
    _jta_
    Specjalista elektronik
    Wzór moc=przekrój^2 działa tylko dla niezbyt dużych mocy - trafa zrobione według tego wzoru
    mają jednakowe straty na jednostkę objętości, a chłodzenie jest proporcjonalne do powierzchni...
  • #14 4260038
    kylekp
    Poziom 11  
    Cześć
    Dziękuję za pomoc po nawinięciu 340zw wszystko jest ok.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy nawijania transformatora o mocy około 3,5 kW z rdzeniem o dwóch kolumnach o przekroju 2x36 cm². Standardowe wzory do transformatorów do 0,5-1 kW okazały się niewystarczające, co skutkowało nadmiernym prądem jałowym przekraczającym 25 A. Zalecane jest stosowanie wzoru na ilość zwojów pierwotnych: Ilość zwojów = 50 * napięcie (V) / przekrój rdzenia (cm²), z uwzględnieniem zwiększenia liczby zwojów o około 30% dla transformatorów powyżej 1 kW, aby zmniejszyć prąd jałowy i poprawić chłodzenie. Wskazano, że uzwojenia pierwotne i wtórne można nawinąć na jednej lub obu kolumnach, najlepiej równomiernie rozkładając zwoje na obu kolumnach dla większej sprawności. Problemy z wysokim prądem jałowym mogły wynikać ze szczeliny w rdzeniu, która została usunięta. Po zastosowaniu około 340 zwojów prąd jałowy uległ znacznemu zmniejszeniu, a transformator działa poprawnie. Zaleca się monitorowanie wzrostu temperatury i ewentualne zastosowanie wentylatora do chłodzenia przy pracy ciągłej.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA